Quantcast

PSZICHOLÓGIA

Tudod mi az ekpátia? Csak hátránnyal jár

Tudod mi az ekpátia? Csak hátránnyal jár
© Igor Ukstyskyy / Getty Images

Az empátiáról már rengeteget hallottunk, na de mi is az az ekpátia?

Az ekpátia az empátia ellentéte. Az empátia lehetővé teszi számunkra, hogy mások helyébe helyezzük magunkat, együttérzést mutassunk, együtt érezzünk a többi emberrel. Mindannyiunkat más- más szintű empátia jellemez, részben genetikai okok miatt, részben környezetünk miatt. Vannak, akik annyira együtt éreznek, hogy sírniuk kell, ha szomorú sorozatot néznek. Mások kevésbé empatikusak és nagyobb távolságot tartanak másoktól.

Mit jelent az ekpátia?

Ha ez utóbbi a helyzet, akkor az úgynevezett ekpátia dominál. Ez a pszichológiai kifejezés az empátia ellenkezőjére utal. Ilyenkor nem érzünk együtt másokkal, nem képzeljük magunkat mások helyébe. Sajnos, ezt a személyiségjegyet gyakran félreértik. Ekpatikusnak lenni nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs empátia. Az ekpatikus emberek azonban érzelmeikben kevésbé szuggesztívek, és inkább maradnak tárgyilagosak.

Az empátiában az én összemosódik veled. Ha egy kedves barát egy nehéz szakításon megy keresztül, egy nagyon empatikus barát sokat szenved. Érzi a fájdalmat, az ürességet, mert együtt tud érezni a barátjával. Mintha ő maga is átélné a szakítást. Az ekpátia azonban távolabb tartja az egót. Akik ilyenek, azok mások érzelmeit kevésbé, vagy egyáltalán nem veszik át. Erősebb a határvonal a saját élete és a mások élete között. 

Egy ekpatikus ember másképp reagálna legjobb barátja szerelmi bánatára, valószínűleg azt mondaná:

„Szedd össze magad, menj tovább és nézz előre!"

 

Természetesen mindkét véglet kritikus: a túl sok empátia hideg, szívtelen emberekké változtathatna bennünket, akik nem törődnek embertársaik érzelmeivel. A túl sok empátia azonban hajlamossá tesz minket a manipulációra, sebezhetővé, és túlterheltté tesz, mivel az empatikus emberek kevésbé tudnak nemet mondani.

A kettő között van valahol az ideális állapot, mert a megfelelő szintű empátia lehetővé teszi, hogy megvédjük magunkat a drámától, és továbbra is segítséget és vigaszt nyújtsunk az empátia optimális szintjén keresztül.

Te mennyire vagy ekpatikus? 

Ennek jobb értékeléséhez érdemes megnézni a következő állításokat. Ha egyet tudsz érteni a lenti kifejezések többségével, akkor az ekpátia jellemző lehet rád:

– Nem teszem másoktól függővé az érzéseimet.

– Az igazságnak ki kell derülnie, még akkor is, ha ez (másoknak) fáj

– Ha az emberek idegesek körülöttem, én akkor is nyugodt maradok.

És mennyire vagy empatikus?

Ha ezek az állítások igazak rád, akkor valószínűleg te inkább empatikus vagy.  

– Azonnal eldobok mindent, ha másnak gondja van.

– Nehéz nemet mondanom, mert mindenkinek a kedvében akarok járni.

– Néha nem merem kimondani, amit gondolok, mert nem akarok senkit megbántani.

Egy nagyon empatikus ember úgy kezeli mások problémáit, mintha a sajátjai lennének. 

Via

Még több pszichológia és mentális egészség

Íme 3 új felfedezés az ölelésről

Táncolunk a teljes idegösszeomlás szélén

Transzgenerációs sors, vagy szabad felnőtt én?