Quantcast

Példakép

Először nyert érmet a paralimpián nem bináris sportoló

© Tim Goode/PA Images via Getty Images

Robyn Lambird azért harcol, hogy a fogyatékkal élők is erősnek és szexinek érezhessék magukat.

Történelmet írt Tokióban Robyn Lambird – a 100 méteres síkfutás paralimpiai döntőjében bronzérmet szerző sportoló az első, magát nem binárisnak valló személy, aki érmet nyert a paralimpiák történetében.

„Nem tudom eléggé megköszönni, hogy részese lehettem ennek a vad utazásnak. Nem tudtam volna mindezt megtenni az elmúlt években kapott támogatás nélkül” – írta az ausztrál sportoló az Instagram-profilján. Hozzátette, ez volt a paralimpiai bemutatkozása, így nagyon boldog, hogy rögtön felállhatott a dobogóra.

Közösségi oldalát végiggörgetve hamar kiderül, hogy az ausztrál sportoló és modell munkáját áthatja az aktivizmus. Mint azt a MamaMia nevű ausztrál weboldalnak korábban elmondta, Lambird elkötelezett amellett, hogy az emberek megértsék, a fogyatékosság nem jelenti azt, hogy áldozatként kell tekinteni az emberre. Emiatt a mérgező narratíva miatt szerinte „nehéz erősnek és szexinek érezniük” magukat az érintetteknek – modellként végzett munkájával főként arra szeretne rávilágítani sorstársainak, hogy bármi lehetséges.

Egyik fotóján egy zöld csipke fehérneműben és magas derekú farmerban pózol, és azt írja: „Queerként itt vagyok, hogy emlékeztessek mindenkit arra, a fogyatékkal élők szexik. És hogy a mozgást segítő eszközök nem a tragédia megtestesítői, hanem a szabadság forrásai, ami szintén elképesztően szexi!”

Az, hogy a sportvilág egyre nyitottabbá és befogadóbbá válik, az olyan embereknek is köszönhető, mint Robyn Lambird. A változás már jól látható, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a 2020-as tokiói paralimpiai játékokon több mint 30 bevallottan LMBTQIA+ sportoló vesz részt, akik közül kilencen már érmet is nyertek.

Forrás: Elle