Quantcast

Meghökkentő üzenetet küldött a nőknek a tálib szóvivő

Meghökkentő üzenetet küldött a nőknek a tálib szóvivő
© Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Mintha a nőket védené, közben a saját brutalitásukat ismeri el az egész világ előtt.

Európa újságolvasó polgárai aggodalommal figyelik az afganisztáni eseményeket, a tálib uralom elől elkeseredetten menekülni próbáló tömegeket, és persze azt, mi lesz a nőkkel.

Immár nem csak nyugati politikusok felhívásaival kell szembenézni a régi-új rendszer vezetőinek, a Világbank ugyanis a nők biztonságára hivatkozva megvonta az Afganisztánnak korábban küldött támogatásokat.

A CNN értelmezése szerint erre reagálva üzent az afgán nőknek Zabiullah Mudzsahid szóvivő, amit a hvg.hu szemlézett.

Mudzsahid szerint a tálib katonák nincsenek kiképezve arra, hogy tisztességesen bánjanak a nőkkel, ezért arra kéri a nőket, hogy ne hagyják el az otthonaikat, és inkább ne menjenek be dolgozni, mert nem lennének biztonságban a hadsereg katonáinak a közelében. Állítása szerint továbbra is szívesen látják a nőket a munkahelyeiken, de a legfontosabb, hogy ne essen bántódásuk.

Szavai szerint most az a legjobb a nőknek, ha otthon maradnak, és megvárják a kiépülő tálib kormányzat nőjogi intézkedéseket.

Mint közismert, a tálibok másfél hete gyakorlatilag harcok nélkül elfoglalták az ország fővárosát, aznap gyakorlatilag eltűntek a nők Kabul utcáiról. Ezzel egy időben tömegek indultak meg az amerikai katonák által biztosított reptér felé az ország elhagyásának a szándékával.

Amerikai, német, lengyel, ukrán és más nemzetek katonai gépeinek azóta tízezreket sikerült kimenekíteni az országból. Köztük a női labdarúgó válogatott tagjait, valamint a megszállás napján is rettegve filmező rendezőt, Sahraa Karimit.

Közben az Euronews azt írja, óráról órára romlik a helyzet a kabuli reptéren, amelynek a környékén ezrek várnak a bejutásra.

Kevesebb mint egy héttel az amerikai csapatok teljes kivonása előtt a nyugati országok igyekeznek felgyorsítani az evakuálást – annak ellenére is, hogy a tálibok azt ígérték, augusztus után is lehetővé teszik a külföldi állampolgárok és a távozni szándékozó afgánok kimenekítését.

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken közölte: „nincs határidő a munkánkra, a még ottmaradt amerikai állampolgárok hazaszállítására. Akik úgy döntenek, hogy el akarnak menni - az évek során mellettünk álló afgánokkal együtt-, és még nem tudták ezt megtenni, lesz rá lehetőségük augusztus 31-e után is. Erőfeszítéseink folytatódnak nap, mint nap…"