Quantcast

Ms. Marvel

A kritikusok imádják a Marvel első muszlim főhősét

A kritikusok imádják a Marvel első muszlim főhősét
© MARVEL STUDIOS

A nézők és a kritikusok szívét egyaránt elrabolta Ms. Marvel karaktere.

A napokban debütált a Marvel-univerzum legújabb sorozata, a Ms. Marvel, ami az első olyan produkció a Marvel-alkotások történetében, melynek főszereplője egy muszlim női karakter. A Disney+ streamingszolgáltatónak köszönhetően már itthon is elérhető az akciósorozat, ami a pakisztáni-amerikai Kamala Khan kalandjait követi nyomon.

A fiatal „kocka” lány a tinédzserek átlagos problémáival szembesül, nehezen megy neki a beilleszkedés az iskolában, míg egy nap nagymamája elveszettnek hitt karkötőjét megtalálva szuperképességekre tesz szert. A Marvel számára fontos volt, hogy megőrizzék a képregényekben megismert karakter gyökereit, így a képernyőn a pakisztáni-kanadai származású újonc színésznő, Iman Vellani kelt életre Ms. Marvelt.

Telitalálat a Marvel új szériája

A tősgyökeres Marvel-rajongók izgatottan várták a szériát és csaknem rögtön a szívükbe zárták a muszlim főhősnőt – ami ennél is meglepőbb, hogy a kritikusok körében is nagy sikert aratott a show. A filmszakértők szerint a sorozat vicces, elbűvölő és könnyed stílusban oszlatja el az előítéleteket, miközben tele van bájjal, szellemességgel és igazságokkal.

Az újságírók kiemelték, hogy nagy hiány volt már az Iman Vellanihoz hasonló kinézetű szuperhősökből. A Marvel készítői az elmúlt időszakban igyekeztek nagyobb hangsúlyt fektetni az LMBTQ-karakterek reprezentációjára, valamint a kulturális sokszínűségre is. Ennek a szempontnak maximálisan megfelel a Ms. Marvel, ami a kritikusok szerint humorosan és érzékenyen reflektál arra a kulturális szakadékra, ami a hagyományokhoz szigorúan kötődő szülők és az identitástudatuk, valamint az asszimilációs vágy között őrlődő gyerekeik közt húzódik.

Volt olyan filmesztéta, aki kiemelte, hogy a Ms. Marvel első két része kiemelten fontos munkát végez a helyi muszlim közösségek megalapozásában, és üdítő látni, hogy a produkció milyen elkötelezett a dél-ázsiai származású alkotók mellett. A sorozatot ugyanis a brit-pakisztáni komikus Bisha K. Ali írta, és a belga Adil & Bilall duó rendezte.

Via

Szuperhősökből sosem elég: 

Tudatlannak nevezte Angelina Jolie a meleg szuperhőst bírálókat

Fekete animált szuperhős állít példát az afrikai gyerekeknek

Gemma Chan-interjú: „Egy nagy, kissé diszfunkcionális család vagyunk”