Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Károly herceg és Camilla Parker-Bowles szerelmének története

2017. július 31.

11 perc olvasás

diana hercegnő kamilla Károly
Károly herceg és Camilla Parker-Bowles szerelmének története

Diana előtt és után


Képek: GETTY

A cornwalli hercegné egész életét végigkísérte, hírnevét pedig beárnyékolta, hogy ő volt a harmadik fél Diana hercegnő és Károly herceg házasságában. Négy évtizedet átölelő kapcsolata Károllyal azonban több egy botrányos viszonynál. Mára már boldog házasságban élnek, de amíg kiharcolták boldogságukat, addig rengeteg nehézséggel kellett megküzdeniük: előkelő házasságok, a bulvársajtó és még egy tragédia is kísérte útjukat az évek során. Összeállítottunk nektek egy időrendi áttekintést, amely bemutatja szerelmük történetét a ’70-es évektől egészen napjainkig.

1970

Károly herceg és Kamilla először Windsorban találkozik egy pólómeccsen. Azonnal kölcsönös vonzalom ébredt közöttük, és nem sokkal az első találkozásuk után randevúzni kezdtek. A pár egészen 1971-ig volt együtt, amikor is Károly csatlakozott a Brit Királyi Haditengerészethez.

1973

1973 júliusában Kamilla feleségül megy Andrew Parker Bowleshoz, a Brit Hadsereg egyik befolyásos tisztjéhez, aki korábban Károly herceg húgával, Anna hercegnővel járt. Kamilla egy korábbi bentlakásos iskolatársa, a színésznő Lynn Redgrave egyszer azt nyilatkozta róla, hogy „az volt a legfontosabb számára, hogy kifogjon egy gazdag férjet. Kamilla szórakozni szeretett volna, de ugyanakkor jól is akart házasodni, mert véleménye szerinte az lett volna a legszórakoztatóbb dolog a világon.”

1977

Károly herceg akkor találkozik  először hivatalosan a 16 éves Diana Spencerrel, amikor éppen idősebbik nővérével, Lady Sarah McCorquodalel jár. Károly véget vetett a kapcsolatuknak Sarah-val és 1980-ban elkezdett udvarolni Diananak. Diana önéletrajzi könyvének írója, Andrew  Morton szerint a két nővér szoros kapcsolatban maradt a herceggel folytatott viszonyaik ellenére. Sarah különösképp felelősnek érezte magát kettejükért: „Én mutattam őket be egymásnak. Én vagyok Kupidó.”

1981

Károly 1981. február 6-án megkéri Diana kezét, az eljegyzést pedig hivatalosan február 24-én jelentették be. Még azon a nyáron összeházasodtak, a tündérmesébe illő esküvőt július 29-én tartották a Szent Pál-székesegyházban. Az ABC új, The Last 100 Days of Diana című dokumentumfilmje szerint, amely a hercegnő halála előtti utolsó nyárra fókuszál, Kamilla Diana kifejezett kívánsága ellenére megjelent az esküvőjükön. Egy évvel később, 1982. június 21-én megszületett a pár első fiúgyermeke, Vilmos herceg és két évvel később, 1984. szeptember 15-én pedig második fiuk, Harry herceg.

1986

Házasságaik ellenére Károly és Kamilla folytatják viszonyukat a dokumentumfilm szerint. Meglepő módon nem Kamilla volt családjában az első, aki királyi viszonyt tartott fenn. Kamilla által bálványozott dédnagyanyja, Alice Keppel VII. Edward híres szeretője volt, aki pedig Károly herceg üknagyapja volt.

1989

A walesi hercegné önéletrajzi könyvéhez készült magnófelvételek szerint, melyeket a könyv írója, Andrew Morton rögzített, Diana állítólag egy partin megállította Kamillát és a következőket mondta neki: „Kamilla, csak szeretném, ha tudnád, mindent tudok rólad és Károlyról, nem ma jöttem le a falvédőről.” Kamilla erre állítólag ezt válaszolta: „Mindened megvan, amit csak akartál. A világon minden férfi a lábaid előtt hever és van két gyönyörű gyermeked. Mit akarsz még?” „A férjemet akarom” – felelte Diana.

1992

1992 novemberében a sajtó nyilvánosságra hoz néhányat Károly és Kamilla privát telefonbeszélgetései közül, melyek megerősítik egymás iránti vonzalmukat. A bulvársajtó ezt az esetet később „Camillagatenek” nevezte el. Egy hónappal később John Major miniszterelnök megerősíti a Diana és Károly közötti elmérgesedett állapotot és bejelenti a különválásukat.

1994

Két évvel válásuk után Károly egy országosan sugárzott tévéinterjú során bevallja a házasságtörést és Kamillát szeretőjeként nevezi meg. A herceg azonban igyekszik megvédeni magát, miszerint sokat tett azért, hogy hűséges maradjon Dianához „mindaddig, amíg ki nem derült, hogy házasságuk már helyrehozhatatlanul megromlott”.

1995

Kamilla és férje hivatalosan is bejelentik válásukat. A felek két év különélés után a válás mellett döntenek. Elmondásuk szerint már csak nagyon kevés közös dolog köti össze őket. Diana szintén bevallja a házasságtörést és viszonyát James Hewittal, az ismert pólójátékossal és korábbi lovas-edzőjével, valamint a BBC-nek adott interjúban beszél Károly és Kamilla viszonyáról is. Diana remekül fogalmaz, amikor az interjú során Martin Bashirnek a következőket mondja: „Hárman éltünk ebben a házasságban, így egy kicsit túlzsúfolt volt.” Diana és Bashir sokat dolgozott azon, hogy ez az exkluzív interjú elkészülhessen, és mindez titokban maradhasson a Buckingham Palota előtt.

1997

Diana Párizsban életét veszti egy tragikus autóbalesetben, és a hír hallatán a feje tetejére áll az egész világ.  London utcái gyászba borultak, ahogy Károly herceg a családjával utolsó útjára kísérte Dianát. Ami Kamillát illeti, a folyamat, melynek során lassan betölthette volna Károly mellett a női szerepet, ideiglenesen megakadt, mivel a reflektorfény még egyszer utoljára Dianára vetült.

1998

Egy évvel Diana halála után Károly hivatalosan is bemutatja Kamillát fiainak. Diana hirtelen bekövetkezett halála miatt Károly és Kamilla úgy döntenek, hogy kapcsolatukat a nyilvánosság szemétől elrejtve folytatják.

1999

A pár Kamilla testvérének 50. születésnapi partiján, a londoni Ritz Hotelben jelenik meg először hivatalosan. Károly és Kamilla külön érkeznek az eseményre, és majdnem két órát teljesen külön töltenek, de végül együtt távoznak. Több mint 200 fotós, újságíró, turista és rajongó lepte el az utcákat a hotel környékén, hogy elkaphassanak egy pillanatot kettőjükről, hiszen Diana halála óta elég vonakodva jelentek meg a nyilvánosság előtt. E ritka pillanatok egyike volt az, amikor kettejük viszonya hivatalosan is románccá változott.

2000

Habár Kamilla Károly fiainak már bemutatkozott, a királynővel való hivatalos találkozó még várat magára. A királynő nem hajlandó tudomást venni fia kapcsolatáról, így visszautasítja a meghívást Károly 50. születésnapjára, mert azon Kamilla is részt vesz. De 2000 nyarán a királynő úgy döntött, tiszteletét teszi Konstantin görög király 60. születésnapjára rendezett ünnepségen Highroveban annak ellenére, hogy az eseményre Kamilla is hivatalos. Ezzel szerette volna érzékeltetni, hogy már elfogadóbb Károly és Kamilla irányában.

2001

Elcsattan az első csók Károly és Kamilla között a londoni The National Osteoporosis Society at Somerset House szervezet eseményén, melynek Kamilla volt a védnöke. A BBC szerint Kamilla megfelelő fogadtatását Károly kapcsolatuk fontos lépéseként értelmezte a nyilvánosság tekintetében. Károly támogató magatartása Kamilla irányában eddig ismeretlen, fordított szerepben tüntette fel a párt.

2003

Kamilla hivatalosan is beköltözik a Clarence Houseba, Károly herceg hivatalos rezidenciájába.

2005

Károly és Kamilla 2005 februárjában bejelentik eljegyzésüket, de a hír megosztja a közvéleményt és bonyolult politikai döntéseket idéz elő, többek között az esküvői ceremónia megfelelő helyszínének kiválasztása is gondot okoz. Két hónappal később, 2005. április 9-én Károly herceg és Kamilla végre összeházasodnak a Windsor Guildhallban. Vilmos herceg a vőlegény tanúja, a ceremónián pedig Kamilla volt férje és második felesége is megjelennek. A királynő és férje, Fülöp herceg úgy döntenek, hogy nem mennek el az esküvői ceremóniára, de az egyházi szertartáson, melyre a Windsori kastély Szent György kápolnájában kerül sor, már tiszteletüket teszik, ahogy az azt követő fogadáson is.

2007

Kamilla úgy dönt, hogy nem jelenik meg a Diana halálának 10 éves évfordulójára rendezett eseményen. A People magazin szerint Károly felesége eredetileg úgy tervezte, hogy részt vesz az eseményen, de a közvélemény nyomásásra másképp döntött. A cornwalli hercegné ennek kapcsán a következő hivatalos közleményt adta ki: „Elfogadtam a helyzetet és támogatni akarom a családot, mindazonáltal,  hosszas mérlegelés után úgy döntöttem, a részvételem elvonná a figyelmet a rendezvény eredeti céljáról, amely Diana életére és munkásságára fókuszál. Hálás vagyok a férjemnek, Vilmosnak és Harrynek, hogy támogatják a döntésemet.”

2010

Egy Károllyal készült interjúban az NBC riportere, Brian Williams felteszi a kérdést, amely mindenkit foglalkoztat: „Cornwall hercegnéjéből lesz-e anglia királynéja abban az esetben, amikor Önt királlyá koronázzák?” A herceg így válaszolt: „Nos, majd meglátjuk, nem? Meglehet.” Habár Kamilla törvényesen Károly királynéja lesz, saját honlapjuk szerint a hivatalos megnevezése az uralkodó hitvese lesz.

2011

Kamilla és Katalin hercegné néhány hónappal Katalin esküvője előtt együtt szerepelnek a címlapokon annak apropóján, hogy Katalin testvérével, Pippaval és Kamilla lányával, Laura Lopesszal ebédeltek együtt. Az ABC szerint az ebéd fültanúi az állították, hogy Kamilla anyai jótanácsokkal próbálta ellátni a menyasszonyt. Két hónappal később, április 29-én Vilmos és Katalin összeházasodtak a westminsteri apátságban, melyen Kamilla Károly oldalán tette tiszteletét.

2012

Míg Diana örökké a szívek hercegnője marad, idővel a Károlyt és Kamillát övező közvélemény is változik, és még a királynő is megenyhülni látszik Kamilla irányában. 2012-ben II. Erzsébet hivatalosan is elfogadta új menyét azzal, hogy királyi kitüntetést, a Királyi Viktória Rend nagykeresztjét adományozta neki. Valamivel később, 2012 nyarán ünnepelték a királynő uralkodásának 60. évfordulóját, a kocsis körmenet során pedig Kamilla is elkísérhette a királynőt. Ez újabb nagy lépésnek volt tekinthető annak fényében, hogy 10 évvel ezelőtt a királynő minden olyan megjelenést visszautasított, melyen Kamilla is részt vett.

2015

Kamilla és Károly 10 éves házassági évfordulójukat ünneplik. Az évforduló alkalmából a Clarence House közzétesz egy hivatalos fotót, melyen a pár a skóciai Balmoral birtokon tartózkodik, ahol nászútjukat és első házassági évfordulójukat is töltötték. Néhány hónappal később Kamilla csatlakozik az egész királyi családhoz a Buckingham Palota teraszán a 2015-ös Trooping The Colour elnevezésű rendezvényen.

2017

Károly és Kamilla továbbra is folytatják nyilvános megjelenéseiket, mint amilyen például a 2017 májusában tett látogatásuk is volt Észak-Írországban.

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

30 ikonikus hollywoodi barátság
1

30 ikonikus hollywoodi barátság

2019.06.07. 1 perc olvasás

30 ikonikus hollywoodi barátság

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz
2

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

2021.10.31. 5 perc olvasás

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

10 horror film, amit képtelenség végignézni 
3

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

2022.10.14. 5 perc olvasás

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

 Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról
4

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

2022.09.01. 2 perc olvasás

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!
5

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

2023.06.20. 1 perc olvasás

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról
6

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

2023.05.16. 1 perc olvasás

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?
7

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

2022.07.27. 1 perc olvasás

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!
8

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

2024.02.07. 2 perc olvasás

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

ezek is érdekelhetnek

Kamilla királyné 31 milliós ékszere teljesen kiakasztotta a rajongókat

Kamilla királyné 31 milliós ékszere teljesen kiakasztotta a rajongókat

2023.05.14. 2 perc olvasás

KIRÁLYI ÉKSZER

8 meglepő tény III. Károly királyról

8 meglepő tény III. Károly királyról

2022.09.13. 5 perc olvasás

KIRÁLYI CSALÁD

Károly nem bírta tovább, nyilvánosan tört össze – videó

Károly nem bírta tovább, nyilvánosan tört össze – videó

2022.09.12. 1 perc olvasás

Megható videó

Ez történik, ha II. Erzsébet brit királynő meghal

Ez történik, ha II. Erzsébet brit királynő meghal

2022.09.08. 9 perc olvasás

Royal

Diana esszenciája a filmvásznon

Diana esszenciája a filmvásznon

2021.11.25. 1 perc olvasás

Spencer

Ritkán látott fotók és videó Diana és Károly esküvőjéről

Ritkán látott fotók és videó Diana és Károly esküvőjéről

2021.07.29. 1 perc olvasás

Évforduló

Olvasd el Diana hercegnő szívmelengető köszönőlevelét

Olvasd el Diana hercegnő szívmelengető köszönőlevelét

2020.04.15. 2 perc olvasás

Kiderült, ki fogja Diana hercegnőt játszani a Korona című sorozatban

Kiderült, ki fogja Diana hercegnőt játszani a Korona című sorozatban

2019.04.11. 1 perc olvasás

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves