Quantcast

Kiss me

A csókolózás újbóli ünneplése

A csókolózás újbóli ünneplése
© foxline/Getty Images

A hosszúra nyúlt bezártság és a kényszerű távolságtartás után talán soha nem látott mennyiségben van jelen a fizikai szeretetnyilvánítás az Instagramon, az utcán és a vörös szőnyegen is. De vajon miért?

Gondoljunk csak vissza pár héttel ezelőttre: hogyan erősítette meg Jennifer Lopez és Ben Affleck az akkor már javában keringő pletykákat, miszerint újra együtt vannak? Egy vörös szőnyeges fotóval? Egy gondosan megkomponált PR nyilatkozattal? Nem-nem – a várva várt egymásra találást egy csókolózós képpel üzenték meg a nagyvilágnak.

A Bennifer-féle fizikai szeretetnyilvánítás egy tucat más, nyilvánosan egymásnak eső pár (például a Megan Fox – Machine Gun Kelly páros) is megerősítette azt, amit eddig csak sejtettünk: a csókolózás, annak minden hanyagságával együtt, visszatért a mindennapokba.

A legtöbb ember számára a csókolózás az első intimitásélménye. A hormonoktól fűtött tinik számára ez egy különleges szakasz, amikor átadjuk magunkat az izgalom első fellángolásainak, végre elég közel kerülünk a szerelmünkhöz ahhoz, hogy belélegezzük a feromonjait, érezzük a szívdobogást, és izgatottan konstatáljuk, hogy a szeretetet olyan kézzelfoghatóan viszonozzák. Egy csók, az életnek ebben a szakaszában, elég lehet ahhoz, hogy hetekig táplálkozzunk belőle, a történetekben, amelyekkel a barátainkat szórakoztatjuk, és az emlékeinkben, ahogy újra és újra lejátsszuk a pillanatot.

De ahogy egy kicsit idősebbek leszünk, az első csókok izgalma alábbhagy; elkezdünk az erotika következő szakaszai felé kacsingatni, a meztelenségre és a zárt ajtók mögött megtehető dolgokra vadászni. Hamarosan a csók csak egy ugródeszkává válik. Ez a belépőjegy a nagy show-hoz, ahol minden szempár a szexre szegeződik.

Reflektorfényben: a csók

Valamilyen oknál fogva azonban az elmúlt néhány hónapban változás állt be ezen a téren is. A csókot hirtelen újra ünnepelni kezdték – újra a reflektorfénybe került az élet minden területén. A bizonyíték száz és száz képen látható. Nem csak Jennifer Lopez és Ben Affleck forrnak össze egy-egy csókban a legnagyobb eseményeken, a nemrégiben megtartott velencei filmfesztivál például a nagy csókok melegágya volt. Ott volt Adrianna Lima és barátja, Andre L III, valamint Mario Martone és Gabriele Mainetti rendezők is egy, a kamerák kereszttüzében elcsattanó csókkal ünnepelték a sikereiket.  Így volt ez a cannes-i filmfesztiválon is, annak ellenére, hogy a koronavírus már akkor is terjedő delta variánsa miatt tilos volt az arcra adott puszi is.

A cuppanós szeretetnyilvánítás a divatvilágban is jelen van, a Jacquemus az idei tavaszi-nyári kollekciójának L'Amour kampányát a csókolózásnak szentelte, a modelleket az ágyban, a földön, a falnak támasztva, motoron és biciklin is megcsodálhattuk összeforrt ajkakkal.

Túl sokáig kellett nélkülöznünk

Adja magát a kérdés: miért éppen most került újra reflektorfénybe a csókolózás? Nos, a csók maga sosem ment ki a divatból, egyszerűen csak nem kapott nagy figyelmet, leszámítva a 2003-as Madonna és Britney-féle alkalmi performanszokat. Csakhogy az elmúlt 18 hónapban az emberek nem igazán csókolóztak. A karantén határozottan meggátolta az idegenekkel (vagy bárkivel, akivel nem élünk egy háztartásban) való csókolózást. Mivel oly sokáig nélkülöztük az emberi érintkezést és a csókolózás nyújtotta örömöt és endorfináramlást, amikor a világ újra kinyílt, minden kis intimitásra lecsaptunk, amit csak kapni tudtunk – és az ajkak egymásra tapadása újra elég ahhoz, hogy bizseregni kezdjen a bőrünk. A „kézmosás és távolságtartás” jelmondatok még most is ismétlődnek a fejünkben, így kellemesen perverz érzés újra ilyen közel kerülni valakihez. Egyfajta középsőujj-mutatás a másfél éve tartó biztonsági intézkedéseknek.

„Miután olyan sokáig meg voltunk fosztva az érintéstől, a YOLO érzése most valóságosnak tűnik” - mondja Emma Firth író és a Kissing And Other Stories nevű, a csókolózásnak szentelt Instagram-fiók és tartalmi platform alapítója. „Mindannyian szeretnénk átadni magunkat a kapcsolódás pillanatainak, amikor azok bekövetkeznek. Sokan érezték már a romantikus várakozást. Most pedig szeretnénk felszállni a repülőre, és megosztani az eredményeinket.”

„Emlékszem, hogy 2019-ben hangosan nevettem azokon a fotókon, amelyeken Timothée Chalamet szinte becsippantja Lily Rose Depp arcát egy olaszországi hajóút során. Ma már csak azt gondolom: bravó. Úgy tűnt, jól érezték magukat. És őszintén szólva nem sok embert tudok elképzelni, akinek ne tetszene az ötlet, hogy egy nyaraláson csókolózzon valakivel, akit kedvel. Ami azt jelenti, hogy szabad a szeretetnyilvánítás. Vannak sokkal fontosabb dolgok is a világon, amikre lehet fintorogni, mint mások örömére” – fogalmaz Emma.

A kapcsolatteremtés egyetemes vágya

A Kissing And Other Stories oldalán a legkülönfélébb csókolózós tartalmakat találhatjuk meg, a fotóktól kezdve a hangfelvételeken át az exkluzív írásokig. Emma Firth ezt a Covid-végítélet ellenszerének szánta. „Reményteli és örömteli emlékeztető a kapcsolatteremtés egyetemes vágyára” – árulta el Firth, aki maga is egyre több csóknak volt szemtanúja szülővárosában, Londonban.

„A megmagyarázhatatlan valami elektromos villanásai ezek, amelyek arra késztetnek, hogy felfedezzük a másik embert ott, ahol a szavak nem érnek célba. Ezt akartam ünnepelni. A csók gyakran a romantikus utazás belépője: már a puszta gondolata is ajándék önmagában.”

Tehát a csók élvezete azért jött, hogy velünk maradjon? Fordulat állt be a helyi buszmegállóban csókolózó tinédzserek láttán előtörő fanyalgásában, vagy ez is csak egy újabb átmeneti, Covid utáni trend? Ezt csak az idő fogja megmondani. De azt el kell ismernünk, hogy az egyetlen pozitív hozadéka annak, hogy ilyen hosszú időre elzárkóztunk az új szerelemtől, a szexualitástól és a barátságtól, az volt, hogy talán újra értékelni fogjuk az intimitás kisebb kifejezési formáit. Végül is, a nagy szerelem, az intenzív kalandok, a vad romantikus emlékek mind-mind egy csókkal kezdődnek…

Forrás: Elle