Quantcast

Kreatív

Faragj tököt úgy, mint egy profi!

Faragj tököt úgy, mint egy profi!

Ha te is imádod a halloweent és a vendégeidet szívesen elkápráztatnád egy csodálatos töklámpással, akkor itt a lehetőség egy igazi profitól ellesni a trükköket!

Hogyan lesz valakiből tökfaragó? Zombori Szimonetta esetében például úgy, hogy miután kőszobrász szakon végzett, egyenesen Angliába vezetett az útja, ahol ételszobrászként kezdett dolgozni. Olyan alapanyagok felhasználásával készítette alkotásait, mint a sajt, az avokádó és a dinnye. Innen már csak egy lépés volt a csokoládéművészet, majd a szappanfaragás. Mivel nyugaton jóval népszerűbb a halloween ünnepe, egyre több megkeresés érkezett hozzá, hogy logókat, arcképeket, feliratokat faragjon tökökbe. „Mire észbe kaptam, ez lett az egyik legkeresettebb szolgáltatásom.”

Ezután pedig már nem volt megállás, többek között olyan cégekkel dolgozott együtt, mint a Google, a L'Oréal vagy a Coach New York. Ez utóbbiaknak köszönheti az eddigi legnagyobb kihívását is, ugyanis a vállalatoknak 40 tököt kellett kifaragnia Londonban. „Ez volt a legnagyobb kihívás, mert ennyit ezelőtt egyszerre nem faragtam még, teljesen kimerültem a végére, egy hétig éjjel-nappal a tököket faragtam.”

Azóta pedig egyre elismertebbek a munkái, még díjjal is jutalmazták a tökfaragásért. Amellett pedig, hogy már az ELLE logóját is kifaragta, most néhány hasznos tippeket is megosztott velünk arról, hogyan készül a tökéletes halloween-tök: 

  1. Végy egy megtisztított tököt és válaszd ki a legszebb oldalát. A tök kiválasztásakor ügyeljünk rá, hogy szép legyen a felülete, zúzódásoktól mentes, és a szár is egészséges legyen.
  2. A kigondolt mintát fel kell rajzolni a felületre, erre a célra tökéletesen megfelel egy golyóstoll is. Tervezés nélkül ne álljunk neki a faragásnak, így előre tudni fogjuk, mi hova kerül.
  3. Vágjunk egy lyukat a tökbe. Kezdhetjük a  csumája körül, de a töklámpás tovább friss marad ha alulról nyitjuk meg.
  4. Ezután jöhet a belső megtisztítása. Az összes magot és szálas részt távolítsuk el.
  5. Egy recés késsel vagy tökfaragásra készült minifűrésszel tudjuk szépen kivágni a szemet, szájat, orrot. Mindenképpen recés faragószerszámot válasszunk, mert így sokkal könnyebb lesz a faragás. Ügyeljünk arra, hogy mindig magunktól távolodó mozdulatokkal faragjunk és soha se magunk felé, mert könnyen megcsúszhat a kés és megvághatjuk magunkat.
  6. Ha szépen kifaragtuk a tököt, akkor jöhet a megvilágítás. Ehhez használhatunk mécsest vagy gyertyát, de figyeljünk rá, hogy a gyertya kapjon elég oxigént. Használhatunk LED-lámpát is, ez csodálatosan bevilágítja a tököt és nem tűzveszélyes. 

Halloween előtt már 4-5 nappal nekiláthatunk a faragásnak. Hidegben persze tovább eláll, de szobahőmérsékleten is szép marad 3-4 napig, noha minden egyes nap veszíteni fog a frissességéből. Érdemes a nap végén vízpermettel lefújni, hogy tovább tartson.