Quantcast

Incredible women

Boronkay Linda: „A második-harmadik beszélgetéstől már csak az embert láttam bennük”

Boronkay Linda: „A második-harmadik beszélgetéstől már csak az embert láttam bennük”
© Adam von Mack

Fantasztikus nők, lenyűgöző életutak – Incredible women sorozatunkban olyan inspiráló történeteket mutatunk be, melyekből mindenki erőt meríthet. Ezúttal Boronkay Linda belsőépítésszel beszélgettünk.

Katolikus leánygimnáziumból lépett 17 évesen a párizsi kifutókra, édesapja kikísérte, aláírta a modellszerződését, majd elbúcsúzott tőle, és hazautazott. „Divattervezőnek készültem, csodás lépcsőfoknak tűnt a fotózások világa. Aztán rájöttem, nem ez az én utam.” Továbbra is színekből és anyagokból álló saját mesevilág megalkotására készült, a belsőépítészet felé fordult. A súlyos anyagi következményekkel járó következő nagy váltást már önállóan hozta: Londonba költözve kispénzű egyetemista lett.

Másodévben félrehívta a folyosón egy professzornő, nagy presztízsű versenyt ajánlott a figyelmébe. Ezernyi tehetséges induló, fél év múlva hihetetlen végeredmény: 2008-ban Lindát választották Nagy-Britannia legjobb fiatal belsőépítészének. Szélesre nyíltak előtte az übertrendi építészirodák ajtajai, az iskolapadból a mind közül legmenőbb Tom Dixon szárnyai alá került. Pár év múlva már a Soho House klubok arculatának felelőse, mellette a világelit magánházait tervezi. 

Egyik hónapban George Clooney kívánságait jegyzeteli, a következőben a királyi család egy meg nem nevezhető párjának az otthonát dobja fel. „Alaposan megválasztottam, milyen ingben ülök le velük szemben, hogy ne látszódjon a hátam közepén lecsurgó izzadság. De a második-harmadik beszélgetéstől már csak az embert láttam bennük.” A legkedvesebb világsztár? „Az összes rémálom” – viccelődik, majd a rendkívül udvarias Lewis Hamiltont dicséri. 

A legjobb ízlésű? „Én is meglepődtem, de David Beckham.” Természetesen titoktartási szerződések kötik, az átalakítandó ingatlanokba lépve legtöbbször a telefonját is elteszik az őrök. 

Tévedés azt hinni, ez a szakma a nők világa. „Gyakran ülök olyan meetingeken, ahol rajtam kívül mindenki fehér férfi.” Ezt egy kérdésre feleli, a témát magától nem hozná fel. A munkában a kitartás a legfontosabb nála, tehetség is kell, de a pozitív munkamorált hasonló polcra helyezi. Életében mostanság is sorjáznak az újabb radikális változások: saját rovata indult a The Timesban („sokat nyilatkoztam, megkérdezték, lenne-e kedvem hozzá”), másfél éve édesanya, pár hónapja pedig saját vállalkozást alapított. Első önálló projektje egy ausztrál szálloda dizájnja. 

A cikk eredetileg az Elle magazin 2021. május-júniusi lapszámában jelent meg.