Quantcast

Minden idők 10 legjobb Oscar-beszéde

Könnyek és ölelések Halle Berrytől Szabó Istvánig

Halle Berry

Történelmi pillanatnak számít a színésznő Oscar-díja: 2002-ben a Macskanő volt az első, aki afroamerikai nőként vehette át a szobrot. „Ez a pillanat sokkal többről szól nálam. Ez a pillanat azokat a nőket illeti meg, akik mellettem állnak, Jada Pinkett, Angela Bassett és Vivica Fox is. Ez a pillanat minden fekete nőnek szól a világban, hiszen végre kinyílt előttünk egy ajtó, egy új lehetőség.“

Marlon Brando

1973-at írunk, amikor is Marlon Brando, a legendás színész bojkottálta a gálát. Saját maga helyett egy amerikai őshonos indián színésznőt és aktivistát, Sacheen Littlefeather-t küldte el a díjért. Brando ezzel a gesztussal hívta fel a figyelmet az őslakos amerikai indiánok helyzetére.

Julia Roberts

A színésznő 2001-ben kapta meg a hőn áhított díjat Erin Bokovich karakterének megformálásáért. Annyira édesen zavarban volt a színpadon, mikor átvette a szobrot, hogy egy ponton csak sikítva kiabálta, mennyire szereti a világot. Mi meg téged szeretünk, Julia!

Jennifer Lawrence

Fontos leckét tanított nekünk Jennifer 2013-ban, megmutatta, hogyan álljunk fel elegánsan egy hatalmas esés után. Mire a színésznő felért a színpadra, állva tapsolta őt az egész terem. „Csak azért tapsoltok állva mindannyian, mert elestem, és most nagyon zavarban vagyok“ - viccelődött.

Patricia Arquette

2015-ben, a 'TimesUp' mozgalom közepén szükségünk volt egy olyan erős és bátorító beszédre, mint amit Patricia Arquette-től kaptunk. „Elérkezett az idő, amikor mi nők is ugyanazt a fizetést érdemeljük, mint a férfi társaink.“

Cher

Cher-nek mindene megvan, amit csak egy ember kívánhat. Időtlen szépség, saját show, saját Bob Mackie tervezésű ruhák, platinalemezek. Na, de egy Oscar? Mi az, amit Cher nem kaphat meg? Úgy tűnik, nincs ilyen. Mi pedig feltétel nélkül imádjuk. Gyönyörködjünk benne, ahogy megilletődve átveszi a Holdkórosok filmért járó díját.

Tom Hanks

Amikor másodjára nyerte meg a legjobb színésznek járó díjat zsinórban, elbűvölő beszédet mondott, amit lehetetlen elfelejteni. Érzelmes felszólalásában megköszönte feleségének a támogatást, és azt, hogy minden nap megmutatja Hanks-nek, mi a szeretet.

Lupita Nyong’o

2014-ben nyert díjat a színésznő, lehengerlő Prada ruhában. „Amikor ránézek erre ar arany szoborra, mindig emlékeztetni fog, hogy nem számít, honnan jöttél, mert az álmok mindenki számára elérhetőek, csak meg kell dolgozni értük.“

Szabó István

Nem írhatjuk meg ezt a listát úgy, hogy ne kerülne bele a legelső magyar Oscar-díjas rendezőnk, Szabó István és klasszikusa, a Mephisto című filmért nyert díja. Kötelező mű, de a videót se hagyd ki, olyan jó látni, ahog együtt örülnek Klaus Maria Brandauerrel!

+1: Reméljük, vasárnap Lady Gagától is hallhatunk egy könnyekkel átitatott beszédet, de addig is tekintsük meg a varázslatos előadását 2015-ben, amint előadja a Muzsika hangjai betétdalait.