Quantcast

Ajánló

Kilenc nagyszerű sorozat, ami hitelesen beszél a mentális gondokról

Kilenc nagyszerű sorozat, ami hitelesen beszél a mentális gondokról
© Netflix

A mentális egészség témaköre már a filmiparban sem számít tabunak, az elmúlt években ráadásul egyre több olyan sorozat lát napvilágot, amelyek idealizálás helyett nyers valójukban foglalkoznak az olyan mentális problémákkal, mint a szorongás, a depresszió vagy a bipoláris zavar. Ezekből szemezgettünk.

Fontos leszögezni: semmi romantikus, vicces vagy menő nincs abban, ha valaki mentális betegségben szenved, ez azonban közel sem jelenti azt, hogy az ilyen karaktereknek ne lenne helye a filmekben vagy a sorozatokban. Mára a filmkészítők is megtanulták a helyén kezelni a mentális gondok megjelenítését, ami azért is fontos, mert a világon több mint 450 millió embert érint a mentális betegségek valamilyen formája – fontos tehát, hogy ők is reprezentálva legyenek a képernyőn. Méghozzá olyan realisztikusan, amennyire csak lehet. Az alábbi kilenc sorozat segítségével közelebb kerülhetünk a mentális zavarokkal küzdők világához anélkül, hogy triviális problémának bélyegeznék például a szorongás vagy a depresszió letaglózó erejét.

After Life – Mögöttem az élet (Netflix, 2019)

A brit humorista Ricky Gervaist régen láthattuk már sorozatban szerepelni, már csak ezért is megéri adni egy esélyt az After Life-nak. A színész ezúttal Tony bőrébe bújik, akinek az élete fenekestül felfordul, amikor felesége, Lisa (Kerry Godliman) életét veszti. Először azt fontolgatja, hogy öngyilkos lesz, majd amikor ezt az ötletet elveti, úgy dönt, ezentúl mindenkit azzal büntet, hogy azt mondja és teszi, amit csak akar. Tony elborzadva veszi észre, hogy éppen az életében jelen lévő emberek segíthetnének neki jobban lenni. A különleges forgatókönyvet neves brit színészgárda tolmácsolásában élvezhetjük.

Bates Motel – Psycho a kezdetektől (2013)

Öt évtizedbe telt, amíg Alfred Hitchcock legendás Psychójának történetének elkészült az előzménysorozata, de nagyon is megérte várni: a Bates Motel ugyanis telitalálat lett. Norman Bates anyja – akit Vera Farmiga színésznő alakít, ő egyben a széria producere is – klasszikus horrorkarakter, aki nem véletlenül kelti fel oly sokak figyelmét. Az öt évad során a fiatal Norman (Freddie Highmore) történetét ismerhetjük meg, bepillantást nyerve a gyilkos tinédzserkori elméjébe és édesanyjával való furcsa kapcsolatába.

BoJack Horseman (2014)

Nem titok, hogy elég megosztó darab a Netflix animációs szériája: a megrögzött rajongók nem tudnak betelni vele, míg mások a leginkább túlértékelt alkotások között tartják számon. A hat évad során olyan karaktereket ismerhetünk meg, mint BoJack, a depressziós ló, a 90-es évek nagy tévésztárja, a szerelme, Diane vagy a legjobb barátja, Tod, aki aszexuális. A különleges humorú sorozat fókuszában a mentális egészséggel kapcsolatos témák állnak.

Homeland: A belső ellenség (2011)

A 8 Emmy-díjjal jutalmazott amerikai thrillersorozat főszereplője Carrie (Claire Danes), a dzsihadista terrorizmusra szakosodott CIA-tiszt, aki bipoláris zavarban szenved. A nőnek az állapota ellenére a maximumot kell hoznia a munkájában, miközben sok tünetének mi is szemtanúi lehetünk. A hallucinációk és az őrült döntésekre való hajlam mellett a mentális betegségekkel járó társadalmi tabukat is közelebbről megismerhetjük.

Eufória (2019)

Az HBO sikersorozata elsősorban azért született, hogy leszámoljon az olyan mítoszokkal, mint hogy a fiatalok mindig boldogok, vagy hogy a depresszió annyit tesz, hogy az átlagosnál többször sírunk. A történetet az alkotó San Levinson életéből inspirálódott, és kendőzetlen őszinteséggel mutatja be a szorongás és a depresszió bénító erejét, de rávilágít a gyógyszerszedés kockázataira és az azzal való visszaélésre is. Zendaya ennek a sorozatnak köszönhetően a Z generáció arca lett, aki megtestesíti mindazokat a problémákat, amikkel a fiatalok szembesülnek, legyen az a jövő, a társadalmi kapcsolatok vagy éppen a szexuális problémák – na és persze a mentális egészség.

Mr. Robot (2015)

A kibernetikus thrillerrel írt be a nevét Hollywood nagykönyvébe Rami Malek – a vibráló, vonzó és elgondolkodtató széria a technológiai világ etikai problémáit tárja elénk. Elliot Alderson programozó nappal kiberbiztonsági mérnökként, éjjel pedig hackerként dolgozik. A megterhelő munkakör furcsa szociális szorongást vált ki belőle, ami miatt nem tud kapcsolatot teremteni az emberekkel, így az egyetlen módja, hogy ne maradjon teljesen egyedül, hogy meghekkeli az életüket. Nagy dilemma elé kerül azonban, amikor hackerként arra akarják felbérelni, hogy törje fel azt a céget, amelyet védenie kellene.

Pure (2019)

A hétköznapokban hajlamosak vagyunk könnyelműen dobálózni az OCD kifejezéssel, ami az obszesszív-kompulzív zavar angol rövidítése. Legtöbbször a túlságosan rendmániás emberekre sütik rá az OCD-s jelzőt, pedig az egy széles spektrumú mentális egészségügyi probléma, amelyet ennek megfelelően a helyén kell kezelni. Súlyos formája a tiszta kényszerbetegség, amely az érintetteket olyan tolakodó gondolatokra készteti, amelyek folyamatosan megkérdőjelezik az értékeit és elveit, ezzel jócskán megnehezítik a döntéshozatalt. A Pure Rose Cartwright írónő életét dolgozza fel, aki 15 éves kora óta szenved a tiszta kényszerbetegségnek ebben a formájában – főszereplője Marnie, akinek 10 éve erotikus gondolatokon jár az esze, és aki elhatározza, hogy új életet épít Londonban.

A jeges élet (2020)

Igazi borongós hangulatú széria, ami tökéletes választás a téli hónapokra. A Spinning Out egy rendkívül tehetséges korcsolyabajnok (Kaya Scodelario) történetét meséli el, aki súlyos balesete után próbál visszatérni a versenysport világába. Kat ráadásul bipoláris zavarban szenved – a széria rendkívüli módon mutatja be, hogyan hat ez a betegség a főszereplőre, a körülötte lévőkre, valamint abba is betekintést enged, hogy a kezelésére szedett gyógyszer miként befolyásolja sportolói teljesítményét.

Please Like Me (2013)

Barátnője szakít Josh-sal (Josh Thomas), miután rájön, hogy a férfi meleg. Az immár volt barátnője és legjobb barátja és szobatársa, Tom támogatásával Joshnak segítenie kell a depresszióval küzdő édesanyján, és megértetnie családja többi tagjával új orientációját. Mindez még bonyolultabbá válik, amikor a fiatal férfi Geoffrey-val felfedezi a szexualitását. Ezt a szériát több okból is látni kell: a szereplőgárda kiegyensúlyozottsága, a filmzene finomsága, az esztétika szépsége mellett az olyan témák érintése miatt is, mint az önfelfedezés, a depresszió és az öngyilkosság, amelyek valóságos érzelmi hullámvasútra ültetik a nézőt.

Forrás: Elle