A vágódeszka a konyhai higiénia alapja. Legyen szó fáról, bambuszról, műanyagról vagy kompozitról, a tisztítás és az idő múlása mindegyikre hatással van.
Ha túlkezeljük – felfőzzük vagy mosogatógépbe tesszük –, a deszka megvetemedhet, megrepedezhet. A mély bevágásokba befészkelődhetnek a baktériumok. A vágódeszka nem életfogytig tartó eszköz, de megfelelő fenntartás mellett egész sokáig használható. A műanyag könnyen fertőtleníthető, de gyakrabban kell cserélni, a fa és bambusz vágódeszkák pedig olajozással visszanyerik rugalmasságukat. Jelzésértékűek a problémás bevágások, repedések – ilyenkor itt az ideje továbblépni. A rendszeres karbantartás és ésszerű csere segít, hogy hosszú távon is tisztán és biztonságosan használható legyen a konyha egyik legalapvetőbb eszköze.
Az egyik legkönnyebben baktériummentesíthető típus, viszont könnyen karcolódik. Az amerikai és brit élelmiszerbiztonsági szervezetek szerint ahogy a vágásvonalak mélyülnek már nem szabad használni. Valójában 6 havonta kell lecserélni, ha sokat használod – például ha rendszeresen vágod rajta a húst. Ha a deszka már nehezen megtisztítható, ha a bevágások még tisztítás után is fekete foltokat tartalmaznak, ideje új eszköz után nézni.
Bambusz és keményfa esetén könnyebb a helyzet – rendszeresen tisztítsd meleg vízzel, szappannal, heti ecetes átmosással, és havonta olajozd át vagy kezeld méhviasszal – így száraz helyett rugalmas, tartós felületet kapsz. Állandó használat mellett akár több évig is megmaradhatnak, ha nem áznak, és nem tesszük őket mosogatógépbe. Ha a fán repedés, vagy mély karcolás jelentkezik, ami nem szüntethető meg csiszolással sem, akkor cserélni kell.
Anyag: keményfa az éles késeknek, műanyag a mosogatóbarátoknak, kompozit keverék mindkettőből.
Vastagság: legalább 1–1,5 cm vastag legyen
Emelhető, stabil: legyen rajta fogó vagy gumitalp, hogy ne csússzon a konyhapulton – ha nincs egy nedves konyharuhát alátéve stabil lesz.
Különböző feladatokra külön deszka: ne ugyanazon a deszkán vágd a nyers húst és a zöldséget, és ne ugyanazt használd kenyérszeleteléshez.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!