Aki kedveli a jó bort és a finom sültet, az különösen nagy örömmel fogadja a Márton-nap újabban megfigyelhető reneszánszát.
Liba és mangalica
A Gellért Hotel idei Márton napi borfesztiváljának dátuma november 9-10-11., szlogenje pedig: avagy sok lúd disznót győz? A programban ugyanis a hagyományos Márton napi libaételek mellett erőteljesen jelenik majd meg a méltán híres mangalica, emellett pedig kézműves sajtokkal és prémium pálinkákkal is bővül az életkínálat. A programot az ország top 25 séfjének receptjeit felvonultató, A mangalica című könyv bemutatója és két napon át két híres-neves borvidék egy-egy top éttermének vendégszereplése színesíti. A helyszín a szálloda összes terme egybenyitva a lenyűgöző Fürdőcsarnokkal, ahol a koncertek, előadások is zajlanak majd.
http://www.borfesztivalgellert.hu/hu/
Márton-napi hétvége
A Peppers! mediterrán grill őszi menüjén szezonális magyar fogások szerepelnek, többek között szarvas, liba, kacsa, gomba, szarvasgomba, birsalma és más finomságok. Az étterem Márton-napi hétvégéjén, november 8 – 11. között az á la carte menüből olyan különlegességeket választhatunk, mint a füstölt libamell, a pácolt libamáj vagy a tradicionális libasült. November 8-án pedig zenés, családias libavacsorán vehetünk részt, és megkóstolhatjuk a Bock borászatból származó újborokat.
http://www.peppers.hu/peppers/news.php
Újborfesztivál és vásár
A szentendrei skanzenben november 10-11-én rendezik a Szent Márton Újborfesztivál és Libatort Különleges libaétkek, minőségi kézműves újborok és pálinkák bemutatója mellett az ételkínálatban sült gesztenye, kürtöskalács, kenyérlángos, forró tea, forralt bor is szerepel. Emellett a vásárban őszi csemegéket és kézműves termékeket szerezhetünk be: lesz sajt, füstölt áru, csokoládé, fűszer, szarvasgomba, méz, gyümölcslé, aszalt gyümölcs, gyógytea, szárított gomba, lekvárok-zöldségből és gyümölcsökből, kecskesajt, gyapjúból és merített papírból készült áru.
http://skanzen.hu/index.php?fm=article&id=573
Márton-napi vigasságok
November 11. nemcsak nálunk ünnep: a Fertő partján a burgenlandi boros gazdák hagyományosan minden év október 20-tól december 15-ig szélesre tárják a pincekapukat és kóstolásra kínálják régi és új boraikat. Márton napja errefelé a néphit szerint gyakran az első hóesést is meghozza, így a gazdák ezen a napon terelik be a téli szállásra marháikat. De Márton napjához kötődik az újbor kóstolása is: ekkor mennek le először a borosgazdák a pincébe, hogy megízleljék, majd nevet is adjanak az újbornak. Sőt, koccintani is csak a már megszentelt újborral lehetett. A fertő tavi borászok körében ezekből a szokásokból alakult ki a „Martinilobens“, vagyis a Márton napi vigasságok hagyománya, amelynek programjai az idén november 18-ig várják a látogatókat.
http://www.neusiedlersee.com/de/themen/weinundkulinarik/martiniloben/martiniveranstaltungen/
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!