Quantcast

Nevetséges?

Meglepő büntetést kapott egy neonáci

© RapidEye / Getty Images

A bírói ítélet szerint nem kell börtönbe vonulnia egy 21 éves neonácinak, ha elolvassa Jane Austen klasszikusait. Vajon helyes döntés született?

Bár Jane Austen ismeretének viselkedésre gyakorolt hatásai tudományosan még nem megalapozottak, anekdotikus bizonyítéknak nem vagyunk híján – írja véleménycikkében Catherine Benett, az Observer újságírója a The Guardianben

Egy Austen-rajongó bíró, bizonyos Timothy Spencer a múlt héten úgy döntött, az angol irodalom klasszikusai, különösen a Büszkeség és balítélete sikert arathat ott, ahol az oktatási rendszer megbukott. Konkrétan Ben John 21 éves fehér felsőbbrendűségi gondolkodásának megváltoztatásában.

A neonáci fiatalember terrorista tartalmak birtoklásáért két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, a bíró pedig azt kérdezte: „Olvasta Dickenst? Austent? Kezdje a Büszkeség és balítélettel és Dickens Két város regénye című könyvével, majd folytassa Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című darabjával. Gondoljon Hardyra. Gondoljon Trollope-ra.”

A hírek szerint a bíró maga fogja tesztelni a neonácit, mert feltehetően a legtöbb vizsgabizottságnál jobban ismeri a SparkNotes-on a művekről található anyagokat, nem mintha a Büszkeség és balítélet esetén a kulcskérdések között megtalálható lenne, hogy „Mit árul el Charlotte Lucas házassága az online extrémizmus kockázatairól?”. Vagy „Hogyan tette a Büszkeség és balítélet félreértelmezése kifejezetten vonzóvá a szöveget a fehér felsőbbrendűségiek számára?”

A The Guardian szerzője nevetségesnek tartja Spencer bíró ítéletét, amit már meg is fellebbeztek az indokolatlanul enyhe büntetés miatt. A Hope not Hate kampánycsoport azt kifogásolta, hogy „az efféle enyhe büntetések más fiatalokat is szélsőséges, vagy akár terrorista tartalmak felkeresésére és megosztására ösztönözhetnek, mert nem fognak félni tetteik következményeitől.”

Mások megjegyezték, mekkora a kontraszt a neonáci fiatalember büntetése, és más szélsőséges nézeteket valló – általában szintén fiatal – elkövetőkre kiszabott, hagyományos büntetések között.