Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Fővárosok, sziluettek

Felismered a világ fővárosait az ikonikus épületek sziluettjéből? Kvíz!

2023. július 17.

2 perc olvasás

Gyulai Bence

főváros kvíz sziluett
Felismered a világ fővárosait az ikonikus épületek sziluettjéből? Kvíz!
© Forrás: Shutterstock/Greens87

10 főváros, elsősorban Európából, de nem csak! Felismered őket a leghíresebb épületek sziluettjéről úgy, ahogy Budapestet felismerni az Országházról?


Európa és a világ fővárosai közül 10-ről készített telitalálat ábrákat egy grafikus. A stilizált rajzokon az adott főváros legikonikusabb épületei láthatók – kitalálod a grafikákból, hogy melyik városról van szó?

Fővárosok kvíze!

Az oldal tetején is egy európai főváros sziluettje látható – vegyük ezt egy próbafeladatnak, mert ez a kvíz egy kicsit más lesz, mint a szokásosak! Ebben a játékban ugyanis nem 4 városnév közül kell megtippelned a helyeset, hanem 4 betű közül kell kiválasztanod egyet, mindig az adott városnév utolsó betűjét jelöld be!

Figyelem: mindig a főváros nevének utolsó betűje most a helyes válasz!

Az oldal tetején látható képhez például a négy lehetséges válasz a következő lehetne:

  • ...k
  • ...t
  • ...gy
  • ...a

A helyes megfejtés ezek közül a második, azaz a ...t, hiszen az ábrán Budapest leghíresebb épületeinek sziluettje látható, és Budapest neve ugye t-re végződik. Természetesen a kvízben mindig a szóban forgó fővárosoknak a magyar nyelvben használatos verziója lesz a helyes megfejtés. Portugália fővárosa nem lesz benne a kvízben, de ha benne lenne, akkor a helyes megfejtés az ...n lenne, függetlenül attól, hogy Lisszabont portugálul Lisboának hívják.

Túlmagyaráztam? Lehet, mert a lényeg az, hogy a játék továbbra is teljességgel magától értetődő, szóval ne izgulj, menni fog!

Az alábbi kvízindító képpel is lehet gyakorolni, hogy felismered-e az ábráról a várost, de ezt a metropoliszt természetesen kihagytuk a játékból, hiszen akármilyen nagy is, nem főváros. Kattints ide a megfejtésért – vagyis egy olyan cikkért, aminek a címe tartalmazza a szóban forgó város nevét! További 10 kérdésért, azaz magáért a játékért pedig indítsd be a tesztet alább! Jó szórakozást!

A kvízben látható ábrák forrása: Shutterstock/Stepan Petrov.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves