Quantcast

De mi az a „camp”? – Elmagyarázzuk!

Az idei Met-gála témáját Susan Sontag egyik esszéje ihlette

Andrew Bolton, a Costume Institute kurátora tűzte ki az esemény témáját, amely Susan Sontag: Notes on ‘Camp’ című, 1964-ben megjelent esszéje volt.

Az írás szerint a camp „olyan felfogás, melynek lényege a természetellenes szeretetében rejlik: a művészi és túlzó dolgokéban”.

A szó először XIV. Lajos idejében jelent meg, és egyfajta színházi kosztümöt, karaktert jelentett. A viktoriánius Angliában pedig a queer szubkultúrához kapcsolódott, a „campish” olyan férfire is utalt, aki nőnek öltözve jelent meg. Oscar Wilde-nál a „camp” mint főnév már egyet jelentett a túlzottan kifejező gesztusokkal és viselkedéssel. A Susan Sontag esszé igazából ebből indult ki. „Valami, ami nagy akar lenni, de aztán túl messze megy” – írja Sontag.

Az idei gálán különösen jól fogták meg a hírességek a témát, és mindenki igazán kitett magáért, hogy nagyon „camp” legyen. És, pont mivel a fogalom ilyen megfoghatatlan, mindenki a maga módján értelmezte azt. A Met-gála tanulságai alapján itt van, mi az, ami igazán „camp”!

Extra testrészek: ez camp!

Készülj szétesve, készülj fel a szétesésre! Gyere extra szemgolyókkal, fejekkel, fogsorral. Az amerikai egészségügyi ellátórendszert tekintve, ez nem is olyan nagy hülyeség.

Cara Delevingne
Ezra Miller
Jared Leto

Fényképezőgép: ez camp!

Frank Ocean

A vörös szőnyeg, mint színpad: Camp!

Lady Gaga
Jordan Roth

Kalaphalmozás: Camp!

Janelle Monae

Ikertornyok: Camp!

Lena Dunham és Jemima Kirke Christopher Kane-ben, Bette Midler és a lánya, Sophie von Haselberg, a Jenner lányok. Az Olsen ikrek már önmagukban is camp-ek, hát még vintage Chanelben!

A méh szöveteire emlékeztető uszály: Camp!

Túlzás? Mindenki a nők jogaiért és a normális orvosi ellátásért küzd, szóval.. Cardi B. Thom Browne tervezővel karöltve terítette elénk ezt a bíbor csodát.

Lakberendezési tárgyak: Camp!

Kim Kardashian kezdte a sort, amikor a 2013-mas Met-gálán szófának öltözött. Idén képkeretek, csillárok és üvegek jelentek meg a pink szőnyegen. És, mindenki, aki tollakba borulva jelent meg (32 ilyen vendéget számoltunk össze), készen állt, hogy letörölje a port.

Joanne Collins és Naomi Campbell

A sültcsirke is camp

Tiffany Haddish egy adag sült csirkével jelent meg: „Nincs elég ennivaló!” – mondta. „Úgyhogy hoztam egy kis csirkét a táskámban”. Fontos kérdés: vajon szószt is hozott magával?

Konklúzió: A camp lényegében túlzás, ami szándékosan mutatja be a dolgokat elnagyolva. Susan Sontag szavaival élve a camp „önmagát tudatosan felvállaló giccs.“ Legyen szó hatalmas tollakról, hét szemről vagy Disney hercegnő estélyikről, a lényeg: minél extrább, annál jobb!