Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Dress code

Fellázadtak a női teniszezők Wimbledonban a fehér egyenruha ellen

2022. július 04.

2 perc olvasás

ELLE
menstruáció wimbledon tenisztorna menstruációs ruha női sportolók
Fellázadtak a női teniszezők Wimbledonban a fehér egyenruha ellen
© Shuhei Yokoyama/AFP

Elavultnak tartják az öltözködési szabályt a wimbledoni versenyen, ami extra kihívást jelent a menstruáló játékosoknak.


A wimbledoni tenisztorna a legrégebbi és legtöbb hagyománnyal bíró teniszverseny a világon, ahol az előírások többek között azt is rögzítik, hogy a játékosoknak talpig hófehér ruhában kell a pályára lépniük. Ez a dress code azonban 145 éve extra stresszt ró azokra a női játékosokra, akiknek éppen a bajnokság ideje alatt tart a menstruációjuk.

Épp ezért több női teniszező, valamint korábbi játékos is kiállt a nyilvánosság elé, és hangot adott annak, hogy ideje lazítani a verseny öltözködési szabályain.

A párbeszédes Catherine Whitaker brit sportkommentátor indította el a mostani szezonban, aki kijelentette: „Nem tudom elképzelni, hogy életem legnagyobb napján kelljen kiállnom úgy, hogy épp menstruálok, és közben arra kényszerítenek, hogy fehéret kell viselnem.”

Hátrányban a wimbledoni pályán

A 145 éve érvényben lévő öltözködési szabályzat a kritikusok szerint elavult, és a ciklustól függően akár hátrányos helyzetben is hozhatja a női versenyzőket.

A korábbi versenyző és jelenlegi műsorvezető Monica Piug is kifejtette véleményét a témában a közösségi oldalán. Ő úgy fogalmazott:

„Végre felhívhatom rá mindenki figyelmét! Nem beszélve arról a mentális stresszről, amit az okoz, hogy Wimbledonban talpig fehérben kell lenni és imádkozni, hogy ne jöjjön meg a menstruációd abban a két hétben.”

A bennfentesek szerint a kötelező fehér színű dressz évről évre beszédtéma a női játékosok körében, még ha eddig nem is mertek róla nyilvánosan beszélni. A wimbledoni torna szervezői mindeddig nem reagáltak a felvetésre.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves