Quantcast

Prognózis

Jövőnk a csillagokban?

Jövőnk a csillagokban?
© Pexels/Alesia Kozik

Az asztrológia mint önismereti eszköz jövőjéről elmélkedik Gyurkó Katalin védikus asztrológus. 

Én alapvetően egyfajta spirituális buborékban élek, hiszen akik hozzám fordulnak, jellemzően épp válaszokat keresnek életük történéseire. De még innen is látszik, hogy napjainkban egyre több a materiális dolgokon túli jelenségekre nyitott ember. Spiritualitás alatt én a válaszokat kereső attitűdöt, önreflexiót és az immateriális jelenségek iránti fogékonyságot, önismeretre törekvést értem. Azt, amikor valakit az okok, a miértek érdekelnek a saját életével kapcsolatban. Az asztrológia ennek az önismereti útnak az egyik eszköze, módja lehet, amelyre nem tudományként, inkább analógiás gondolkodáson alapuló bölcseletként érdemes gondolni. Igaz, hogy meg lehet tanulni és van tudományos alapja is (a bolygómozgások ciklikussága például tudományosan lekövethető), mégis inkább évezredes bölcselet ez. Évezredek óta figyelnek meg ugyanis különböző égi jelenségeket és igyekeznek ezeket a Földön tapasztaltakkal párhuzamba állítani, analógiákat felismerni.

És hogy mit hoz a holnap az asztrológiában? Az attól függ. A rövid kis írás arról, hogy milyen napja lesz a Bakoknak holnap, valójában nem asztrológia, hanem újságírás, akkor is, ha frappáns és ha esetleg asztrológiai kifejezéseket használ is a szerzője. Ennek a könnyen fogyasztható, könnyen érthető és magunkra vonatkoztatható műfajnak továbbra is van jövője, mert szeretjük a könnyen emészthető dolgokat és minden olyasmit, amit nem kell igazán komolyan venni. A valódi asztrológiát sokkal inkább tekintem egyfajta önismereti eszköznek, amelyet egyre többen alkalmaznak. Bár a fentebb említett buborékon túl az embereknek csak kisebb hányada spirituális, érezhető jelenség, hogy egyre többen és egyre fiatalabb korban kezdenek önismerettel foglalkozni, mert amikor érzik, hogy valami nem jól megy, akkor nem elégednek meg azzal, hogy nekik ez jutott. Tudni szeretnék az okát is, és szeretnének lelépni arról az útról, ahol csak spontán cselekszenek és ahol újra meg újra ugyanazokba a falakba ütköznek. A növekvő önismereti igény pedig az asztrológushoz is elvezeti azokat, akik fogékonyak a spiritualitásra. Az embereket a jövőben is érdekelni fogja, hogy mi a feladatuk az életben, mit hoztak magukkal ebbe a világba és hogyan aknázhatják ki legjobban a képességeiket. 

Érdekes tendencia az is, hogy egyre többen tanulnak asztrológiát úgy is, hogy nem szeretnének ezzel hivatásszerűen foglalkozni, egyszerűen csak az életük értelmezéséhez keresnek újabb aspektusokat. Mindemellett az asztrológus munkáját nem hagyják érintetlenül a technológiai újítások sem. A számítógépes rendszerek segítségével a születési adatok alapján percek alatt elkészül a képlet, amiből az asztrológus dolgozik. És hogy mit hoz a holnap az asztrológia szerint? Nagyon általánosan arra következtetünk, hogy a 2022-es évben gyógyuló tendencia kezdődik, de még így is csak az elején vagyunk annak a mintegy húszéves átrendeződésnek, amelynek feladata, hogy az ember felelősebben bánjon az életével, a forrásaival, a környezetével. Az asztrológia azt üzeni az emberiségnek az elkövetkező húsz évre, hogy itt az ideje felnőni és felelősséget vállalni a tetteinkért.

A cikk eredetileg az Elle magazin 2021. decemberi lapszámának Prognózis rovatában jelent meg.