Quantcast

Women Beyond Walls

A női elítélteket magukra hagyják a nőjogi alapítványok

A női elítélteket magukra hagyják a nőjogi alapítványok
© xijian

A Women Beyond Walls szervezet felmérése szerint a bebörtönzött nőkkel foglalkozó csoportok 70 százaléka nem kap támogatást a nők jogait támogató alapítványoktól.

Sabrina Mahtani zambiai-brit ügyvéd és aktivista szerint a globális feminista mozgalom nem támogatja a börtönben lévő nőkkel foglalkozó szervezeteket, mivel az adományozók ódzkodnak az elítélteket célzó projektek támogatásától.

Mahtani, a Women Beyond Walls (WBW) mozgalom alapítója elmondta, hogy világszerte számos nem kormányzati szervezet végez létfontosságú munkát a társadalomban a leginkább marginalizált és figyelmen kívül hagyott nők támogatásával, beleértve az alapvető jogi szolgáltatások nyújtását és a vizsgálati fogság idejének csökkentését. De a jövőjük bizonytalan, részben azért, mert a feminista szervezetek és más adományozók nem nyújtanak elegendő támogatást.

A WBW által közzétett felmérés szerint az elítélt nőkkel foglalkozó szervezetek több mint 60 százaléka számolt be arról, hogy bizonytalan pénzügyi helyzetben van, és több mint egynegyedük azt állította, hogy pénzhiány miatt a következő évben nem tudnak majd megfelelően működni.

A legmeglepőbb azonban az, hogy több mint 70 százalékuk számolt be arról, hogy nem kapnak támogatást a nők jogaiért vagy a feminizmusért küzdő alapítványoktól. Az egyik szervezet szerint a szélesebb értelemben vett nőjogi mozgalomban nagyon nehéz felkarolni a börtönökben végzett munkát, és a fogvatartott nők férfiakhoz viszonyított alacsony száma miatt a finanszírozók kizárják az ilyen kezdeményezéseket.

Bár nincsenek pontos adatok, a Penal Reform International a női börtönlakók számát világszerte körülbelül 740 000-re becsülte, ami nem egészen a globális összlétszám 7 százalékát jelenti.

Mahtani szerint nem a számokat kellene néznünk, hanem azt, hogy kik azok a nők, akiknek a legnagyobb szükségük van támogatásra és segítségre, és ez tulajdonképpen a feminista finanszírozási elvek egyik alapelve: [...] azokat támogatjuk, akik a leginkább ki vannak téve a nemi alapú elnyomásnak.

Arra a kérdésre, hogy az adományozók, köztük a nők jogaira összpontosítók miért zárkóznak el az ilyen szervezetektől, Mahtani azt mondta, hogy szerinte azért nem veszik figyelembe, mert szeretjük támogatni a nőket, ha beleillenek egy piacképes sztereotípiába, utalva arra, hogy a csoportok gyakran olyan nőkkel dolgoznak, akik nem illeszkednek az áldozattá válás tiszta profiljába. De rengeteg nő van, akik éveken át családon belüli erőszak áldozatai, és egy nap önvédelemből megöli a férjét, ezekre a helyzetekre pedig sokkal nehezebb támogatókat találni.

A júniusi Generation Equality Forum keretein belül több mint 40 milliárd dollárt ígértek a nemek közötti egyenlőtlenségek leküzdésére irányuló erőfeszítések támogatására. A WBW felmérése azonban megjegyezte, hogy a bebörtönzött nőkre irányuló figyelem feltűnően hiányzott az eseményről.

Vannak speciális támogatások, amelyek például az LMBT-jogokra vagy a reproduktív egészségügyi jogokra összpontosítanak. Miért ne lehetne a nők bebörtönzésére összpontosító specifikus támogatás is?

Forrás: The Guardian