Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

SZERELEM VS KOR

5, 7 vagy 10 év? Ennyi az ideális korkülönbség egy párkapcsolatban

2024. július 04.

2 perc olvasás

ELLE

korkülönbség ideális korkülönbség
5, 7 vagy 10 év? Ennyi az ideális korkülönbség egy párkapcsolatban
© Shutterstock

A tudomány is megállapította, mennyi az ideális korkülönbség egy párkapcsolatban.


Érdekes tanulmányt végeztek el, 3000 ember részvételével derítették ki, hány év korkülönbség mellett működik a legjobban a párkapcsolat.

Min múlik a szerelem sikere?

Számos dolog befolyásolja egy párkapcsolat sikerességét, egyesek szerint ilyen a korkülönbség is. Persze vannak, akik szerint fontosabb a párok érdeklődési köre, az azonos vagy legalább hasonló származási hely, a hasonló, vagy éppen eltérő munkakör, vagy éppen az anyagi helyzet.

Mégis rengeteg ember fejében megfordul, hogy mennyi az ideális korkülönbség, működhet-e a szerelem két olyan embernél, akik között akár 20, vagy 30 év is van. Az biztos, hogy ezek az emberek teljesen más életszakaszban tartanak, ám ez azt is jelenti, hogy nem működik majd?

Mennyi az annyi?

Az Emory University felmérése kimutatta, hogy annál nagyobb az esély a párkapcsolat sikerességére, minél közelebb állnak egymáshoz a felek, ami a kort illeti. Az egyidős pároknál, vagy akik 6 évnél kevesebb korkülönbséggel élnek együtt a legnagyobb az esélye annak, hogy a szerelmünk tartós lesz.

Ám azoknál, akik akár 10 vagy 20 év különbséget tudhatnak magukénak, sokkal több a rizikó.

Miért működik kevés párkapcsolat nagy korkülönbséggel?

Ennek okai, egyrészt, hogy akik hasonló korosztályúak, azoknak általában egyeznek az értékeik, az elképzeléseik, és az életük azonos szakaszában tartanak. De erősen ide vág a testiség is, ugyanis a libidó, és a szexre való hajlam is sokkal közelebb van a két félnél, ha korban közel állnak egymáshoz. Ezt például eltérő korosztályú embereknél nem feltétlenül könnyű egymáshoz közelíteni.

Persze vannak olyan példák, amelyek remekül megmutatják, hogy ez a tanulmány és a tudomány álláspontja nem mindig és minden esetben hely helytálló.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves