Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

PROGRAMAJÁNLÓ

5 program, amit kár kihagyni a Múzeumok Éjszakáján

2024. június 21.

4 perc olvasás

Kurucz Barbara

kiállítás múzeum múzeumok éjszakája programajánló
5 program, amit kár kihagyni a Múzeumok Éjszakáján
© Instagram/@muzeumokejszakaja

Idén is lesz Múzeumok Éjszakája, mutatjuk a legjobb programokat! 


Június 22-én rendezik meg idén a Múzeumok Éjszakáját. Nagyon sok helyszín csatlakozott, így bőven van program, ami közül válogatni lehet. A fővárosban és számos vidéki városban várják izgalmas tárlatvezetésekkel, programokkal a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt. 

Ilyen lesz idén a Múzeumok Éjszakája 

A hagyományoknak megfelelően ezen az éjszakán a legtöbb múzeum hosszabb ideig tart nyitva, hiszen vannak olyan tárlatvezetések, koncertek, amelyek csak 9 órakor kezdődnek. Idén az esemény a Gólpassz tematikát kapta, ezzel utalva a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokságra, ám ebben az esetben nem futball lesz a középpontban. 

A legtöbb tárlatot, előadást úgy építették fel, hogy nem csupán az adott korszakot szeretnék bemutatni a látogatóknak, hanem azokat az eseményeket, folyamatokat is, amelyek hozzájárultak az alakulásához. Mivel nagyon sok múzeum készül különleges programokkal, ezért az összes nem fért bele a listánkba. A többi programról itt tájékozódhatsz bővebben

Magyar Nemzeti Galéria – Budapest 

Számos programmal várja az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Galéria, az állandó kiállításokon túl vannak időszaki kiállítások, melyeket akár különleges tárlatvezetéssel is meg lehet nézni. Most azonban egy másik programot emelnénk ki, mivel lehetőség van megnézni a panorámát a kupolából. Az Éjszakai Panoráma elnevezésű program keretein belül mindenki kötetlenül csodálhatja meg a várost, utána pedig valamelyik tárlatot is megtekintheti. 

Magyar Nemzeti Múzeum – Budapest 

Jelenleg is megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeumban a Magyar Menyasszony nevű időszaki kiállítás. Ehhez lazán kapcsolódik az alábbi program a Múzeumi kulisszajárás: női sorsok a textilek tükrében. Kollár Csilla művészettörténész szakmuzeológus, a Magyar Menyasszony kiállítás egyik szakértőjének segítségével ismerhetik meg a látogatók a női sorsokat. Ezeket a textilműhely izgalmas darabjain keresztül mutatja be. A programra a helyszínen lehet regisztrálni, bővebb információt itt találsz

Ráth György-villa / Iparművészeti Múzeum – Budapest 

A Ráth György-villa újabb időszaki kiállítása az art deco köré szerveződik, ehhez igazodva összeállítottak egy nagyon izgalmas programot a Múzeumok Éjszakájára, amit a Downton Abbey rajongói is imádni fognak! A Downton Abbey-től a Ráth-villáig, Kalandozás az art deco és a brit arisztokrácia világában program egy valódi időutazásra hív mindenkit, aki szerette az 1920-as éveket. Megismerhetik a látogatók a század elején történő műtárgylopásokat és botrányokat, emellett megtekinthetik a Dresszkód: Art Deco kiállítást.

Gödöllői Királyi Kastély – Gödöllő 

Budapesttől kicsit eltávolodva is akadnak izgalmas programok, például remek lehetőség megnézni a Királyi Kastélyt Gödöllőn. A Múzeumok Éjszakája miatt számos tárlatvezetéssel várják a látogatókat, többek között lehetőség van megnézni a Kastélykápolnát tárlatvezetéssel. A programról bővebben itt olvashatsz

JPM – Csontváry Múzeum – Pécs 

Tavaly Csontváry emlékév volt, hiszen 170 évvel ezelőtt született a művész. Ennek apropóján tárlatot rendeztek Budapesten és Pécsen is. Az érdeklődők 3 hónapon keresztül csodálhatták meg a Csontváry Múzeumban a festő legjelentősebb alkotásait. A Múzeumok Éjszakája alkalmából egy különleges programon vehetnek részt az érdeklődők, az „Élő egek, élő hegyek...  A Csontváry-életmű fő témái és formái” tárlat során a látogatók Dr. Aknai Tamás művészettörténész segítségével láthatnak bele jobban a magyar festő munkásságába. 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves