Quantcast
Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Royal

Ez történik, ha II. Erzsébet brit királynő meghal

2022. szeptember 08.

9 perc olvasás

ELLE
angol királyi család buckingham palota gyász II. Erzsébet kamilla károly herceg
Ez történik, ha II. Erzsébet brit királynő meghal
© Shutterstock

Kilencvenhat évesen II. Erzsébet a valaha volt leghosszabb ideig uralkodó monarcha.


Ha az Egyesült Királyságra gondolunk, lehetetlen, hogy ne ugorjon be nekünk Őfelsége, II. Erzsébet királynő, aki kilencvenöt éves korára a szigetország jelképévé vált. 1952-es trónra lépése óta a négygyermekes anyuka tizenhárom miniszterelnökkel és tizenhárom amerikai elnökkel politizált, ötvenhárom nemzetközösségi országot vezetett, és nyolc unokát és dédunokát üdvözölt a királyi család köreiben.

Amikor Fülöp herceg 2017 májusában nyugdíjba ment, és nem vállalt több nyilvános szereplést, a királynő teljes egyetértésével, mégis egyértelművé vált, hogy a híres pár nem lesz képes örökké ellátni kötelezettségeit. Április 9-én pedig a Buckingham Palota bejelentette, hogy Fülöp, Edinburgh hercege kilencvenkilenc évesen elhunyt. Ő volt a leghosszabb ideig regnáló brit uralkodói házastárs.

Fülöp herceg temetésén számos szokást meg kellett változtatni, különösen a távolságtartási szabályok betartása érdekében. De mi történne akkor, ha a királynő halna meg?

Hol tartózkodik a királynő a koronavírus-járvány alatt?

A járvány kitörését követően a Buckingham Palota arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a királynő elővigyázatosságból Windsorba költözött. Londonból való távozását követően a királynő arról beszélt, hogy az országnak össze kell fognia, és mindenkinek szerepet kell vállalnia abban, hogy legyőzzék a pandémiát.

„Mindannyiunknak azt tanácsolták, hogy változtassunk addigi életünkön a közösségünk védelme érdekében, és különösen óvjuk a leginkább sérülékenyeket – mondta a királynő. – Az ilyen időkben arra emlékezzünk, nemzetünket is mindig az kovácsolta össze, hogy a közösségek összetartottak, és együtt dolgoztak egy közös célért. Új módszereket kell találnunk, hogy kapcsolatban maradjunk egymással és biztosíthassuk szeretteink biztonságát. De biztos vagyok benne, hogy felnövünk a feladathoz. A családom és én készen állunk, hogy kivegyük ebből saját részünket.”

A királyi család tagjai különböző helyeken töltötték a karantént. Tavaly Károly herceg és Kamilla, Cornwall hercegnéje skót otthonukban tartózkodott, a Cambridge-i hercegi pár és három gyermeke: György herceg, Sarolta hercegnő és Lajos herceg pedig Norfolkban, Anmer Hallban.

Amikor a királynő meghal, Károly herceg lesz a király?

Ha a királynő nem lesz már köztünk, Wales hercegét koronázzák királlyá, és ő fog beszédet tartani a nemzet előtt édesanyja halála estéjén. Cornwall hercegnéjéből pedig Kamilla királyné lesz. Ha Károly herceg megtartja a saját nevét (választhatnak ugyanis másik nevet is trónra lépésükkor), III. Károlyként fog trónra lépni. Ez esetben Vilmos herceg, Cambridge hercege Wales hercege lesz.

2019-ben arról volt szó, hogy 2021-ben a királynő visszavonul, és Károly herceg veszi át a feladatait. Akkoriban egy forrás megerősítette: „Károly királlyá koronázását tervezzük egy ideje, a hatalomátadás folyamatban van. Őfelsége a kilencvenes éveit tapossa, így érthetően nem tud többet vállalni.” Az elmúlt néhány évben a királynő elkezdte leépíteni nyilvános megjelenéseit és feladatait, 2016-ban még háromszázharminckettő, 2018-ban már csak kétszáznyolcvanhárom nyilvános megjelenése volt. Károly herceg pedig ezzel párhuzamosan egyre többet vállalt.

Mi történik a királynő halálának napján?

Ha a királynő betegség miatt haldokolna, a Palota egy rövid közleményt adna ki halálának bekövetkezte előtt, vagy kevéssel utána. Erzsébet apja, VI. György halálakor a Palota a következőt közölte: „A király békésen közeledik élete vége felé.” 1901-ben, két nappal Viktória királynő halála előtt pedig a következő közleményt adták ki: „A királynő rendkívül levert, és rengeteg feszültséggel kell megküzdenie.”

A Guardian korábban arról számolt be, hogy II. Erzsébet halálát követően rangidős orvosa és gasztroenterológus professzora figyelnek majd arra, hogy ki mehet be hozzá, illetve mikor válhat publikussá a halálhír.

Ki tájékoztatja a miniszterelnököt a királynő haláláról?

A Guardian szerint a királynő személyi titkára, Sir Christopher Geidt feladata, hogy a miniszterelnököt tájékoztassa a királynő haláláról. A jelszó, amit a bejelentésre használnak, a „London-híd”. A biztonsági vonalakon „a London-híd leomlott” mondatot fogják bemondani, ha az esemény bekövetkezik. A Külügyminisztérium Nemzetközi Válaszközpontja ezt követően megosztja a hírt a tizenöt olyan országgal, ahol a királynő szintén államfő, valamint a Nemzetközösség további harminchat országával.

Hogyan szerez róla tudomást a nyilvánosság?

A nemzetközi hírügynökségnek, a Press Associationnek és a világ többi médiacsatornájának egyszerre küldenek egy nyilatkozatot. A tradíció szerint egy gyászruhás inas kisétál a Buckingham Palotából, és kitűz egy fekete szegélyű tájékoztató levelet a kapura. A Fülöp herceg haláláról szóló tájékoztatást 2021. április 9-én tűzték ki a Buckingham Palotára. „Amíg az inas kifüggeszti a levelet, a palota weblapján is egyetlen oldal lesz elérhető, ami ugyanazt a szöveget mutatja fekete háttérrel” – mondta a Guardian.

Szintén aktiválják a csak „Rats”-ként ismert rádiós jelzést, ami eredetileg a háború közeledtét jelezte. Chris Price, a BBC Radio 1 zenei vezetője azt írta 2011-ben a Huffington Postban: „Ha valaha meghalljuk napközben a Haunted Dancehall (Nursery Remix) című számot a Sabres of Paradise-tól, kapcsoljuk be a TV-t, mert szörnyűség történt.”

Ha a királynő halála várható, a hírt először a BBC, az ország első számú hírcsatornája fogja leadni, ami minden más műsorát megszakítja, hogy beszámoljon a királynő haláláról. A hírolvasók fekete kosztümöt/öltönyt és nyakkendőt fognak viselni, amit mindig bent tartanak a stúdióban, ha szükség lenne rá. Amikor Fülöp herceg elhunyt, szintén feketét viseltek.

A pilótákat is informálják a halálesetről, nekik tájékoztatniuk kell utasaikat. Végül pedig, a temetésig az összes komédia sugárzását is megszakítják az Egyesült Királyságban.

Mi történik a királynő halálát követő órákban?

Talán morbidnak hangzik, de a hírcsatornáknak világszerte van egy előre elkészített gyászjelentése, amit leadnak, miután tudomást szereztek Őfelsége haláláról. A zászlókat Egyesült Királyság-szerte félárbocra eresztik (Edinburgh hercegének halálánál is így történt), és évekig az a pletyka járta, hogy a dolgozókat is hamarabb hazaengedik aznap.

A királynő halálát egy tizenkét napos gyászidőszak követi majd. Ez idő alatt a királynő testét a Buckingham Palotába szállítják, és előkészítik a temetést, ami a Canterbury érsek feladata.

Őfelsége koporsója négy napig a Westminster Hallban lesz látható, hogy az emberek leróhassák tiszteletüket. Legalábbis eddig így volt, most azonban a koronavírus miatt a kormányzat mindenkitől azt kéri, kerüljék a kisebb-nagyobb összejöveteleket, így ha most következne be a tragédia, talán ez is változna.

Ezt követően a királynőt a Windsor-kastélyban, a Szent György kápolnában helyezik majd örök nyugalomra, ahol az Anyakirálynő és VI. György király el van temetve.

Lenne állami temetés, ha a királynő a covid-19 alatt hunyna el?

A kormányzat jelenleg azt tanácsolja az embereknek, hogy kerüljék a társasági eseményeket, még a családi és baráti összejöveteleket is. Nem tudjuk tehát, hogyan lehetne megtartani az állami temetést.

Az anglikán egyház tavaly a The Telegraph-ban tette közzé a temetésekre vonatkozó iránymutatásait, amelyben erősen ajánlották, hogy a hetven év feletti és a veszélyes krónikus betegségben szenvedő rokonok és barátok ne jelenjenek meg a szertartáson. Ezt betartva, a királyi család néhány tagja, többek között például Károly herceg, nem is vehetne részt a temetésen.

Milyen hatással lesz a gazdaságra a királynő halála?

A királynő temetésének napja és Károly születésnapja nemzeti ünnep lesz. A temetés napján a londoni tőzsde bezár. Azt nem tudjuk, hogy a gazdasággal pontosan mi történik majd a királynő halálát követően, de a Business Insider szerint a két nemzeti ünnep egyenként 12 milliárd és 6 milliárd font közötti kiesést okozhat majd a GDP-ben.

Forrás: ELLE

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

2 év után újra együtt mutatkozott Katalin hercegné és Meghan Markle
1

2 év után újra együtt mutatkozott Katalin hercegné és Meghan Markle

2022.09.11. 2 perc olvasás

2 év után újra együtt mutatkozott Katalin hercegné és Meghan Markle

Döbbenetes lesifotók az afáziában szenvedő Bruce Willisről
2

Döbbenetes lesifotók az afáziában szenvedő Bruce Willisről

2022.09.05. 2 perc olvasás

Döbbenetes lesifotók az afáziában szenvedő Bruce Willisről

Kiderült, Vilmos és Harry herceg miért kék öltönyt viselnek a gyász időszaka alatt
3

Kiderült, Vilmos és Harry herceg miért kék öltönyt viselnek a gyász időszaka alatt

2022.09.12. 2 perc olvasás

Kiderült, Vilmos és Harry herceg miért kék öltönyt viselnek a gyász időszaka alatt

Kamilla hercegné könnyfakasztó vallomása: „Tudom, hogy csak tartalék vagyok"
4

Kamilla hercegné könnyfakasztó vallomása: „Tudom, hogy csak tartalék vagyok"

2022.07.14. 2 perc olvasás

Kamilla hercegné könnyfakasztó vallomása: „Tudom, hogy csak tartalék vagyok"

Ezért hagyja el Angliát minél hamarabb Harry herceg és Meghan Markle
5

Ezért hagyja el Angliát minél hamarabb Harry herceg és Meghan Markle

2022.09.21. 1 perc olvasás

Ezért hagyja el Angliát minél hamarabb Harry herceg és Meghan Markle

 Kitálalt Harry herceg és Meghan Markle esküvőjéről a népszerű színésznő: Egy rémálom volt
6

Kitálalt Harry herceg és Meghan Markle esküvőjéről a népszerű színésznő: Egy rémálom volt

2022.08.09. 1 perc olvasás

Kitálalt Harry herceg és Meghan Markle esküvőjéről a népszerű színésznő: Egy rémálom volt

Meghan Markle őrjöng Károly király döntése miatt
7

Meghan Markle őrjöng Károly király döntése miatt

2022.09.15. 1 perc olvasás

Meghan Markle őrjöng Károly király döntése miatt

 III. Károly kijelentette: „Meghan Markle-t nem látjuk itt szívesen”
8

III. Károly kijelentette: „Meghan Markle-t nem látjuk itt szívesen”

2022.09.14. 2 perc olvasás

III. Károly kijelentette: „Meghan Markle-t nem látjuk itt szívesen”

ezek is érdekelhetnek

Itt vannak az első fotók Katalin hercegnéről és Vilmosról, mióta visszatértek a munkába

Itt vannak az első fotók Katalin hercegnéről és Vilmosról, mióta visszatértek a munkába

2022.09.23. 1 perc olvasás

Fotók

Katalin hercegné és Vilmos ezért könnyebbült meg, amikor Meghanék hazautaztak Kaliforniába

Katalin hercegné és Vilmos ezért könnyebbült meg, amikor Meghanék hazautaztak Kaliforniába

2022.09.22. 1 perc olvasás

Királyi család

Ők Vilmos és Harry herceg ritkán látott mostohatestvérei

Ők Vilmos és Harry herceg ritkán látott mostohatestvérei

2022.09.22. 1 perc olvasás

Királyi család

Erzsébet királynő ezért ragaszkodott 70 éven át védjegyévé vált frizurájához

Erzsébet királynő ezért ragaszkodott 70 éven át védjegyévé vált frizurájához

2022.09.21. 3 perc olvasás

Királyi frizura

Őrült összeesküvés-elmélet terjed Károly király testőreiről

Őrült összeesküvés-elmélet terjed Károly király testőreiről

2022.09.21. 1 perc olvasás

Királyi védelem

Ezért hagyja el Angliát minél hamarabb Harry herceg és Meghan Markle

Ezért hagyja el Angliát minél hamarabb Harry herceg és Meghan Markle

2022.09.21. 1 perc olvasás

Royal family

Ki látogathatja meg Erzsébet királynő sírját?

Ki látogathatja meg Erzsébet királynő sírját?

2022.09.21. 1 perc olvasás

Erzsébet királynő

Ezért maradt üresen egy hely Erzsébet királynő windsori temetésén

Ezért maradt üresen egy hely Erzsébet királynő windsori temetésén

2022.09.20. 1 perc olvasás

Erzsébet királynő temetése

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves