Quantcast

Sima lábak

Minden, amit a szőrtelenítésről tudnod kell

Hirtelen ránk szakadt a nyár, és mivel kellett szembesülnünk? Úgy van, az elburjánzott szőrszálakkal.

Egyik napról a másikra lett meleg (mint általában), és már megint nem mentünk el időben gyantáztatni (mint általában). Szerencsére gyorsan megszabadulhatunk a zavaró szőrszálaktól, de hogy járunk a legjobban?  A szőrtelenítés végeredményét tekintve beszélhetünk ideiglenes vagy végleges szőreltávolításról - az otthonunkban leginkább az ideiglenes megoldásokat tudjuk alkalmazni. Az ideiglenes szőreltávolítás, azaz a depiláció történhet borotválással, csipesz, illetve epilátor segítségével, gyantázással vagy szőrtelenítő krémmel. Nézzük át a különböző módszerek előnyeit és hátrányait.

Borotva

Az egyik legjobban bevált házi módszer a borotválás. Előnye egyszerűségében rejlik, hátránya, hogy két-háromnaponta meg kell ismételjük. Ha megfeledkezünk arról, hogy a borotvát minden használat előtt etil-alkohollal le kell fertőtleníteni, könnyen szőrtüszőgyulladást okozhatnak a pengén megtelepülő baktériumok. A pengét (vagy az eldobható borotvát) cseréljük gyakran, hogy mindig megfelelően éles legyen.

TIPP: kössük össze a borotválkozást a mindennapi tusolással, így egyrészt megakadályozzuk, hogy borostássá váljon a bőrfelszín, másrészt egy hab állagú tusfürdő segítségével két legyet üthetünk egy csapásra. Fontos, hogy ne a felázott bőrön dolgozzunk, azaz rögtön az elején végezzük el a borotválást a megnedvesített bőrön.

Epilátor

Az epilátorokat, a kör- vagy spirálrugóval ellátott kis készülékeket, melyek egyenként húzzák ki a szőrszálakat, leginkább lábon és karon javasolt használni. Hónaljban, bikini vonalon, mirigyek fölött legyünk vele óvatosak: nemcsak fájdalmas, de gyulladást is előidézhet. A legkorszerűbb készülékek a fájdalmat és gyulladást enyhítendő hűtik, masszírozzák a bőrt, illetve a fürdéstől felpuhult, vizes bőrön is használhatók. Az epilátor gyökerestül távolítja el a szőrszálakat, amelyek körülbelül két hét múlva sokkal lassabban és vékonyabban nőnek vissza. Az epilátort eleinte ennél gyakrabban kell használnunk, mivel a szőrszálak különböző növekedési fázisban vannak. A csipesz szintén mélyről húzza ki a szőrszálakat, így ez a módszer is lassúbb utánnövést eredményez. Mivel elég fájdalmas eljárás, ezért csak kisebb felületen működik.

Gyanta

A gyantázást gyorsasága és hosszan tartó eredménye miatt alkalmazzák a szakemberek. A meleg gyanta veszélyes műfaj, könnyen égési sérüléseket, sebeket okozhat. Ha otthon szeretnénk gyantázni, szerezzünk be hideggyantát. A hideggyanta évezredek óta ismeretes, már az ókori arab világban használták; cukorból, virágmézből, citromléből állt. A gyantázás legegyszerűbb otthoni módja a gyantacsíkok használata: nincs szükség előkészületekre, és csupán néhány percünket veszi igénybe. Miután kezünkkel felmelegítettük a gyantacsíkot, felsimítjuk a szőr növekedésével megegyező irányban, majd gyors mozdulattal letépjük a bőrfelszínről az ellenkező irányban. A hideggyanta egyik válfajának tekinthető a cukorpaszta is, melyet testhőmérsékletre melegítve visznek fel közvetlenül a bőrre. Használata gyakorlott kezeket igényel. Közvetlenül gyantázás után nem javasolt a hosszas fürdőzés, napozás.

FONTOS: anyajegyből szőrszálat sem csipesszel sem gyantával nem szabad eltávolítani!

Szőrtelenítő krém

A szőrtelenítő krémek vegyi úton, keratinoldó hatású lúgos alapanyagokkal távolítják el a szőrt. Mivel a krém gyakorlatilag feloldja a szőrt, nem hagy kis csonkot, mint a borotva, így a hatása is valamivel hosszabb. Sajnos előfordulhat, hogy a vegyszer nemcsak a szőrszálat, de érzékeny bőrűeknél a hám keratinját is kikezdi.

Végleges szőreltávolítás

A végleges szőreltávolítás, vagyis az epiláció során elektromos áram, villanófény (IPL) vagy lézersugár segítségével szétroncsolják a hajhagymákat, működésképtelenné téve őket. Sok türelmet igénylő, hosszadalmas és csöppet sem olcsó eljárásokról beszélünk. Mivel a szőrnövekedés több fázisban történik, csak több, ismételt kezelés hozhat kielégítő eredményt. Otthoni készülékeket is forgalmaznak végleges szőrtelenítésre, de ezek hatékonysága nem vethető össze a professzionális eljárásokéval. Tudni kell azt is, hogy epilálni nyirokcsomók fölött (hónalj, orr, fül környékén) valamint anyajegyből, szemölcsből tilos! Hegesedésre való hajlam, bőrgyulladás, szívbetegség és terhesség esetén epilálás szintén nem végezhető.

Szőkítés

Bár nem tartozik szorosan a tárgyhoz, meg kell említeni a szőkítést is, ami jó megoldás lehet a szájkörnyéki szőrszálak esetében, mert a rendszeres gyantázástól az ajkak felett pigmentálódhat a bőr. Nem érdemes azonban szőkítéssel otthon próbálkozni, mivel a hidrogén-peroxid helytelen használata bőrpírt, gyulladást, sőt hámsérülést is okozhat.

Szőrbenövések

Bármelyik szőrtelenítési módszert is alkalmazzuk, kellemetlen mellékhatásként jelentkezhet szőrbenövés, melynek oka, hogy esetenként a hámsejtek gyorsabban osztódnak a szőrszál növekedésénél. Akinek hajlama van erre, annak érdemes szőrbenövést gátló krémet bevetnie, mely megakadályozza, hogy a hámsejtek a szőr fölé növekedjenek, megelőzve a piros foltok és dudorok kialakulását.