Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

House of Dragons

Ezt a 9 Trónok harca részt nézd újra, mielőtt belekezdenél a Sárkányok házába

2022. augusztus 22.

6 perc olvasás

ELLE

sorozat game of thrones trónok harca trónok harca spinoff sárkányok háza HBO sorozat
Ezt a 9 Trónok harca részt nézd újra, mielőtt belekezdenél a Sárkányok házába
© HBO Max

Már csak halványan rémlik a Trónok harca cselekménye? Mutatjuk, mit érdemes újranézni, hogy felkészülten vághass neki a Sárkányok háza spinoff sorozatnak!


Hosszas várakozás után ma végre elstartol az HBO egyik legjobban várt előzménysorozata, a Trónok harca: Sárkányok háza. Ezúttal 200 évvel az eredeti széria cselekménye előtt járunk, a Hét Királyság hajnalán, ahol az egyik legbefolyásosabb család, a Targaryen dinasztia kalandjait követhetjük nyomon.

A Trónok harca sokat vitatott lezárása óta eltelt három évben azonban bizonyára sok mindenkinek megfakultak már az emlékei az eredeti történetről. Se időd, se kedved újra nekiesni a 8 évad összesen 73 epizódjának?

Semmi gond, összegyűjtöttük azokat a részeket, amiket mindenképp érdemes újra végigpörgetni, hogy felvedd a fonalat és felkészülten vághass neki a Sárkányok házának.

Közeleg a tél (1. évad 1. rész)

Kezdjük a legelején! Mivel a Sárkányok háza 172 évvel Daenerys Targaryen születése előtt játszódik, nincs is jobb hely arra, hogy újra képbe kerülj a Targaryen családdal, mint a legelső alkalom, amikor a képernyőn bemutatkoztak. Ebben a részben nemcsak arra kapunk magyarázatot, hogy miért száműzték a Targaryeneket  Pentosba, de itt kapja meg Daenery a három megkövesedett sárkánytojást is, ami kijelöli az útját is a Sárkányok Anyjaként.

Aranykorona (1. évad 6. rész)

A szent városban Vaes Dothrakban kapunk először bepillantást a Targaryen család ártó, bosszúálló és mérgező belső működésébe, amiről világszerte ismertek, és ami a Sárkányok háza című spinoff-ban is fontos elemnek bizonyul majd.

Miután a bátyja legnagyobb megdöbbenésére a dothrakiak tárt karokkal fogadják Daeneryst, a bosszúszomjas Viserys azon kezd munkálkodni, hogy magához ragadja a Vastrónt. Ez az epizód bebizonyította, hogy a hátbaszúrás és a mániákus vonások, amikkel a Targaryen családot azonosítják, nem pusztán a legenda művei – hanem nagyon is valós fenyegetést jelentenek a trónra nézve.

Tűz és vér (1. évad 10. rész)

Az első évad grandiózus fináléja Daenerys sárkányainak megszületésében csúcsosodott ki. Ez nemcsak a sorozat egyik kulcsfontosságú cselekménypontja, hanem a Targaryen dinasztia ellenállóképességét is bizonyítja.

A sárkányokról ugyanis azt hitték, hogy végleg kihaltak a Targaryen-polgárháborúban – amely a Sárkányok házának fő cselekménye is lesz.

Valar Morghulis (2. évad 10. rész)

Ugrunk egy nagyot a második évad fináléjáig, ahol újabb kulcsfontosságú pillanatot láthatunk Daenery karakterének és a Targaryen-ház egészének fejlődését tekintve. Itt derül fény arra, hogy Daenerys sárkányai egyetlen szóra képesek elpusztítani bárkit, aki az útjukba kerül. Mivel a Sárkányok házában a Targaryen családfa ágai harcolnak majd egymással a Vastrónért, biztos lehetsz benne, hogy a „Dracarys” valyriai kifejezést többször is hallhatjuk majd az új epizódokban.

És őrsége most véget ér (3. évad 4. rész)

A Trónok harca vitathatatlanul egyik legikonikusabb Daenereys-pillanatát sem hagyhatjuk ki, ahol fény derül Daenerys igazi erejére, valamint hivatalosan is felveszi a Sárkányok Anyja és a Láncok Leverője címet. Ebben a részben Astapor kifosztásán keresztül láthatjuk újraindulni a harcot a Vastrónért, miközben ízelítőt kaphatunk abból a fosztogatásból és erőszakból is, ami minden bizonnyal a Sárkányok háza részeiben is vár majd.

A Hárpia Fiai (5. évad 4. rész)

Ebben a részben lát napvilágot az igazság Daenerys őseiről, beleértve bátyját, Rhaegart is. A királyi testőrség parancsnoka, Ser Barristan Selmy rántja le a leplet az Őrült Király legidősebb fiáról és a Vastrón örököséről. Megtudhatjuk többek között, hogy Rhaegar nem az a zsarnok gazember volt, akinek Viserys beállította, hanem egy nagyon is jóindulatú uralkodó. A magyarázat során többet tudunk meg a Targaryenek lélektanáról és azokról az eseményekről, amelyek végül a Sárkányok házának általunk ismert bukásához vezettek.

Sárkányok tánca (5. évad 9. rész)

Két okból is kapcsolódik ez a rész a Sárkányok házához. Először is itt láthatjuk Daeneryst először sárkányháton – ebből a fajta utazásból pedig minden bizonnyal jóval több akad majd a spinoff sorozatban. A címben is említett sárkányok tánca pedig előrevetíti a polgárháború eseményeit, amelyeket a Sárkányok házában közelebbről is láthatunk majd. Ahogy a fiatal Shireen Baratheon ékesszólóan elmagyarázza, a sárkányok tánca a Rhaenyra Targaryen és féltestvére, Aegon között vívott nagy csata elnevezése, akik mindketten a Vastrón jogos örökösének vallották magukat.

Északi szelek (6. évad 10. rész)

Nem kifejezetten a spinoff sorozat eseményeit vetíti előre ez a rész, de fontos dologra világít rá: arra, hogy a Targaryen család mennyire ravasz és megtévesztő tud lenni. Valamint a Rhaegar és Lyanna közötti románcból az is kiderül, hogy a Targaryan családfa jóval szerteágazóbb, mint azt gondoltuk volna.

A Falon túl (7. évad 6. rész)

A Sárkányok háza a Targaryen család teljes polgárháborúját ígéri a nézőknek, és mivel is hangolódhatnánk rá jobban, mint egy epikus sárkányos csatajelenettel? Ez az az epizód, amelyben Daenerys az utolsó pillanatban megmenti Jont és csapatát a Falon túl. És persze nem feledkezhetünk meg a szívszorító pillanatról sem, amikor az Éjkirály hidegvérrel megöli az egyik sárkányt, Viseriont.

A hosszú éjszaka (8. évad 3. rész)

Igen, a Trónok harca utolsó évada hagyott némi kívánnivalót maga után, de nem mehetünk el szó nélkül e mellett az epizód mellett. Több éves várakozás után végre láthatjuk az Éjkirály bukását, miközben egy igen izgalmas prófécia is felbukkan a tűz és jég daláról, vagyis a megígért hercegről. A prófécia ugyanúgy Valyriából származik, ahogy a Targaryen család ősei is, így jó esély van rá, hogy a Sárkányok háza epizódjaiból kiderülhet az, amire a Trónok harca nem adott egyértelmű választ: hogy kicsoda is a megígért herceg(nő)?

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves