Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Helyesírási kvíz

Rövid vagy hosszú mássalhangzó? Ezt a helyesírási kvízt illik hibátlanra kitölteni

2023. július 22.

2 perc olvasás

Gyulai Bence

teszt kvíz helyesírás
Rövid vagy hosszú mássalhangzó? Ezt a helyesírási kvízt illik hibátlanra kitölteni
© Fotó: Shutterstock/ESB Professional

A magyar helyesírás nem mindig egyszerű, de azért a mássalhangzókról a legtöbbször halljuk, hogy rövidek-e vagy hosszúak. De azért vannak szavak, amiket sokan el szoktak rontani.


Ha rémlik egy helyesírási kvíz a közelmúltból kísértetiesen hasonló címmel, akkor jól rémlik, mert már csináltunk egyszer egy majdnem ugyanilyet. Akkor a magánhangzókról volt szó, most viszont a mássalhangzókat vettük elő.

Helyesírási kvíz hosszú és rövid mássalhangzókkal

Az esetek túlnyomó többségében a magyar nyelvben hallás után nem nehéz megállapítani, hogy rövid vagy hosszú mássalhangzóról van-e szó, például a mássalhangzó szót sem írná senki egy s-sel. Na de azért vannak bizonyos kivételek, esetleg az olyan szavak, amik rövid és hosszú mássalhangzóval is helyesek, csak mást jelent a kétféle írásmód (például hozam/hozzam vagy kelet/kellett – bár pont ezekről nem túl valószínű, hogy anyanyelvi beszélő keverné őket akár írásban, akár szóban). És persze nehéz tud lenni a mássalhangzók írása, ha nem a hosszúság a kérdés, hanem az, hogy j vagy ly-e a helyes, de persze erről is csináltunk már egy játékot.

10 példamondatot tartalmaz az alábbi kvíz, és valamennyi példamondatot négyféleképpen láthatod majd leírva. A négy írásmód között mindig a mássalhangzók kettőzése a különbség, és a négy verzió közül mindig csak egy a helyes. Próbáld meg megtippelni, hogy mikor melyik írásmód a helyes, aztán ha mind a 10 feladatnál tippeltél, mutatjuk a helyes megfejtéseket.

Indítsd el a játékot!

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves