Quantcast

Örömszerzés

Többet maszturbálnak a nők, mint valaha

Többet maszturbálnak a nők, mint valaha
© Tassii/Getty Images

Vegyünk egy globális járványt, adjunk hozzá egy egészséges adag szexuális játékot, plusz egy csipetnyi pornót, és azt fogjuk tapasztalni, hogy a nők többet maszturbálnak, mint valaha. A számok legalábbis ezt mutatják.

„A női maszturbáció példátlan mértékű növekedése” címmel mutatta be François Kraus az Ifop legújabb tanulmányának eredményeit, mely szerint látványosan nőtt a maszturbáló nők aránya. 2021 márciusában a francia nők 56%-a nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt három hónapban legalább egyszer önkielégítést végzett, szemben a 2017 júniusában rögzített 41%-kal.

Arra a kérdésre, hogy maszturbált-e már életében, idén a megkérdezett nők 78%-a felelt igennel – ez az arány 2006-ban 60%, 1970-ben pedig még alig 19% volt. Ez a látványos növekedés a szakértők szerint részben a bezártsággal magyarázható, melynek köszönhetően kevesebb, az önkielégítést hagyományosan terhelő normatív diskurzusban volt része a nőknek. „Ezért is nehéz eldönteni, hogy a maszturbáló nők emelkedő száma kizárólag az egészségügyi kontextusnak köszönhető-e, vagy egy strukturáltabb tendencia eredménye, amit a női örömök növekvő autonómiája jellemez” – elmélkedtek a tanulmány szerzői.  

Pornó + szexjátékok = női maszturbáció

A pornográf tartalmakhoz való hozzáférés demokratizálódásának is köszönhető, hogy a nők többet gyakorolják az autoerotikát. A francia nők 50%-a már felkeresett egy online platformot, hogy erotikus videókat nézzen. „A témával kapcsolatban régóta közvetített bizonyos sztereotípiákkal ellentétben a pornófogyasztás nem csak a férfiak kiváltsága” – szögezi le François Kraus. A kutató üdvözli „a témával kapcsolatos kulturális reprezentációk változását, és a pornófogyasztás dematerializálódását is". A korhatáros tartalmakat kínáló oldalak elterjedése kétségkívül könnyebb, diszkrétebb és olcsóbb hozzáférést kínál az európai nőknek a felnőttfilmekhez.

Ami a szexuális játékok népszerűségét illeti, az párhuzamosan emelkedik a női maszturbáció terjedésével. A francia nők 46%-a állítja, hogy használt már életében vibrátort, szemben a 2012-es 37%-kal. Minden várakozással ellentétben azonban az iparág fellendülése nem a Covid-járvány számlájára írható. „Ahelyett, hogy az egészségügyi válság idején láttunk volna egyfajta szexjáték-boomot, inkább az ilyen típusú tárgyak lassú és folyamatos terjedése figyelhető meg” – magyarázzák a kutatók.

Még nem értük utol a férfiakat

Fontos azonban hozzátenni, hogy bár az önkielégítés egyre inkább a nők ügye is, még mindig erős aszimmetria áll fenn a nemek között ezen a téren. „Míg a férfiak körében az önkielégítés szinte általános viselkedés (95%), addig a nők körében még mindig kevésbé gyakori (78%)” – hangsúlyozza az Ifop tanulmánya.

A nők kevesebbet maszturbálnak (vagy legalábbis azt állítják, hogy kevesebbet maszturbálnak), és ritkábban, mint a férfiak, hiszen a nőknek csak 20%-a jelentette ki, hogy hetente legalább egyszer maszturbál, szemben a férfiak 50%-ával. Mindezek ellenére François Kraus ezekben a számokban „a nők szexhez való viszonyának fejlődését látja, és különösen azt az elképzelést, hogy a kizárólag az élvezet keresése által motivált szexualitás nem a férfiak előjoga.”

Forrás: Elle