Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Verskvíz

A suliban ezeket kívülről meg kellett tanulni: felismered, melyik magyar versből idézünk?

2023. július 10.

1 perc olvasás

Gyulai Bence

költő magyar irodalom vers kvíz
A suliban ezeket kívülről meg kellett tanulni: felismered, melyik magyar versből idézünk?
© Kép: Petőfi Sándor költő Barabás Miklós litográfiáján. Forrás: Wikipédia

Kötelező memoriterekből mutatunk részleteket, mindegyik verset magyar költő írta. Próbáld ki, felismered-e még őket ennyi év távlatából!


Nincs olyan sok magyar vers, amit általánosban és középiskolában kívülről meg kell tanulni, de azért van annyi kötelező memoriter, hogy egy izgalmas kvízt össze lehet belőle állítani. És mivel össze lehet, össze is állítottuk!

Magyar vers, magyar kvíz!

Valószínűleg az Anyám tyúkja az első versek között volt, amit kívülről meg kellett tanulnod. Ha most fel kéne mondanod az egészet fejből, menne? Bevallom, nekem utána kellett néznem, hogy hogyan folytatódik onnantól kezve, hogy

ej, mi a kő! tyúkanyó, tán a szobában lakik itt kend?

Egyrészt nem túl szórakoztató, ha az embert így kikérdezik memoriterekből, másrészt egy internetes kvíz nem is a megfelelő formátum erre, szóval sokkal jobb ötlet, ha megfordítjuk a dolgot.

Az alábbi kvízben nem a költőt és a verscímet mondjuk, és azt kell eltalálni, hogy hogyan van az adott vers, hanem mi idézünk a kötelező memoriterek közé tartozó műből, és neked csak a szerzőt kell eltalálnod. Nem, még a vers címére se vagyunk kíváncsiak, de persze a végén, ha mind a tíz tippedet leadtad, megtalálod majd, hogy melyik idézet egészen pontosan melyik költő melyik verséből való.

Induljon a játék!

Ha még mindig azon gondolkozol, hogy a „szobában lakik itt kend?” után mi következik, akkor szólok, hogy az Anyám tyújka teljes szövegét itt találod.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves