Quantcast

Bennfentes

Apró varázslatok: profik sminktrükkjei

Apró varázslatok: profik sminktrükkjei

It's a kind of magic, mondhatjuk a profi sminkre, ami akár 10 évet is levon a korunkból. De melyek azok a trükkök, amelyek a különbséget adják? Ellestük, megosztjuk!

Irigységgel vegyes csodálattal tekintünk a ragyogó bőrt és mágneses tekintetet varázsoló profi sminkekre? Itt az ideje, hogy eloszlassuk a mítoszokat és éljünk a rendelkezésünkre álló eszközökkel!

Bőrünk az idő múlására, a külső környezeti (UV-sugárzás, szabad gyökök) valamint a belső hatásokra (hormonok, dohányzás, táplálkozás) pigmetfoltokkal, egyenetlen felszínnel, fakó bőrszínnel reagál. Ha jobban megfigyeljük, elsősorban nem is a ráncok öregítenek, sokkal inkább az elszíneződések, egyenetlenségek. Éppen emiatt a smink által visszakapott makulátlan arcbőr csodát tehet, legalább tíz év mínuszt jelenthet. Azonban sok esetben az alapozó önmagában nem bizonyul elegendőnek: tág pórusú, gyulladásokkal, hegekkel vagy éppen pigmentfoltokkal tarkított bőr esetében alaposabb előkészítésre van szükség.

Alapozzunk az alapozáshoz

A különféle sminkalapok azt a célt szolgálják, hogy egy adott bőrproblémát a lehető legtökéletesebben kasírozzanak. A zöld sminkalap például a rosaceás, gyulladt, értágulatos bőr vöröses tónusát semlegesíti elősegítve a tökéletes alapozást. Tág pórusú bőröknél az alapozást megelőző lépés a pórusfinomítás olyan kozmetikumokkal melyek összetevői összehúzzák, illetve feltöltik a pórusokat miközben nem akadályozzák a bőr légzését, tisztulását. A pórusfinomítók általában a bőrre való felvitel után finom, púderes állagot nyernek, mely elősegíti a krémpúder egyenletes eloszlását a bőrfelszínen. Létezik bőrtónus-javító sminkalap zsíros bőrre, amely azon túl, hogy finomítja az apró ráncokat felszívja faggyúfölösleget is.

Hogyan használjuk? A megtisztított, bőrtípusnak megfelelő krémmel bekrémezett arcbőrre vékony rétegben, egyenletesen vigyük fel. Vegyes bőr esetén – azaz, ha a pirosas szín, a tág pórusok vagy az egyenetlenségek csak az orron és annak környékén vannak jelen, elég a terméket csupán az érintett területre felvinni.

 

Az univerzum titkos fegyvere

Bobbi Brown amerikai sminkmester szerint a korrektor az univerzum titkos fegyvere. Egy jó korrektor valóban éveket fiatalíthat rajtunk, már amennyiben eltaláljuk a megfelelő színárnyalatot és állagot. Fontos, hogy a szemkörnyéken, orrtőnél, gyulladt pattanásokon alkalmazott fedőkrém vékony és rugalmas állag mellett nagyfokú fedést biztosítson és lehetőleg egész nap tartson. Az ideális korrektor csupán egy-két árnyalattal világosabb a sötét karikáinknál és a bőr megfeszítése-húzása nélkül könnyen eldolgozható. Kedvenceink az ecsetes korrektorok, amelyek egészen könnyű állag és egyszerű felvitel mellett világosítják ki a szemkörnyéket.

Hogyan válasszunk? A természetes bőrtónusunk az esetek többségében sárga alapszínű, kevesebbeknél rózsaszínes. Fontos, hogy a korrektor alapszíne megegyezzen a bőr tónusával. Ha a korrektor sárgásnak tűnik a felvitelt követően, az azt jelenti, hogy túl sötét! Ez esetben próbáljunk ki egy árnyalattal világosabbat.

Éteri ragyogás

Az arcfények töretlen népszerűségnek örvendenek a kifutókon és a divatfotózások során. Az apró csillámló részecskék ugyanis ezerfelé szórják a fényt, amitől a bőr egyenletesebbnek, ránctalanabbnak tűnik és egészséges, fiatalos ragyogást nyer. Vizesen fénylő hatású csillogást a szemhéjra vagy az ajkak közepére is varázsolhatunk speciális magas fényű készítménnyel.

Hogyan használjuk? Az arcfényekből néhány cseppet belekeverhetünk hidratáló krémünkbe, az alapozónkba vagy pedig az alapozó fölé vigyünk egy keveset az arc magas pontjaira (járomcsontokra, szemöldökcsontra, homlokra, állcsúcsra). A száj közepére felvitt fény dúsabbnak és simábbnak láttatja az ajkakat.

Tartson sokáig!

A szemsmink tartóssá tételére alapozzuk le vékonyan a szemhéjat szemhéj alappal vagy vékony fedésű bőrtápláló alapozóval, majd vigyünk fel rá kevés bézs vagy elefántcsont színű matt szemhéjpúdert. Ezzel megakadályozzuk a szemfesték csomósodását. Az arc T-zónájában alapozás előtt úgynevezett blotter lapocskákkal itassuk fel a zsírt: a lapok akkor is felszívnak némi olajat finomabb bőrképet biztosítva, amikor a bőr még szemmel láthatóan nem is csillog, így az alapozás hosszabb ideig marad tökéletes.

Kell a púder

A púder nem csupán mattításra és a smink tartósabbá tételére szolgál, de bőrhibákat illetve az arc formáját is lehet vele korrigálni. Például a bőrpír semlegesítésére szolgáló púder a gyulladásokra, pattanásokra hajlamos bőrön optikailag sokat javíthat. A csillámrészecskéket tartalmazó púderek a bőr textúráját láttatják egyenletesebbnek, míg a bronzosító púderek az arcforma harmonikusabbá tételére alkalmasak.

Hogyan válasszunk? Gondoljuk át, mi a legfontosabb elvárásunk a termékkel szemben! Az áttetsző porpúderek – a sminkesek kedvencei – elsősorban a smink tartósabbá tételére alkalmasak. A mattító púderek megakadályozzák a kifényesedést. Az ásványi alapú (mineral) púderek kíméletesek a bőrhöz, felszívják a verejtéket, minden bőrtípusra alkalmasak. Csillámló púdert pattanásos, egyenetlen felszínű bőrön ne alkalmazzunk.

Ecseteljem?

Igen! Egy kiváló sminkecset megkönnyíti a felvitelt legyen szó alapozóról, korrektorról vagy púderről. A megfelelő eszközzel egyenletesebben, vékonyabban tudjuk felvinni a készítményt és a mélyedésekben – mint például a szemgödör, szemzug – is alaposan eldolgozhatjuk.

Hogyan használjuk?  Van, akinek a ferdén vágott, másnak az egyenes végű ecset áll jobban kézre. A korrektor ecset jellemzően kisebb méretű, ellaposodó végű, szálai rugalmasak. Az alapozó ecset lehet elvékonyodó, lapos fejű vagy éppen kör keresztmetszetű, sűrű – az elsőt az arcbőrrel párhuzamosan, utóbbit a bőrre merőlegesen kell használni. A nagy fejű púderecsetnél fontos, hogy puha de tartós szőrszálakból készüljön, és ne hullassa a szálakat - azaz legyen kiváló minőségű. A pirosító ecset általában a púderecset „kistestvére” vagyis hasonló a formája, csak kisebb annál. Ha ecseteinket minden használat után alaposan, de kíméletesen megtisztítjuk (speciális ecsettisztító folyadékkal vagy sminklemosóval és vízzel), sokáig fognak jó szolgálatot tenni.