Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

A magyar kultúra napja

Mennyit tudsz a Himnuszról? Teszteld, hogy megy-e a válasz mind a 12 kérdésünkre!

2024. január 22.

2 perc olvasás

Gyulai Bence

Magyar Kultúra Napja himnusz kvíz Kölcsey Ferenc
Mennyit tudsz a Himnuszról? Teszteld, hogy megy-e a válasz mind a 12 kérdésünkre!
© Fotó: Anton Einsle olajfestménye/Wikipédia

Ma 201 éve íródott a Himnusz, ma van a magyar kultúra napja. 12 kérdésünk van a nemzeti himnusszal kapcsolatban, próbáld ki, hogy tudod-e a választ valamennyire!


1822. január 22-én, Csekén született a Himnusz, és erre az évfordulóra emlékezve ma van a magyar kultúra napja. Kölcsey Ferenc költeménye minden más magyar versnél nagyobb jelentőségre tett szert az elmúlt két évszázadban: teszteld, hogy mennyit tudsz róla!

Himnusz – mennyit tudsz róla?

Ha egy vers van, amit elvileg tényleg minden magyarnak betéve illik ismernie, az Kölcsey Ferenctől a Himnusz. Azaz a Hymnus, hiszen a szerző annak idején eredetileg így írta a címet. A költemény eredeti és modern, hivatalos verziója némiképpen eltér, és nemcsak a címében. Rögtön az első sor jó példákat tartalmaz arra nézve, hogy mik azok, amiket ma már máshogy írunk, mint Kölcsey tette. A Himnusz ugyanis az eredeti verzióban így kezdődik:

İsten áld meg a’ Magyart

Ezzel szemben a mostani, hivatalos verzió hozzáteszi az áldhoz a felszólító módot jelző d betűt, elveszi az a utánról az aposztrofot és kicsivel írja a magyar szót, és persze a mostani helyesírási szabályok szerint egy vessző is kell Isten megszólítása után. Azaz a jelenlegi verzió első sora helyesen ez:

Isten, áldd meg a magyart

De persze ez nem egy helyesírási kvíz, mindenesetre az alábbi kérdéssorban végig a modern szövegváltozatot használjuk. Ezúttal nem 10, hanem 12 kérdést találsz az alábbi tesztben, természetesen mind a Himnuszra vonatkozik. Próbáld ki, tudod-e fejből a választ valamennyire!

És ha szívesen játszanál még velünk tovább, ide kattintva egy színes ábrás, kakukktojáskeresős feladatot találsz, alább pedig további 3 kvízt ajánlunk a figyelmedbe, ezeket a múlt héten készítettük, és hátha van köztük olyan, amelyiket még nem próbáltad ki!

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves