Quantcast

Pillangólány

Rangos díjat nyert a bőrbeteg kislányról készült fotósorozat

© MTI/Kovács Bea

Kovács Bea Pillangólány című sorozata nyerte el a Magyar Sajtófotó Pályázat André Kertész-nagydíját.

A Mindennapi élet 2. helyezése után az idei Magyar Sajtófotó Pályázat egyik nagydíját, az André Kertész-nagydíjat is Kovács Bea Pillangólány című sorozatának ítélte oda a szakmai zsűri.

A dokumentarista képek egy súlyos bőrbetegségben szenvedő kislány, Miranda és családja mindennapjait mutatják be. A nool.hu-nak adott interjújában Bea elmondta, néhány éve akadt a kezébe egy különböző sérülésekkel és sebekkel élő nőkről készült fotógyűjtemény, abban találkozott először az Epidermolysis Bullosa (EB) nevű, genetikailag öröklődő, hólyagképződéssel járó bőrbetegséggel.

Az őket segítő Debra Hungary Alapítványon keresztül talált rá Tiszakécskén a Pillangólány sorozat főszereplőjére, Mirandára, akinek mindennapjait tragikusan korán bekövetkező haláláig dokumentálta. Mint mondja, a képekkel szeretné szélesebb körben is ismertté tenni ezt a bőrbetegséget, valamint felhívni az emberek figyelmét arra, hogy legyünk elfogadóbbak egymással.

A főállású kozmetikusként dolgozó Kovács Bea 2017-ben szerzete meg alkalmazott fotográfus és fotótermék-kereskedő szakképesítését, ezt követően fordult a fotóriporterkedés irányába. Előszeretettel dolgozza fel a nőket érintő különböző témákat, készített már fotósorozatot a Szandán élő libatömő asszonyokról, és a kassai lovasíjász amazonokról.

Forrás: Nool, MTI