Quantcast

Ice ice baby!

Fagyos szépítő kezelés: útmutató a krioterápiához

3 perc mínusz 90 fokon fürdőruhában - bevállalnád? Ha elolvasod a cikkünket, akkor biztosan!

Megszoktuk már, hogy hírességek furcsa dolgokat művelnek az Instagramon, mint például Britney napi gardrób-táncai, Ryan Reynolds és Blake Lively állandó kölcsönös trollkodása, vagy Lady Gaga jégfürdő rituáléi. Ez utóbbi azonban talán mégsem annyira furcsa.

A krioterápia egy formája, szervezetünk extrém hidegnek való kitétele számos jótékony hatással lehet a testedre és a bőrödre, ha elég bátor vagy ahhoz, hogy kipróbáld. De ahelyett, hogy jéggel teli csomagtartóval térnél haza a benzinkútról és jégkockákkal töltenéd meg a kádadat, vannak olyan kezelések és otthoni eszközök, amelyekkel dráma (és a fagyás veszélye) nélkül érheted el a kívánt eredményt.

Mi a krioterápia?

A krioterápia szó szerint "hidegterápiát" jelent, ami azt jelenti, hogy hideg hőmérsékletet, jeget vagy hideg eszközöket (jégpakolásokat, spray-ket, hűtött eszközöket) használunk a testünk kezelésére. A leghatékonyabb azonban, ha az egész testet egy meghatározott időtartamra extrém hidegbe merítjük az erre a célra kialakított kriokamrában, amire hidegkamra vagy krioszauna néven is rákereshetünk.

A kamrák, amelyek leginkább egy álló szoláriumhoz hasinlítanak, általában egy személyre méretezettek, körülbelül -90 Celsius-fokos jeges hőmérsékleten üzemelnek és körülbelül 3 percig tartózkodunk bennük (kezdők ennél kevesebb, a keményvonalasok és tapasztaltak valamivel több ideig).

Milyen előnyei vannak a krioterápiának?

A krioterápia számos bizonyított pozitív hatással bír a szervezetre. Dr.Yannis Alexandrides brit plasztikai sebész, a 111Cryo megalapítója szerint a legfontosabbak a következők: "Tisztítja a tudatot, endorfinlöketet ad, regenerálja az izmokat és látható feszesebbé válik a bőr a kezelést követő időszakban."

Hosszú távon és többszöri használat esetén még több eredményt tapasztalhatunk. "Észlelhetjük az anyagcserénk fokozódását, ami konkrétan kezelésenként 500-800 kalória elégetését jelenti" - magyarázza Dr. Yannis, "emellett a kezelés a gyulladások csökkentésben is segít, így remekül támogatja az egészséges életmódot, amely magában foglalja a rendszeres testmozgást."

Artur Zolkiewicz, a Knightsbridge-i Workshop Gymnasium vezetője, celebek személyi trénere számára a krioterápia a testépítés szerves részévé vált. "Ez az én gyógyító gyakorlatom" - mondja az edző, aki hetente legalább kétszer ugrik be a kamrába intenzív Jiu-Jitsu és súlyemelő edzések után - "Csökkenti a gyulladást, amit különösen meglepő módon az ujjízületeimben vettem észre". Azt is tapasztalta, hogy javítja az összpontosítását és az alvás minőségét, amit Dr. Yannis szerint kutatások is alátámasztanak, amelyek szerint a rendszeres krioterápiás kezelések segíthetnek az alvásminták szabályozásában.

A krioterápia jót tesz a bőrömnek?

"Igen - magyarázza Dr. Yannis - mivel az extrém hideg segíthet a kollagén stimulálásában, ami az egyik legfontosabb szempont ahhoz, hogy a bőröd tömör és ráncmentes maradjon." 

Ha nem tudunk eljutni vagy nem tudunk megbarátkozni a krioterápiás kamra gondolatával, más módon is kiaknázhatjuk a krio előnyeit, például egy arckezelés során. "Én már évek óta alkalmazom a krioterápiát, az extrém hideg használatát a szalonkezeléseim részeként" - mondja Teresa Tarmey, sztár kozmetikus. "Ice Lift" hatást eredményez, amely azonnal és látványosan megemeli a megereszkedett és duzzadt bőrt, megfiatalítja a fakó arcbőrt és formálja az arcot. Tökéletes azok számára, akik igazán nyilvánvaló eredményeket várnak a kezelésektől, és ideális az elfoglalt nők számára."

Hűs otthoni kezelések 

Az Elle összegyűjtött néhány igazán cool bőrápolót: