Quantcast

Love story

Torokszorító Colin Firth és Stanley Tucci szerelmes filmje

Húsz év együttélés után drámai fordulatot vesz a regényíró és a zongorista kapcsolata a modern és eredeti Szupernóvában.

A gyönyörű, őszi angol tájakon játszódó road movie és torokszorító szerelmi történet, a Szupernóva Colin Firth és Stanley Tucci talán legkülönlegesebb, legmegindítóbb filmje. Az őszi Anglia varázslatos tájain játszódó, lenyűgöző élményt nyújtó alkotást szeptember 9-től vetítik a magyar mozik.

A zongorista Sam és a regényíró Tusker már húsz éve élnek együtt, és szerelmük ugyanolyan szenvedélyes, mint kapcsolatuk elején. Két éve azonban drámai fordulatot vett az életük: Tuskert fiatalkori demenciával diagnosztizálták. Állapotának folyamatos romlása miatt Samnek fel kellett adnia karrierjét, és minden mást háttérbe kellett szorítania, hogy Tusker állandó gondozójává válhasson. A két férfi a bizonytalan és félelmetes jövő elől menekülve, a sorstól mintegy utolsó haladékot kérve egy régi lakóautóban romantikus utazásra indul, hogy felkeressék családjukat, barátaikat és közös múltjuk régi helyszíneit. Ez a nagy utazás lehet, hogy sok mindentől a búcsút jelenti. Az együtt töltött idő a legfontosabb, ami még megmaradt számukra.

Egykor Tusker volt Sam támasza és életének biztos pontja, most viszont Sam válik felelőssé párjáért: eltökélt szándéka, hogy fenntartsa a normalitás érzését, és annyi örömet okozzon Tuskernek, amennyit csak lehetséges. Tusker azonban jól tudja, hogy a romló állapota egyre nagyobb hatással van mindkettejük életére, és hogy lassan kezdi elveszíteni a kontrollt.

Az utazás során egyre egyértelműbbé válik, hogy mindketten máshogy képzelik a jövőt. Féltve őrzött titkok bukkannak elő, rejtett tervek kerülnek napvilágra, és az egymás iránt érzett szerelemnek egyre több próbát kell kiállnia. Egy idő után szembe kell nézniük a kérdéssel: mit jelent a szerelem egy gyógyíthatatlan betegség tükrében?

Sam szerepében az Oscar-díjas Colin Firth látható, Tuskert pedig az Oscar-jelölt Stanley Tucci alakítja, ugyanakkor legalább ugyanolyan fontos szereplője a filmnek az angol Tóvidék (Lake District) lenyűgöző szépségű, őszi színekben ragyogó vidéke.

A Szupernóva forgatásának idejére a teljes stáb a Tóvidékre költözött. „Korábban soha nem jártam a Tóvidéken, és teljesen le voltam nyűgözve. Egy folyó partján laktunk kis nyaralókban, és bár mindennap esett az eső és egyre hidegebb lett, végül már havazott is, én egyáltalán nem bántam, mert imádtam ott lenni” – mesélt a forgatásról Stanley Tucci. „A Tóvidéknek egészen különleges a hangulata, és ezt mindannyian éreztük – tette hozzá Firth. – Egy hullámhosszra kerültünk. Egymáson kívül hat hétig senkivel sem találkoztunk. Stan és én teljesen összenőttünk.”

Firth és Tucci szomszédos házakban szálltak meg, és a forgatási nap után gyakran töltötték együtt a szabadidejüket. „Stan briliáns és lelkes szakács – mondta Firth. – Én is lelkes vagyok, de sokkal kevésbé briliáns. Ezért majdnem minden este nála volt a vacsora. Ennek tényleg nagy hatása volt, mert ha az ember hetekig mindentől távol forgat, egy darabig a forgatás csapata lesz a családja. Mindannyian éreztük, hogy ugyanazért dolgozunk.”

Hiába játszódik azonban történet a Tóvidék gyönyörű környezetében, a jelenetek nagy része mégis Sam és Tusker lakóautójában zajlik. Ez az a meleg burok, amelyből betekintést nyerhetünk a kapcsolat világába, és a poros szögletei ellenére talán még vonzóbb lehet a közönségnek, mint a tavak csodálatos háttere.

A Szupernóva egy hosszadalmas és mély kutatási folyamat eredménye. Harry Macqueen három éven át dolgozott az Egyesült Királyság vezető demenciaspecialistáival, és rengeteg érintettel beszélgetett. Sok időt töltött olyan emberek társaságában, akik azóta már elhunytak – demenciában és öngyilkosság miatt, titokban és nyíltan egyaránt –, és közvetlenül megtapasztalhatta, mit éltek át ők és a családjaik.

„Ez volt életem egyik legmélyebb és legfontosabb tapasztalata. A Szupernóva szereplőivel és történetével ezeknek az embereknek és a történetüknek szeretnék emléket állítani – őszintén és eredeti módon, egy önzetlen, mély szerelem bemutatásával egy olyan helyzetben, amikor minden érintett tudja, mit hoz a jövő. A kezdetektől fogva az volt a célom, hogy erős, fontos kérdéseket feltevő és időszerű filmet készítsek arról, hogy mi mindenre vagyunk hajlandóak azokért az emberekért, akiket szeretünk” – mondta el a rendező.

A Szupernóva romantikus, eredeti, modern szerelmesfilm. Bensőséges, egyszerű történet, ami az emberiség legfontosabb kérdéseire keresi a választ: hogyan élünk, szeretünk és nevetünk akkor is, amikor a számunkra kiszabott idő végéhez közeledünk.