Quantcast

Bűnüldözés

Kinevezték New York első női rendőrfőnökét

Kinevezték New York első női rendőrfőnökét
© Yuki IWAMURA / AFP

A kapitányság fennállásának 176 éve alatt nem volt még női rendőrkapitánya a városnak.

A New York-i rendőrkapitányság új vezetőjének bemutatásakor talán kissé szokatlan azt hallani, hogy a magas érzelmi intelligenciát domborítják ki, ám ez is jól mutatja azt a változást, amelyre nagy szükség van azokban az időkben, amikor a rendőrségbe vetett bizalom történelmi mélypontra süllyedt. Eric Adams polgármester, aki januárban kezdi megbízatását, remekül ráérzett erre, épp ezért úgy döntött, 176 év után először egy nőre bízza a New York-i rendőrség vezetését.

Nyugodtan kezeli a problémákat

„Keechant Sewell bizonyított bűnüldöző, aki rendelkezik azzal a tapasztalattal és érzelmi intelligenciával, hogy egyszerre nyújtsa a New York-iaknak a szükséges biztonságot és a megérdemelt igazságszolgáltatást – mondta Adams a CNN-nek adott interjújában. – Sewell rendőrfőnök mindennap úgy fog felébredni, hogy biztonságban tudja a New York-iakat és javítsa városunkat, ezért izgatott vagyok, hogy a New York-i rendőrség élére kerül.”

A 49 éves, Queensben született Keechant amellett, hogy az első női rendőrfőnök, mindössze a harmadik színes bőrű ember ebben a pozícióban. mögött 25 éves pályafutása során dolgozott a kábítószer-osztályon és túszejtési ügyekben túszejtő tárgyalóként, szeptemberben pedig a Long Island-i Nassau megye főnyomozójává nevezték ki. Úgy tűnik, Sewell a hosszú tárgyalási folyamat során éppen azzal tűnt ki társai közül, hogy képes volt a problémákat úgy megoldani, hogy közben nyugodt maradt, bizalmat sugárzott, és erős képességet mutatott a közösséggel való kapcsolatteremtésre.

Küzdelem a rendszerszintű rasszizmus ellen

Az új rendőrfőnöknek komoly kihívásokkal kell szembenéznie: egyrészt a közelmúltbeli fegyveres erőszak és gyilkosságok hullámával, másrészt a George Floyd halála után a rendőrséggel szemben kialakul bizalmatlansággal és a rendszerszintű rasszista erőszak eseteivel. A Legal Aid Society szerint a New York-i rendőrségnek „kétségbeesetten szüksége van felülről lefelé irányuló reformra.”

A bűnüldözést és a rendőri visszaéléseket komolyan kell venni és gyorsan kell kezelni, emellett pedig foglalkozni kell a város legsürgetőbb közbiztonsági problémáival, különösen a fegyveres erőszakkal. Az előzetes ígéretek szerint a város polgármestere komoly változások bevezetését tervezi a rendőrségnél: visszaállítaná például a civil ruhás rendőri egységeket (akiket tavaly oszlattak fel), növelni a sokszínűséget azokon a részlegeken, ahol alulreprezentáltak a fekete rendőrök, és felgyorsítaná a fegyelmi eljárást a szabálysértéssel vádolt rendőrök esetében.

Forrás: Elle