Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

SUPERFOOD

Furcsa de hatásos, a hollywoodi sztárok is a klorofillos vízre esküsznek!

2023. március 03.

3 perc olvasás

Szőke Anna

egészséges életmód klorofil vegán klorofillos víz növényi étrend
Furcsa de hatásos, a hollywoodi sztárok is a klorofillos vízre esküsznek!
© Instagram/@laurenjdaviss

Az egészséges életmódot kedvelő sztárok és TikTokkerek egyöntetűen a klorofillos víz mellett teszik le a voksukat. A pozitív hozadékai mellett azonban jó ha az esetleges mellékhatásaival is tisztában vagyunk!


Az egészséges életmód híveinek nyilván nem újdonság, hogy a zöld dolgok (green juice, zellerszár lé, búzafű lé, matcha por és társaik ) fogyasztása igen pozitív hatással van szervezetünk működésére. A zöld szín továbbra is fontos szereplője lesz a beauty trendeknek is, hiszen most a klorofillos víz segítségével szépülnek rengetegen.

A közösségi médiában, főleg a TikTokon rendkívül nagy népszerűségnek örvend ez az ital, és rengetegen esküsznek arra, hogy a klorofillos víznek köszönhetően bőrük tisztább, emésztésük egészségesebb és általános közérzetük is sokkal jobb lett. Olyan sztárok is a zöld víz fogyasztását támogatják, mint Kourtney Kardashian, Reese Witherspoon, Mandy Moore vagy Gwyneth Paltrow.


Mi az a klorofill?

Ez a pigment anyag okozza a növények zöld színét. Kulcsszerepe van a fotoszintézis folyamatában, tehát abban, hogy a növények a napsugár energiáját és a széndioxidot végül számukra hasznos anyagokká és oxigénnné formálják. Míg a leveleseknek nélkülözhetetlen, addig az emberek számára egyáltalán nem az.

Fontos kiemelnünk, hogy a vízhez keverhető klorofill készítmények nem azonosak a valóban a növényekben megtalálható agyaggal. Ezekhez az étrendkiegészítőkhöz Klorofillint használnak, ez könnyebben feloldódik a vízben.

klorofillos_viz_elle
Fotó: Shutterstock

 

Milyen előnyei vannak a klorofillos víz fogyasztásának?

A zöld víz fogyasztói azt állítják, hogy a klorofillnek hála kitisztult az arcbőrük, sokkal energikusabbnak érzik magukat és ellenállóbbak a betegségekkel szemben is. Többen a fogyásuk sikerének titkaként is a klorofillos vizet tették meg.

Igazán alapos, átfogó orvosi kutatások még nem zajlottak a részecske hatásaival kapcsolatosan, de arra már voltak szakértői bizonyítékok is, hogy az antioxidáns tartalmának köszönhetően a klorofillos víz valóban gyulladáscsökkentő hatással lehet a bőrre, ezáltal "szebbé téve" azt. Viszont az orvosok elmondása alapján a C vagy E vitamint tartalmazó táplálékkiegészítőkkel ez sokkal könnyebben elérhető.


Kockázatok és mellékhatások

A zöld víz fogyasztása egyeseknél hasmenést vagy akár hányást is eredményezhet, illetve sokaknál előfordul, hogy a zöld színanyag bizony visszaköszön a vizeletben vagy a székletben.

Az orvosok egyetértenek abban, hogy mielőtt bárki – bármilyen – étrendkiegészítő fogyasztásába kezdene, mindenképp konzultáljon erről háziorvosával. A várandós és szoptató nőknek pedig nem javallják a klorofillos víz fogyasztását, ugyanis nem állnak még rendelkezésre kutatási adatok annak biztonságosságáról.

Ha nem akarsz zöld vizet fogyasztani, több zöldséget az étrendedbe iktatva is elérheted az említett pozitív hatásokat. A spenót, a zöldborsó, a rukkola, a póréhagyma és a brokkoli, mind kiemelkedően magas klorofill tartalommal rendelkeznek, így kiváló, természetes alternatívát nyújtanak a zöld víz fogyasztásával szemben. Ráadásul ezek számos egyéb, a szervezet számára kiemelkedően fontos rostot, ásványianyagot és nyomelemet is tartalmaznak.


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves