Quantcast

Spencer

Diana esszenciája a filmvásznon

Diana esszenciája a filmvásznon
© Chanel/Spencer

A holland Elle újságírója a Spencer főszereplőjét és jelmeztervezőjét kérdezte a filmben látható káprázatos ruhákról, valamint Diana és a Chanel divatház viszonyáról.

Talán véletlen egybeesés, de sokkal inkább sorsszerű találkozásnak tűnik, hogy a Chanel divatház arca, Kristen Stewart alakítja a Spencer című moziban Diana hercegnőt. A káprázatos ruháktól az ékszereken át a blézerekig a filmkockák mindegyikén Chanel ruhában láthatjuk viszont a színésznőt, nem véletlenül: Diana maga is nagy rajongója volt a márkának, és különleges viszony fűzte őt a Chanel darabokhoz. Erről a kapcsolatról, valamint a karakter ruhatárának alakításáról kérdezte a holland Elle újságírója a Spencer főszereplőjét, Kristen Stewartot és a film jelmeztervezőjét, Jacqueline Durrant.

Elle: Hogyan segítettek a Chanel ruhái a karaktered bőrébe bújni?

Kristen Stewart: Dianának hosszú kapcsolata volt a Chanellel, imádta a divatházat. Ha megnézel róla bizonyos fotókat, úgy néz ki, mintha valaki felöltöztette volna. A teste, az elméje, az energiája a ruhák fölé emelkedik, és még ha a ruha gyönyörű is, annyira csapdába esettnek érzi magát benne.

A kutatómunka során az tűnt fel nekem, hogy amikor Diana Chanelt visel, nem így érzi magát. Teljesen önazonos. Amikor erősnek és erőteljesnek tűnt, gyakran viselt Chanelt. Így amikor a filmben a külsejét dolgoztuk fel, biztos akartam lenni abban, hogy ha egy jelenet nehezebb volt, vagy ha fenyegetve érezte magát, akkor Chanel ruhát adunk rá, hogy egy kis támaszt nyújtson neki.

Még akkor is, amikor nem érezte jól magát belülről, ezek voltak azok a pillanatok, amikor tényleg felállt és ragyogott. Amikor a filmet nézed, minden Chanel ruhát akkor visel, amikor segítségre van szüksége. És ez annyira elképesztően néz ki! Van benne valami finomság és törékenység, ami még szebbé teszi. Annyira nyers és őszinte, hogy amikor felveszi ezeket a ruhákat, érezni lehet, hogy tényleg szereti őket.

Ha nem lett volna kapcsolatom a Chanellel, könyörögtünk volna a háznak, hogy játszhassunk a ruháikkal, és ha nem engedték volna, valószínűleg utánoztuk volna őket. A karakternek szüksége volt rá, olyan nagy része a személyiségének.

Elle: Miért az haute couture ruha a kedvenc kosztümöd a filmben?

K.S.: Rengeteg archívumot átnéztünk, és azon gondolkodtunk: melyik lehet az a ruha? Annyira tagadhatatlanul ez volt az igazi, mindenki tudta, amint felvettem. Megindító ruha, annyira gyönyörű volt. Valakit egy ilyen ruhában látni a fürdőszoba padlóján, az tényleg szívszorító. Nem tudod elképzelni, hogy valaki nem érzi jól magát, és összeroskad egy olyan látványosan szép és egyedi ruhában. Egyszerűen tökéletes. És igazi nosztalgiát ébreszt bennem. Általában nem szoktam érzelmileg reagálni a saját filmplakátomra, de valahányszor meglátom a Spencert, sírni támad kedvem.

Elle: Mennyire fontos a jelmez egy színész számára ahhoz, hogy beleélje magát a karakterébe?

Jacqueline Durran: Azt hiszem, a jelmezek mindig fontosak egy színész számára, aki valamilyen karaktert alakít – de néha nagyobb hangsúlyt kapnak, mint máskor, és azt hiszem, ez volt az a fajta munka, ahol Kristen és Pablo számára fontos volt, hogy kívülről felismerjék a karaktert, és lássák, ahogy Diana értelmezése életre kel a vásznon.

Elle: Mi volt a legemlékezetesebb pillanat a forgatáson, amikor Kristen a Chanel egyik ruhakölteményében volt látható?

J.D.: Számomra, bár az haute couture ruha a legikonikusabb, a piros kabát volt az első olyan jelmez, amelyikben igazán megteremtettük Dianát a filmünk számára. A második próbánkon Kristennel Londonban összeraktuk az eredeti piros kabátot a Chanel archívumából és a kalapot, amelyet egy londoni szakember készített a filmhez, és ezzel megszületett a tökéletes outfit.

Nem volt pontos másolata Diana egyik sandringhami megjelenésének sem – de közvetlenül ezek inspirálták –, különböző elemekből állt össze, amelyek Kristenen működtek. Ez volt az egész módszer lényege, meg akartuk ragadni Diana hercegnő stílusának szellemét, de nem akartuk szolgaian másolni, és a vörös kabát volt a kiindulópontunk.

Elle: Hogyan jellemeznéd Kristen Diana-alakítását?

J.D.: Abszolút imádom Kristen Stewart alakítását, lenyűgöző. Szerintem ez egy műalkotás, technikailag is elsajátította a lényeget: az akcentust, bizonyos mozdulatokat, amiket Diana sajátjaként ismerünk, de az alakítása sokkal több, mint egy lenyomat. Számomra egy teljesen kerek karaktert teremtett, amely lehetővé teszi számunkra, hogy felfedezzünk egy elképzelést Dianáról – a film egy felvetés; mi lenne, ha ez lenne Diana valósága? Kristen ezt keltette életre egy nagyszerű alakításban.

Forrás: Elle