Quantcast

Félelem

Eltűntek a nők Kabul utcáiról, rettegve várják a sorsukat

Eltűntek a nők Kabul utcáiról, rettegve várják a sorsukat
© Paula Bronstein/Getty Images

Az egész világ az afganisztáni politikai hírekre figyel, közben a nők helyzete drámaira fordult az országban.

Minden korábban vártnál könnyebben foglalták el a tálib harcosok Afganisztán fővárosát, a múlt héten pedig rendkívül gyorsan az ország tartományi központját, sok helyen szinte egyetlen puskalövés nélkül.

Ömlenek a különféle nagypolitikai hírek a világsajtóból: hivatásos katonák és kommandók menekítik ki a külföldieket, elesett az elnöki palota, elmenekült az ország törvényes vezetője is, és így tovább.

Közben kevés szó esik arról, mit jelent a nőknek a talibán uralma. Miközben Kabul a múlt héten még filmfesztivált rendezett, vasárnap eltűntek a nők az utcákról, a fővárosba beköltözött a rettegés.

„Csak azt várom, hogy csoda történjen. Azt akarom, hogy jöjjön valaki, ébresszen fel, és mondja azt, hogy ez csak egy rossz álom volt. Ébredj fel, vége" - mondja Fatma Faizi, a New York Times újságírója Kabulban. Hozzá hasonlóan rengeteg fővárosi afgán nő is megdöbbent augusztus 15-én.

Vasárnap pánik telepedett a fővárosra. Az üzletek bezártak, az utak bedugultak, a rendőrök a nyílt utcán cserélték le az egyenruhájukat civil öltözékre. Rengetegen dugig pakolt autókkal akarnak menekülni Kabulból, előtte a pénzüket szerették volna kivenni a bankokból, sokszor mindhiába.

Az afgán hadsereg összeomlása közepette 5000 amerikai katonát telepítettek a kabuli repülőtérre az ilyen-olyan nemzetiségű diplomaták, valamint az életüket féltő külföldi és afgán civilek menekülésének a biztosítására. A Pentagon becslései szerint a kimenekítendő emberek száma körülbelül 30 ezer.

Hétfő délután Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy a Bundeswehr (a német hadsereg) most elindított mentőakciójával nagyjából tízezer embert kell kimenekíteni Afganisztánból. Szerinte a műveletet csakis a kabuli nemzetközi repülőteret biztosító amerikai alakulatok támogatásával lehet végrehajtani. 

A tálibok nemrég átvették az irányítást két, a főváros közelében lévő börtönben is, ahonnan több ezer foglyot szabadítottak rá Kabulra.

A jelek szerint sokan már beletörődtek az életük megváltoztatásába. Egy szépségszalon boldog menyasszonyt ábrázoló hirdetőtábláját így festette le egy munkás vasárnap Kabulban.

Leginkább a nők félnek attól, mi vár rájuk az elmúlt 20 év szabadsága után, a tálibok uralma alatt.

Már a középkorúak is jól emlékeznek rá, mi történt 1996 és 2001 között, amikor az iszlámra hivatkozva rendkívül szigorú törvényeket hoztak. Megtiltották számukra, hogy férfi kísérő nélkül menjenek el dolgozni, vagy éppen enélkül kilépjenek az utcára, a lányok pedig iskolába menjenek egyedül.

A házasságtöréssel megvádolt nőket megkorbácsolták, sőt megkövezték. A tolvajoknak levágták a kezét, a homoszexuálisokat megölték.

Most másként lesz - nyilatkozták az elmúlt hetekben a tálibok, akik ma mérsékeltebb képet próbálnak magukról festeni. Állításuk szerint tiszteletben tartják az emberi jogokat, különösen a nőkét, "összhangban az iszlám értékekkel".

Sajnos az újonnan meghódított területeken rengeteg atrocitásról keringenek hírek: civilek meggyilkolásáról, tizenéves lányok megerőszakolásáról és elrablásáról. Félnek az emberek, különösen a nők.

Sokan attól tartanak, hogy a nemzetközi közösség végleg magukra hagyja őket.

Forrás: Elle és MTI