Quantcast

Képviselet

Az ENSZ segítségét kérik az afgán nők

Az ENSZ segítségét kérik az afgán nők
© John Minchillo-Pool/Getty Images

Arra kérik a döntéshozókat, akadályozzák meg, hogy a tálibok helyet kapjanak a világszervezetben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt állt az újságírók elé afgán nők egy csoportja, hogy arra kérjék a szervezetet, akadályozza meg, hogy az Afganisztánban hatalomra került szélsőséges tálibok helyet kapjanak a világszervezetben – számolt be róla a Reuters.

„Nagyon egyszerű a helyzet. Az ENSZ-nek olyasvalakinek kell odaadnia ezt a helyet, aki tiszteletben tartja mindenki jogait Afganisztánban” – mondta Fawzia Koofi volt afgán politikusnő és béketárgyaló, aki azt is hozzátette, bár sokat beszélnek az afgán nőkről, nem hallgatnak rájuk. „A segély, a pénz, az elismerés mind olyan eszközök, amelyeket a világnak a befogadásra, a nők és mindenkinek a jogainak tiszteletben tartására kellene használni.”

„Amikor a tálibok elfoglaltál Afganisztánt, azt mondták, engedélyezik a nőknek, hogy újra munkába állhassanak, visszamehessenek az iskolába, de ezt az ígéretüket nem tartották be” – jelentette ki Naheed Fareed volt politikusnő, utalva ezzel azokra a szélsőségesen szigorú szabályokra, amelyeket a talibánok vezettek be az országban.

Kérdéses, ki képviselheti Afganisztánt

Az Egyesült Nemzetek Szervezete jelenleg azt mérlegeli, ki képviselje köreikben Afganisztánt. A tálibok dohai szóvivőjüket, Suhail Shaheent jelölték ENSZ-nagykövetnek, míg a volt kormány által kijelölt megbízott, Ghulam Isaczai arra törekszik, hogy megőrizhesse pozícióját a szervezetben. „Az afgán nők és lányok reményeit és álmait ehhez a tanácshoz és világszervezethez kötik, hogy segítsen nekik visszaszerezni a munkához, az utazáshoz és az iskolába járáshoz való jogukat. Erkölcsileg elítélendő lenne, ha nem tennénk semmit és cserben hagynánk őket” – mondta Isaczai az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt, akik csütörtökön a nők, a béke és a biztonság kérdéseit vitatták meg.

Asila Wardak volt diplomata arra sürgette az országokat, hogy gyakoroljanak nyomást a tálibokra, hogy szavak helyett tettekkel bizonyítsák a nők jogainak garantálását, majd hozzátette: „Ha már helyet adunk nekik, azt kössük bizonyos feltételekhez.”