Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

A hosszú élet titka

Longevity – élj tovább egészségesen!

2024. március 06.

9 perc olvasás

ELLE szerkesztőség

egészség életmod hosszú élet életkor longevity

Támogatott tartalom

Longevity – élj tovább egészségesen!
© Shell

A modernkori orvostudomány fejlődésnek köszönhetően bár egyre tovább élünk, a magasabb életkor nem feltétlenül jelent több egészségben eltöltött évet. Ezzel a témával foglalkozik a longevity, ami ma már nem csak a hosszú életet, de az élethosszig tartó egészséget is jelenti. Mi áll az elnevezés mögött, és mit tehetünk egészségünk hosszútávú megőrzéséért? A longevity szemléletmódról beszélgettünk Szente Mónika longevity mentorral, aki a mindennapjainkba beépíthető szokásokra is hozott tippeket.


Magyarországon még nem annyira közismert a longevity fogalma, így sokan talán nem találkoztak vele. Hogyan határoznád meg a kifejezés tartalmát?

A longevity egy életforma, hosszútávú elköteleződés. Apró, jó szokások bevezetése az életünkbe,  amelyeket azután évtizedekig fenn tudunk tartani. Felelősségvállalás az egészségünkért, melynek négy alappillére az önismeret, az önelfogadás, az önmagunkra szánt idő és az önkontroll. Ha ezekre alapozunk, sokkal könnyebb lesz egy számunkra jól működő, hosszútávon betartható rendszert kialakítani. A tudatos életvezetéshez fontos, hogy odafigyeljünk magunkra. Meg kell ismernünk a testünk működését, hogy kialakíthassunk egy számunkra megfelelő szokásrendszert. Ha tudjuk miként reagálunk a különböző tápanyagokra, a stresszre, a mozgásra, vagy annak hiányára, a kialvatlanságra, az meghatározza a keretrendszerünket. A nehezebbik része ennek a szemléletmódnak, hogy időnként bizony le kell mondanunk általunk akár kedvelt dolgokról is.

A kezdeti lelkesedés hamar kifulladhat, ha nem vagyunk elkötelezettek, de mitől vehetjük komolyan az életmódváltást és mi adhat segítséget hozzá?

A szokások bevezetésében nagyon fontos a fokozatosság. Ne egyszerre akarjunk mindent megváltoztatni, mert akkor nagyobb az esélye, hogy feladjuk, mielőtt még érezhetnénk a változások jótékony hatását. A kellő önismeret elengedhetetlen a tudatos életvezetéshez és ezáltal a longevity szemlélet elsajátításához. Felgyorsult világunkban nem figyelünk eléggé magunkra, a testünk jelzéseire, miközben próbálunk az élet minden területén helyt állni. Sok esetben csak egy komolyabb betegség kényszerít életmódváltásra, a kialakult rossz szokások megváltoztatására. Jó lenne tudatosabbá válni, mielőtt eljutunk idáig. 

Ez a beszélgetés inkább csak ízelítőül szolgál a témában, de milyen, a mindennapokba is beépíthető tippeket adnál a tudatos életvezetés iránt érdeklődőknek?

Erről napokig tudnék beszélni, de van néhány röviden összefoglalható alapvetés, amivel érdemes tisztában lennünk és amire érdemes odafigyelnünk, amennyiben a hosszútávú egészségmegőrzés a célunk. Az egyik ilyen az alvás és annak minősége, amit kiemelten fontosnak kell tekintenünk, hiszen az alvásunk hatással van a fizikai és mentális egészségünk szinte minden területére. Rengeteg felnőtt embert érint a kóros kialvatlanság úgy, hogy nem is tudnak róla. Hasznos lehet egy okoseszköz, amely objektíven méri, mennyire alszunk jól. Ha rosszul alszunk, csökken  például az inzulinérzékenységünk, ráadásul éhesebbek vagyunk és kalóriadúsabb ételek után nyúlunk. Az alvásminőségünk optimalizálása szempontjából fontos, hogy nagyjából ugyanabban az időpontban ébredjünk, ha lehet magunktól. Ébredést követően fontos, hogy találkozzunk természetes fénnyel, hiszen az agyunk így tájékozódik, arról, hogy reggel van. Álljunk tíz percre nyitott ablak elé, vagy menjünk ki a teraszra, a kertbe, ha tehetjük. 

Felébredtünk. Hogyan tovább?

A jótékony napindításhoz szerencsés, ha ébredés után egy, másfél óráig nem eszünk. Ez fontos a szervezetünkben ilyenkor végbemenő folyamatok támogatásához. Sokan ragaszkodnak a reggeli fontosságának mítoszához, de ennek alátámasztására nincs egyértelmű bizonyíték.  Itt említeném meg az időszakos böjtöt, ami szintén segíthet optimalizálni az egészségünket. Vacsora után általában nem eszünk, tehát minden nap  böjtölünk amíg alszunk (az angolnyelv, a reggelit nem véletlenül nevezi break-fast-nak, vagyis a böjt megtörésének)  és ha ezt egy picit kitoljuk, és 16 órán át nem eszünk, a napi étkezést pedig a fennmaradó 8 órára korlátozzuk, akkor máris egy jelentős lépést tettünk a longevityhez vezető úton. Fontos továbbá, hogy elalvás előtt 3-4 órával már ne együnk, főleg finomított szénhidrátokban gazdag, ultrafeldolgozott ételeket. Alkoholt és kávét szintén ne igyunk késő este, és a koffeinnel már ebéd után is ajánlott óvatosan bánni, mert a lassú koffeinbontóknál negatív hatással lehet a mélyalvásra.   

Mi a helyzet a mozgással, mint egészségformáló tényezővel?

A természetes mozgásformák mindenki számára jótékony hatásúak. Napi 8000 lépést a testünk és az agyunk is meghálálja, és ezt nem is olyan bonyolult beillesztenünk a napi rutinba, hiszen ha autóval közlekedünk, megállhatunk a célállomás előtt két utcával, ha busszal járunk, leszállhatunk egy megállóval előbb és napi több részletben teljesíthetjük a célt. Nekem például otthon egy dinamikus munkaállomásom van, ahol nemcsak ülve, de állva és egy gyaloglópad segítségével, akár ‘menetközben’ is tudok dolgozni. Válasszuk a lépcsőt a lift helyett, ez remek kardió edzésként szolgálhat. 

Stimulálhatjuk az immunrendszerünket a napi rutinunkba épített szokásokkal?

A hideg-meleg terápia nagyon hatékony immunerősítő, amelynek lényege, hogy reggelente a zuhanyzás végén 15 fok alatti vízbe merülünk, vagy hidegvízzel zuhanyozunk. A cél a 10 fokos vízben eltöltött 10 perc, de természetesen itt is nagyon fontos a fokozatosság. Kezdjük 1-2 perccel, majd napról napra növeljük az időtartamot, míg el nem érjük a 10 percet. Ez segíti a mentális rezilienciánkat, fájdalom és gyulladáscsökkentő, feszesíti a bőrt. A másik terápiás eszköz a forró fürdő (ez legtöbbünk számra könnyebben elérhető, mint a szintén nagyon hatásos szauna), melyet holt tengeri sóval egészíthetünk ki, 39-40 fokos vízben, heti 2 alkalommal, 20-30 percig. Itt figyeljük a pulzusunkra, mert a meleg víz megemelheti azt, tehát szív- és érrendszeri betegséggel élők csak orvos engedélyével próbálják ki, illetve itt is fokozatosan emeljük a víz hőmérsékletét, ha elsőre túl forrónak érezzük!

Figyelmet fordítottunk a fizikai jóllétünkre, de mit tehetünk a szellemi és lelki egészségünkért?

Itt kiemelném az olvasás jótékony erejét. Kimutatták, hogy napi fél órás regényolvasás két évvel hosszabbítja meg az életünket. Olyan mint a meditáció, segít elcsendesíteni az elménket. Az énidő manapság divatos szlogen lett, de nem kell nagy dolgokra gondolunk, hiszen minden tevékenységet tekinthetünk annak, ami fizikailag és mentálisan épít. Azt is, ha gyalog megyünk a boltba, vagy ha uborkával az arcunkon befekszünk a kádba. Énidős tevékenység lehet a hobbink, a sport, vagy a főzés. Az énidő az, amit annak tekintünk. A társas kapcsolataink, a támogató közeg is elengedhetetlen a hosszú élethez. Felmérések kimutatták, hogy 6-8 évet ad az életünkhöz, ha hasonló értékrendű, támogató közösség vesz körül minket. 

Milyen útravalót adnál a téma iránt érdeklődő olvasóknak?

Meg kell tanulnunk hosszútávon gondolkodni és tudatos döntéseket hoznunk a siker érdekében. Csökkentsük az életünkben előforduló stresszt, ha ez nem lehetséges, legalább igyekezzünk ellensúlyozni azt énidős tevékenységekkel, és a külvilágnak való kényszeres megfelelés helyett próbáljunk csak önmagunknak megfelelni, önmagunk legjobb verziójává válni. „Az összehasonlítás az öröm gyilkosa” – mondta anno Theodore Roosevelt, talán ez a mai világban igazabb, mint valaha. 

Tartalmas énidőtöltés egy helyen, egy időben 

Holnap ünnepeljük a Nemzetközi Nőnapot, amikor nőként végképp megengedhetünk magunknak egy picit több odafigyelést. Ha te is szívesen jutalmazod meg magad egy kis énidővel, akkor ugorj be egy Shell töltőállomásra március 8-án, ahol a Shell egy csésze Shell Café capuccinora beváltható, ClubSmart pontokat tartalmazó kuponnal ajándékozza meg minden női vásárlóját. Az így felajánlott énidőt a hangulatos és esztétikus berendezésű Shell Cafékban élvezheted, akár egy jó könyv társaságában. 

Akinek nem lesz alkalma kávéra váltani a kuponját, és szívesen csalna mosolyt a biztonságos családi közeget nélkülöző gyerekek arcára, a kapott kupont a Shell töltőállomáson kihelyezett gyűjtődobozba dobhatja március 31-ig. Ezzel segíti az SOS Gyermekfalvak működését, miután a Shell Hungary az összegyűlt ClubSmart pontokat felajánlja a gyerekeket segítő szervezet számára.

A Shell hisz a nők erejében a vállalaton belül és kívül egyaránt. Büszkék rá, hogy a Shell Hungary vezetőségében egyenlő arányban vannak nők és férfiak, és ezt az egyensúlyt szeretnék fenntartani az új jelentkezők kiválasztásánál is. Olyan befogadó munkahelyi környezetet alakítottak ki, ahol minden kollégájuk, nemtől függetlenül, támogatást és lehetőségeket kap a személyes és szakmai fejlődéséhez. A sokszínűség náluk kiemelt érték, amely hozzájárul a vállalati kreativitás fejlesztéséhez és megőrzéséhez, valamint az új sikerek eléréséhez. A Shellnél nagyra becsülik a női munkavállalóik által hozott változatos nézőpontokat és tapasztalatokat, amelyek gazdagítják a vállalati döntéshozatalukat. Több intézkedéssel is segítik a női kollégákat abban, hogy megtalálják a munka és a magánélet közötti egyensúlyt – például a rugalmas munkavégzés és a távmunka lehetőségével. Nőnapi kezdeményezésükkel, amelyben egy kávéval ajándékozzák meg a hozzájuk betérőket, szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az énidő beiktatása az életünkbe.

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Hihetetlenül magas az IQ-d, ha észreveszed a második állatot a képen
1

Hihetetlenül magas az IQ-d, ha észreveszed a második állatot a képen

2022.07.29. 1 perc olvasás

Hihetetlenül magas az IQ-d, ha észreveszed a második állatot a képen

Egy zseni vagy, ha 13 másodperc alatt megtalálod a macskát a képen
2

Egy zseni vagy, ha 13 másodperc alatt megtalálod a macskát a képen

2022.08.10. 1 perc olvasás

Egy zseni vagy, ha 13 másodperc alatt megtalálod a macskát a képen

Ha 5 másodperc alatt kiszúrod a disznót a nyuszik között, igazán különleges vagy
3

Ha 5 másodperc alatt kiszúrod a disznót a nyuszik között, igazán különleges vagy

2022.09.26. 1 perc olvasás

Ha 5 másodperc alatt kiszúrod a disznót a nyuszik között, igazán különleges vagy

Szerinted ki a legokosabb a képen látható 4 ember közül? Érdekes dologról árulkodik
4

Szerinted ki a legokosabb a képen látható 4 ember közül? Érdekes dologról árulkodik

2022.09.06. 1 perc olvasás

Szerinted ki a legokosabb a képen látható 4 ember közül? Érdekes dologról árulkodik

Kitalálod, melyik nő a kisfiú édesanyja? Sokat elárul rólad, rájössz-e a válaszra
5

Kitalálod, melyik nő a kisfiú édesanyja? Sokat elárul rólad, rájössz-e a válaszra

2023.01.25. 2 perc olvasás

Kitalálod, melyik nő a kisfiú édesanyja? Sokat elárul rólad, rájössz-e a válaszra

Hány kutyát látsz a képen? Elárulja, hány éves vagy szellemileg
6

Hány kutyát látsz a képen? Elárulja, hány éves vagy szellemileg

2023.04.15. 2 perc olvasás

Hány kutyát látsz a képen? Elárulja, hány éves vagy szellemileg

Melyik arcot látod vidámabbnak? A válaszod rengeteget elárul a személyiségedről
7

Melyik arcot látod vidámabbnak? A válaszod rengeteget elárul a személyiségedről

2023.01.24. 2 perc olvasás

Melyik arcot látod vidámabbnak? A válaszod rengeteget elárul a személyiségedről

Csak egy született zseni találja meg a hibát a képen 7 másodperc alatt
8

Csak egy született zseni találja meg a hibát a képen 7 másodperc alatt

2023.04.13. 1 perc olvasás

Csak egy született zseni találja meg a hibát a képen 7 másodperc alatt

ezek is érdekelhetnek

Az inkontinencia megoldható probléma

Támogatott tartalom

Az inkontinencia megoldható probléma

Támogatott tartalom

2024.04.04. 4 perc olvasás

egészség

Felmérés mutatta ki, hogy mire spórolnak legtöbbet a magyarok

Felmérés mutatta ki, hogy mire spórolnak legtöbbet a magyarok

2024.02.28. 2 perc olvasás

pénzügyek

3 ok, amiért a szájápolás fontosabb, mint gondolnád

Támogatott tartalom

3 ok, amiért a szájápolás fontosabb, mint gondolnád

Támogatott tartalom

2024.02.13. 3 perc olvasás

Ezekre az éves szűrővizsgálatokra foglalj időpontot a héten

Támogatott tartalom

Ezekre az éves szűrővizsgálatokra foglalj időpontot a héten

Támogatott tartalom

2024.02.08. 1 perc olvasás

Egészség

„Partneri viszonyt kell ajánlani az ügyfeleknek” - interjú Yalcinkaya Veronikával, a Raiffeisen Bank marketing és kommunikációs igazgatójával

Támogatott tartalom

„Partneri viszonyt kell ajánlani az ügyfeleknek” - interjú Yalcinkaya Veronikával, a Raiffeisen Bank marketing és kommunikációs igazgatójával

Támogatott tartalom

2024.01.19. 5 perc olvasás

business idol

„Gyűlölöm, ha a férjem anyja főz a családunknak, borzasztóan egészségtelen”

„Gyűlölöm, ha a férjem anyja főz a családunknak, borzasztóan egészségtelen”

2024.01.17. 2 perc olvasás

ÉTKEZÉS

„Nagy felelősség a természeti erőforrásokkal gazdálkodni” - business interjú Kulich Évával, a Haladás Mezőgazdasági Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatójával

Támogatott tartalom

„Nagy felelősség a természeti erőforrásokkal gazdálkodni” - business interjú Kulich Évával, a Haladás Mezőgazdasági Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatójával

Támogatott tartalom

2024.01.15. 5 perc olvasás

business idol

Az illatgyertyák ilyen negatív hatással lehetnek az egészségre

Az illatgyertyák ilyen negatív hatással lehetnek az egészségre

2024.01.12. 3 perc olvasás

Scanted candles

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves