Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Helyesírás

Rövid vagy hosszú magánhangzó? Ezt a helyesírási kvízt illik hibátlanra kitölteni

2023. július 05.

1 perc olvasás

Gyulai Bence

hosszú rövid kvíz helyesírás magánhangzó
Rövid vagy hosszú magánhangzó? Ezt a helyesírási kvízt illik hibátlanra kitölteni
© Fotó: Shutterstock/ESB Professional

A mai kvízben a magyar helyesírás egy olyan vonatkozására kérdezünk rá, ami általában pofonegyszerű. De sajnos nem mindig.


Újabb helyesírási kvízt készítettünk, és ez nagyban hasonlít arra, amiben j vagy ly közül kellett választani, de most magánhangzókról lesz szó!

Helyesíráskvíz!

Az esetek túlnyomó többségében nem okoz gondot, hogy egy szóban rövid vagy hosszú magánhangzó van-e, hiszen egyrészt a fejünkben halljuk a szót és hallatszik a hang hosszúsága, másrészt ha leírjuk, ott a helyesírás-ellenőrző és szól. Sajnos azonban az esetek egy nagyon kis százalékában nem azt halljuk a fejünkben, amit az elfogadott írásmód szerint le kell írni, ráadásul olyan eset is van, amikor a spell check nem veszi észre, hogy rosszul írtad, mert a másik írásmód is helyes éppen, csak nem az való a szövegkörnyezetbe. Népszerű példa erre az utóbbi esetre, hogy mennyire nem mindegy, hogy valaki rövid ö-vel megörül-e valakinek, vagy éppen hosszú ő-vel megőrül valakitől.

Az alábbi kvízben 10 példamondatot találsz majd, és mindegyik mondat többféleképpen lesz leírva. A több írásmód közül mindig csak egy a helyes (figyelembe véve a mondat értelmét is). Természetesen a helyes írásmódot kell majd mindig kiválasztanod, és szintén természetesen a végén megmutatjuk majd, hogy hol mi volt a helyes válasz. Szóval minden ugyanúgy működik továbbra is, ahogy szoktuk a kvízekben.

Mehet?

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves