Quantcast

Hősnő

Barbie babát kap a Pulitzer-emlékdíjas újságíró és fekete szüfrazsett

Barbie babát kap a Pulitzer-emlékdíjas újságíró és fekete szüfrazsett
© Chicago History Museum

Ida B. Wells szüfrazsett volt, újságíró és a feketék jogainak elkötelezett támogatója, és most a Mattel úgy döntött, hogy egy Barbie-val tiszteleg előtte.

Ida B. Wells 1883-ban 21 éves volt, amikor vonatjegyet vett, hogy Memphisből a közeli Woodstockba, Tennessee államba menjen, ahol tanárként dolgozott. Amikor a kalauz bejött, és elkérte a jegyeit, közölte vele, hogy rossz kocsiban van. Wells pontosan tudta, hogy melyik kocsiban ül, és esze ágában sem volt átülni a feketébe. Ez az eset indította el Wells újságírói karrierjét. 500 dolláros kártérítést nyert a vasúttársasággal szemben, és amikor a Tennessee-i Legfelsőbb Bíróság évekkel később hatályon kívül helyezte a döntést, a helyi újságban, a Living Wayben beszámolt az esetről. Története címlapokra került, és 1887-ben a National Afro-American Press Convention az amerikai fekete sajtó legfontosabb újságírójának nyilvánította. Ida B. Wells szüfrazsett volt, újságíró és a feketék jogainak elkötelezett támogatója, és most a Mattel úgy döntött, hogy Barbie-t szentel neki.

hősnő

„Amikor az új generációk felfedezik az olyan hősnőket, mint Ida B. Wells" – olvasható a Mattel inspiráló nőknek szentelt termékcsaládjába tartozó új Barbie-t bejelentő bejegyzésben – „nem csak elképzelik a szebb jövőt. Tudatára ébrednek annak, hogy hatalmukban áll ezt valóra váltani". A baba január 17-től lesz kapható, és egy olyan nő történetét meséli el, aki mindig hitt a változásban. Wells 1862-ben született a Mississippi állambeli Holly Springsben, nyolc testvére közül utolsóként. Családja rabszolgasorban élt, de születése után néhány hónappal Abraham Lincoln amerikai elnök kiadta a rabszolgák felszabadításáról szóló kiáltványt. Wellsnek korán munkába kellett állnia, amikor szülei és bátyja sárgalázban meghaltak: tanárként kezdett dolgozni, később pedig az újságírásnak szentelte életét. 

1891-ben kirúgták az iskolájából, mert vezércikkeket jelentetett meg, amelyekben kritizálta a szegregált fekete iskolák rossz körülményeit. A következő évben az élete örökre megváltozott: három legközelebbi barátját – Calvin McDowellt, Thomas Moss-t és Will Stewartot – meglincselték, mert olyan élelmiszerboltot üzemeltettek, amely egy fehér tulajdonú üzlettel versenyzett. Ettől kezdve Wells elkezdte járni az Egyesült Államokat, hogy dokumentálja és beszámoljon a lincselésekről és a feketékkel szembeni visszaélésekről. Ő lett a The Memphis Free Speech and Headlight című újság tulajdonosa, harcolt a nők választójogáért, és megalapította a National Association for the Advancement of Colored People (Nemzeti Szövetség a Színes Emberek Előrehaladásáért) nevű szervezetet. 1930-ban, nagy feltűnést és vitát keltve, Illinois állam szenátorának jelöltette magát, de a következő évben, 1931. március 15-én Wells vesebetegségben meghalt. 2020-ban posztumusz Pulitzer-díjat kapott hatalmas újságírói munkásságáért.

„Hihetetlen megtiszteltetés, hogy dédnagymamámat a Barbie Inspiring Women sorozat részeként láthatjuk" – mondta Michelle Duster, Wells dédunokája a USA Todaynek – "Minden lehetséges módon használta a hangját, hogy a szabadságért, az igazságosságért és az egyenlőségért harcoljon. Munkája, valamint története a mai világ számára is releváns és inspiráló." 

Forrás: Elle