Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Elnökök

Tudod, ki az elnök vagy kormányfő a világ a legfontosabb országaiban? Ezt a 10 nevet illik ismerni – kvíz!

2024. január 29.

2 perc olvasás

Gyulai Bence

politikus kvíz államfő kormányfő
Tudod, ki az elnök vagy kormányfő a világ a legfontosabb országaiban? Ezt a 10 nevet illik ismerni – kvíz!
© Fotó: Shutterstock/ArtisticPhoto

Ha csak néha olvasod a politikai híreket, a világ legnagyobb országainak legfőbb vezetőit, elnökeit, miniszterelnökeit akkor is illik legalább névről ismerni. Próbáld ki, tényleg megy-e az összes!


Vannak olyan országok a világban, ahol az elnök egyben az államfő és a végrehajtó hatalom vezetője is, ilyen példul az USA, ahol, meg se kérdezzük természetesen, Joe Biden az elnök jelenleg. De máshol az államfő, aki névleg az ország feje, nem egyezik meg a végrehajtó hatalom igazi irányítójával, akit sok helyen, így Magyarországon is miniszterelnöknek hívnak. Ebben a kvízben mindig az utóbbira, azaz arra a személyre kérdezünk rá, aki a hatalmat valóban gyakorolja, szóval nem a Novák Katalinokat, hanem az Orbán Viktorokat keressük. Ezzel a kvízzel tesztelheted magad, hogy ismered-e a világ legfontosabb politikusainak és politikusnőinek a nevét!

Elnöki kvíz

Az alapműveltséghez tartoznak a világ fővárosai, de legalább a világ legnagyobb és/vagy politikailag legbefolyásosabb országairól azt is illik tudni, hogy ki az adott ország jelenlegi vezetője. Pár név annyira közszájon forog, hogy nem láttunk értelmét rákérdezni az alábbi kvízben: nem feltételezzük egy ELLE-olvasóról sem, hogy kihívást jelentene a számára rávágni, hogy az USA elnöke jelenleg Joe Biden, Oroszországé pedig Vlagyimir Putyin. Ők tehát nem is szerepelnek az alábbi kvízben.

Vigyázz: ez a kvíz pár hét-hónap-év alatt garantáltan el fog avulni, hiszen jobb helyeken az országok vezetőinek személye rendszeresen változik. Ez a kvíz 2024. január 29-én készült, és a válaszok most, 2024. január 29-én helyesek. Ha hónapokkal vagy évekkel ezután, azaz 2025-ben vagy még később találtad meg ezt a kvízt, akkor egyrészt sok szeretettel üdvözlünk, másrészt vigyázz, mert a válaszok a jövőben már mások lehetnek.

A kvíz formátuma egyébként biztosan ismerős lesz: mondunk egy országot, valamint 4 nevet, tőled pedig egy tippet várunk, hogy a 4 személy közül ki az adott ország kormányfője jelenleg. Mehet? Mi készen vagyunk, ha te is, indítsd el a játékot!

Van kedved még játszani egy kicsit? Reméljük, igen! A Psziché rovatban ma is mutatunk egy izgalmas képes fejtörőt, de ha inkább még egy kvízt töltenél ki, akkor most az alábbi hármat ajánljuk folyamatosan bővülő archívumunkból.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves