Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

KIRÁLYI CSALÁD

8 meglepő tény III. Károly királyról

2022. szeptember 13.

5 perc olvasás

Kovács Gréta

diana erzsébet királynő kamilla Károly király III. Károly király titkok
8 meglepő tény III. Károly királyról
© Chris Jackson/Getty Images

II. Erzsébet királynő fiának, a már királlyá avatott III. Károly királynak nem szűkölködik érdekességekben és hihetetlen tényekben az élete. Íme most néhány meglepő információ, amit biztosan nem tudtál róla! 


II. Erzsébet királynő halálával a trónöröklési sorrend szerint III. Károly király született jogán lett az Egyesült Királyság és a Nemzetközösségi államok uralkodója, valamint az anglikán egyház feje. Bár Károly sosem tűnt a királyi család legizgalmasabb személyiségének, valójában rengeteg titkot, érdekességet és hihetetlen tényt rejt életútja. 

Következzen most 8 olyan meglepő tény, amit biztosan nem tudtál III. Károly királyról! 

több, mint 70 évet várt arra, hogy király legyen

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg elsőszülött fia hároméves volt, amikor édesanyját megkoronázták, és ezzel ő vált a trónörökössé. Károly tehát több, mint 70 évet várt, míg király lehett belőle. A brit monarchiában még soha nem fordult elő, hogy egy trónörökösnek ennyit kellett volna várnia a koronára, ezért ő lett minden idők legtöbbet szolgáló trónörököse. 

Károly király, walesi herceg
Erzsébet királynő Wales hercegévé nevezi ki a trónörököst, Károly herceget (1969)
Fotó:  Anwar Hussein/Getty Images

ő az első brit király, aki egyetemet végzett

Édesanyjával, II. Erzsébet királynővel és felmenőivel ellentétben III. Károly király nem részesült otthoni tanításban, sőt! Ő az első trónörökös a brit monarchia történelmében, aki egyetemet végzett. III. Károly király 1967-ben kezdett el járni a világhírű Cambridge-i Egyetemre művészettörténelem szakra.

Eredeti szakmája szerint pilóta

III. Károly király másodéves volt a Cambridge-i Egyetem múvészettörténelem szakán, mikor jelentkezett a Brit Királyi Légierőbe (Royal Air Force "RAF") vadászpilótának. Károly herceg kiválóan tudja vezetni a légierő Chipmunk kiképző repülőgépét, a Harrier T Mk.4 V/STOL vadászrepülőgépet, a BAC Jet Provosta gyakorló repülőgépét, a Nimrod tengerészeti járőr repülőgépet, a F-4 Phantom II vadászbombázó repülőgépet, az Avro Vulcan stratégiai bombázó repülőgépet, valamint a II. világháború során használt Spitfire vadászrepülőgépet. 

rendkívül tehetséges festő

Az 1970-es évek óta III. Károly király az Egyesült Királyság egyik legnépszerűbb festője: akvarellel készült festményeit darabonként több száz millió forintért árulják, melyek teljes bevételét jótékonysági célra szokta felajánlani. Vannak azonban olyan festményei, melyeknek eredeti példányát nem lehet megvásárolni (ezek többsége a Windsor-kastélyban van kiállítva), de sokszorosított példányban, kőnyomatként 1,5 és 8,3 millió forint között a mai napig kaphatóak. 

hobbija a kertészkedés 

III. Károly király feleségével, Kamilla királynéval megosztott otthonában, a londoni Clarence House-ban egy gyönyörű hátsó kerttel rendelkezik, melyet a szabadidejében örömmel tart rendben, sőt! Egy interjúban adott nyilatkozata szerint rendszeresen beszél is a növényeihez, hogy azok minél tovább szépek és egészségesek maradjanak. 

lelkes környezetvédő

Nemcsak a növényeket és a kertészkedést, de a környezetet is nagyon szereti III. Károly király, aki lelkes környezetvédőként éli a napjait. Még a szeretett Aston Martin autójának motorját is környezetkímélő, elektromos motorra cserélte, ráadásul egy saját környezettudatos vállakozása is van! A Duchy Originals nevű cég etikusan és organikusan termesztett ételeket és termékek forgalmazásával foglalkozik.

egy interjúban vallotta be, hogy megcsalta Diana hercegnét

1994-ben, Jonathan Dimbleby brit újságírónak adott interjújában III. Károly bevallotta, hogy megcsalta Diana hercegnét — ezzel ő volt az első olyan brit királyi családtag, aki beismerte a megcsalási botrányát. (A videóban 3.40-től látható.) A mai napig nem lehet tudni, milyen megfontolásból vallotta be Károly király az igazat, ami miatt oly sokan elítélik őt, az azonban biztos, hogy az őszintesége nagy bátorságról ad tanúbizonyságot.

EREDETILEG KAMILLát szerette volna elvenni diana hercegné helyett

III. Károly király és Kamilla királyné először 1970-ben találkozott egymással egy windsori lovaspóló-versenyen és egyből megvolt közöttük a kémia. Állítólag Kamilla királyné nyíltan a tudomására hozta, hogy mennyire tetszik neki Károly király, akinek a következőket mondta: 

Tudtad, hogy az én dédnagymamám a te üknagyapád, VII. Eduárd király szeretője volt? Már most van bennünk valami közös!

— mondta akkor Kamilla királyné. Ezek után Károly királyt annyira magába bolondította Kamilla királyné, hogy el is kezdtek randevúzni, ám mikor a király a Brit Királyi Légierő 8 hónapos kiképzésén vett részt, megszakad közöttük a kapcsolat. Hazaérve a gyakorlatáról, Károly herceg meg akarta kérni Kamilla királyné kezét, ő azonban már jegyben járt valaki mással. 

egy egész várost építtetett angliában

A dél-angliai Dorset megyében lévő Poundbury-t egy az egyben III. Károly király alapította. Ő kezdte el a városfejlesztést 1993-ban, az ő megbízásából épültek fel a házak és a mai napig lelkesen felügyeli a városban zajló eseményeket. Állítólag 2025-re készül el minden, amit Károly király meg akart teremteni ebben a gyönyörű, környezetudatos városban! 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves