Quantcast

Szexpozitivitás

Vágynapló segít, hogy a nők megismerjék a szexualitásukat

Vágynapló segít, hogy a nők megismerjék a szexualitásukat
© Tanja Ivanova / Getty Images

Évszázadokon át tabu volt a női vágy. Már a Bibliában is a bűnbeeséssel azonosították, ennek eredményeként a nők szexualitását a történelem során újra és újra elnyomták a patriarchális struktúrák fenntartása érdekében. 

Még a modern és felvilágosult világban is a nők és a szex kapcsolata gyakran a férfiak szemléletét követi. A reklámok és a média szeretik azt sugallni, hogy a szex elsősorban a férfiak igényeinek kielégítéséről szól. Amikor saját szexuális vágyaikról van szó, a nők gyakran zavarban vannak, félnek megszólalni. Ennek oka pedig egész egyszerűen annyi, hogy nem tanultuk meg magabiztosan kifejezni, hogy mire vágyunk.

Annabell Neuhof újságíró és Julia Henchen szexterapeuta most ezt a tabut kívánja ledönteni, és új könyvükkel, az Ohjaaa! - Journal für deine Lust-tal (ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy Oh, igen! - Napló a gyönyörről) minden eszközt meg akarnak adni a nőknek ahhoz, hogy jobban megértsék és megfogalmazzák szexuális igényeiket és vágyaikat. Julia Henchennel arról beszélgettünk, hogy mekkora hatalom rejlik a saját vágyainkban.

A kéjnapló úgy hangzik, mintha dolgoznunk kellene vele. Hogyan segít ez mégis?

Nem látom problémásnak, hogy eleinte időt és egy kis energiát fektessünk a saját vágyainkba. Szánunk időt a sportra vagy más olyan dolgokra is, amik jót tesznek nekünk. Ez a napló segíthet abban, hogy jobban megismerjük és megértsük önmagunkat és a szexualitásunkat.

A nőknek önzőbbnek kellene lenniük, ami a szexet illeti?

Ó, igen, határozottan! Különösen akkor, amikor a saját örömüket kell előtérbe helyezni. Természetesen a partneri szex arról is szól, hogy adunk egymásnak, tiszteletben tartjuk a határokat és kommunikálunk egymással. Az egyéni szex beépítése a mindennapi életbe ezért akár önző cselekedetnek is tekinthető.

Valóban politikai üzenete van könyvnek?

Persze, mert a nőket még mindig mindenért szexualizálják, bármit csinálnak. Nem számít, hogy banánt esznek-e vagy nyilvános helyen szoptatnak. Tehát az is politikai tett, hogy olyan szexet éljünk át, amilyet valóban akarunk - függetlenül attól, hogy mások mit mondanak róla.

A nők szexualizálása is felelős az orgazmushiányért?

Az okok összetettek, és elsősorban a női örömök tabusításában, és így természetesen a férfiak és nők elnyomásában és egyenjogúságában is gyökereznek. De az orgazmushiány oka az is, hogy nem ismerjük, hogyan működik valójában az orgazmus, vagy hogy a szex nem feltétlenül egyenlő a behatolással.

Minden nőnek lehet orgazmusa?

Ennek bizonyára vannak orvosi és pszichológiai gátjai, de elvileg mindenkinek lehet orgazmusa. Természetesen sokan jönnek a rendelőmbe, akiknek még sosem volt orgazmusuk. A jó az, hogy ezt lehet gyakorolni és tanulni. Általában az anatómiai ismeretek, információk és életrajzi meglátások keveréke az, ami végül a nők orgazmusához vezet.

A gyönyörnaplóban egy teljes fejezetet szentelsz a csiklónak. Miért tudunk valójában olyan keveset a női nemi szervről?

Itt ismét visszatérünk ahhoz a kérdéshez, hogy valójában mennyire politika a szex, mert ennek is köze van a női szexualitás és a gyönyör elfojtásához. A csikló létezése nem új felfedezés, mégis túl kevés információ áll rendelkezésünkre a vaginával rendelkező emberek testéről. Sajnos túl keveset tanulunk a szexről és a testről - például arról, hogy mi a különbség a szeméremtest és a hüvely között, vagy hogy az orgazmus a csiklóból indul. Jó lenne, ha lenne lehetőség az iskolában órát tartani erről, vagy az egészséges kapcsolatokról és a testről is.

Mennyiben befolyásolja a jó szex az önbecsülést?

A szex hatással lehet az önbecsülésre, különösen akkor, ha jó érzés, ha biztonságban érezhetjük magunkat, és ha a vágyaink teret kapnak. Ha meg tudunk bízni magunkban és a partnerünkben, és beszélni tudunk róla, a szex hozzájárulhat az önelfogadáshoz, az önszeretethez és az önbizalomhoz is.

Mi lehet ennek az oka annak, hogy nem találjuk meg a vágyat?

Inkább azt mondanám, hogy sokan nem tudják pontosan, hogy valójában mi okoz nekik örömet. Gyakran látom, hogy emberek eljönnek a rendelőmbe, és nem tudnak jó okot találni a vágyakozásra. Így lehet, hogy kényelmesebb a kanapén összebújni a tévé előtt, mint alternatívaként szexelni. Ha ezen változtatni szeretnénk, érdemes lehet közelebbről megvizsgálni a dolgot. Például egy vágynaplóval.

Változott-e időközben a női kielégülésről szóló diskurzus?

Azt mondanám, hogy a diskurzus változott és folyamatosan változik - különösen az új feminista példaképek, valamint a szexizmusról és a rasszizmusról szóló viták révén. Az emberek nyíltan megosztják tapasztalataikat, van ennek tere, és végre bekerül a téma a médiába is. Végső soron pedig minden nem - beleértve a férfiakat is - profitál ebből a diskurzusból.

Forrás: Elle