Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

K-pop

A BTS-en és a Blackpinken túl: 10 koreai előadó, akikre érdemes odafigyelni

2021. december 26.

6 perc olvasás

ELLE
zene kultúra Korea K-pop koreai zene koreai pop
A BTS-en és a Blackpinken túl: 10 koreai előadó, akikre érdemes odafigyelni

A dél-koreai popbandák népszerűbbek, mint valaha, a BTS és a Blackpink pedig már világszerte ismert és ünnepelt sztárok. Ha te is szereted a zenéjüket, az alábbi 10 K-pop előadót is imádni fogod!


A 2021-es American Music Awards díjátadóját szó szerint letarolta a K-pop szupersztár BTS: a bandát három kategóriában jelölték, és mindhármat meg is nyerték. A dél-koreai fiúbanda, és női „megfelelőjük”, a Blackpink elhozták a K-popot az Egyesült Államok mainstream zenéi közé, és úgy tűnik, a koreai hullám (vagyis „hallyu”) nem is tűnik el egyhamar – pattanjunk hát fel rá, ugye? Akár ismered a K-popot, és új előadók után néznél, akár megismernéd, de nem tudod, hol kezdd, mutatunk néhány feltörekvő csillagot és regnáló szupersztárt, akiket érdemes meghallgatni.

Jamie

Gazdag, lélekemelő énekével a K-pop egyik legtehetségesebb előadójaként tartják számon. A 24 éves, dél-koreai énekes, dalszerző, rapper és tévés műsorvezető (az Arirang TV élő K-pop műsora, az After School Club társműsorvezetője) Thaiföldön nőtt fel, ahol egy nemzetközi iskolában tanult meg angolul. A hírnév először 14 évesen talált rá, amikor megnyerte a K-pop Star című tehetségkutató első évadát.

Szólókarrierjének 2015-ös indulása óta Jamie a műfajok széles skálájában tette le névjegyét, beleértve a popot, a K-popot, az urbant, az R&B-t és a hip-hopot, kétnyelvűsége pedig dalaiban is megjelenik, könnyen váltogatja ugyanis bennük a koreai és az angol dalszöveget. Bár gyakran K-pop előadónak titulálják, Jamie állítása szerint nem kötődik egyetlen zenei stílushoz. „Sokféle műfajt próbálok bemutatni – és ezt azért teszem, mert ez vagyok én” – mondja. Lenyűgöző vokális képességei és a különböző hangzásokkal való kísérletezési hajlandósága révén számos jelentős előadóval dolgozott már együtt, köztük Saweetie-vel és Doja Cattel, David Guettával, Jay Parkkal és másokkal.

Dreamcatcher

Tagjai: JiU, SuA, Siyeon, Handong, Yoohyeon, Dami, Gahyeon

Ha az általános K-pophoz képest kicsit másra vágysz, hallgass bele a Dreamcatcherbe, egy héttagú lányzenekarba, akik stílusát a gót által inspirált koncepció, valamint a punk rock és a metál egyedi találkozása jellemzi. Másvilági érzésű zenei videóik komplex történeteket mesélnek el, és tele vannak rejtjelekkel, valamint fantazmagórikus képekkel, ami szó szerint álomvilágba röpíti a nézőt – ahogy azt a nevük is sugallja.

Bár a zenekar 2017-es mini albuma, a „Prequel” az 5. helyen debütálta Billbord World Album listáján, és első helyet ért el az USA iTunes K-pop Top 100 listáján, az igazi hírnevet 2018-as, „Full Moon” című albumuk hozta el nekik, ami a Billboard Next Big Sound listájának első helyére repítette őket. A dalaikban gyakran olyan komoly problémákkal foglalkoznak, mint a cyberbullying, a gyűlöletbeszéd és a magány.

Chungha

Énekes, dalszerző, táncos, koreográfus, Chungha egy K-pop fenomén, aki mindenre képes. Lenyűgöző táncai, erőteljes karizmája és selymes énekhangja napjaink egyik legjobb női K-pop szólóművészévé teszi. A dél-koreai születésű, de Texasban nevelkedett Chungha az I.O.I K-pop lányzenekar tagjaként debütált, mielőtt szólókarrierjét 2017-ben elindította. Miután a 2018-as Seoul Music Awardson az év újoncának választották, a következő néhány évben Chungha slágert slágerre halmozott, beleértve a 2019-es „Gotta Go” című kislemezét, amely felkerült a Billboard „A 2010-es évek 100 legnagyobb K-Pop dala” listájára.

2021-ben debütált szólóalbuma, a „Querencia”, bemutatja zenei sokoldalúságát, ugyanis számos stílus megtalálható rajta a house-tól a reggaetonig és a grime-ig, és van egy spanyol nyelvű szám is, a „Demente”, az első olyan latin/K-pop együttműködés, ami egy női K-pop szólóelőadótól származik. Csak nézd meg bármelyik zenei videóját, és azonnal meglátod, miért választották a Spotify egyik legjobb női K-pop előadójának 2020-ban.

The Boyz

Tagok: Sangyeon, Jacob, Younghoon, Hyunjae, Juyeon, Kevin, New, Q, Ju Haknyeon, Sunwoo, Eric

Aligha túlzunk, ha azt mondjuk, hogy ezek a srácok egy másik szinten vannak – tehetségük egyszerűen túl van a listákon. Vegyük például a „The Stealer ” vagy a „Maverick ” című zenei videóikat. Annak ellenére, hogy egy 11 fős csoportról van szó, mindegyik tag kiemelkedő énekhanggal, lenyűgöző akrobatikus képességekkel és egyedi, szívet megállító látványvilággal rendelkezik, ami zökkenőmentesen összeolvad, és amitől leesik az állunk.

Bár a The Boyz már évek óta ad ki slágereket, akkor kerültek igazán reflektorfénybe, amikor a Road to Kingdom című K-pop reality vetélkedőben elképesztő teljesítményük lángra lobbantotta a közösségi médiát, és még a nemzetközi médiát is megszólaltatta. Emberileg elképzelhetetlennek tűnő, őrült tánclépéseiket látva könnyen belátható, miért szerezték meg a műsor első helyét abban az évben (csak nézd meg a többi versenyző arcán megjelenő felbecsülhetetlen értékű reakciókat!). Nem csoda, hogy gyorsan az egyik legnépszerűbb K-pop csapattá válnak, és számos elismerést zsebeltek be Ázsia zenei díjátadóin.

Verivery

Tagok: Dongheon, Hoyoung, Minchan, Gyehyeon, Yeonho, Yongseung, Kangmin

A második fiúbanda, amelyet a Jellyfish Entertainment mutatott be a VIXX 2012-es debütálása után, a Verivery tökéletesen szinkronizált koreográfiáiról ismert, amit Road to Kingdom-ban bemutatott előadásuk is bizonyít. A csapat, amelynek neve a latin „veri” (igazság) és az angol „very” (nagyon) szó kombinációjából származik, kétszer is vezette a Billboard World Digital Song Sales toplistáját (először 2020-ban a „G.B.T.B” című dalukkal, majd az év elején a „Get Away”-jel ), így ők a negyedik K-pop fiúcsapat, akik ezt valaha elérték.

Magas oktánszámú számaik és fantasztikus zenei videóik gyakran bonyolult, szimbolikától hemzsegő történetszálakat mutatnak be, és mélyebb jelentések keresésére csábítják a közönséget, miközben megpróbálják összerakni a Verivery univerzumban kibontakozó eseményeket. A sok mindenben tehetséges csapat saját videóklipeket is készít (például ezt), és a következő hónapban indul első amerikai turnéjára.

AB6IX

Tagok: Woong, Donghyun, Woojin, Daehwi

2019-es debütálása óta az AB6IX K-pop férfikvartett rengeteg feltörekvő sztár és legjobb új előadó megjegyzést begyűjtött. Letisztult arculatuk és fiús varázsuk kéz a kézben jár lendületes pophangzásukkal, energikus tánclépéseikkel és finom, de erőteljes énekhangjukkal – amelyek tökéletesen ötvöződnek, egy kicsi, de sokoldalú K-pop fiúbandát létrehozva.

Az AB6IX készített remixeket Lizzóval (a „Truth Hurts ” című slágeréhez) és a Why Don't We-vel (a „Fallin' (Adrenaline)” című dalukhoz), továbbá az utóbbi időben egyre inkább bekapcsolódtak saját zenéjük írásába és gyártásába is. Áprilisban a fiúk a TBS Chad című sorozatában is szerepeltek, Nasim Pedrad főszereplésével.

Suran

Suran dolgozott már együtt Dél-Korea több vezető előadójával, köztük Sugával a BTS-ből, Hwasával a Mamamoo-ból, Heize-vel, Crush-sal és másokkal. Egyedülálló, éteri énekhangja különféle K-drámákban is hallható, például a Strong Girl Bong-soonban és az Abyssban.

Év elején az énekesnő elindította saját független kiadóját, az S-TASY-t, és kiadott két kislemezt – a „Sunny”-t és a „Blanket”-et –, ami új kezdetet jelöl művészi pályáján. „Keményen dolgoztam a következő albumom befejezésén – mondja az amerikai ELLE-nek. – Biztos vagyok benne, hogy soha nem fogom abbahagyni.”

Enhypen

Tagok: Heeseung, Jay, Jake, Sunghoon, Sunoo, Jungwon, Ni-ki

Az Enhypen egy héttagú fiúbanda, amelyet az I-Land, egy 2020-as reality vetélkedő, a Belift Lab, a CJ E&M és a HYBE (korábban Big Hit Entertainment és a K-pop motor BTS otthona) közös vállalkozása szervez. Már debütálásuk előtt hatalmas globális rajongótábort építettek ki a közösségi médiának köszönhetően, így első minialbumuk, a „Border: Day One” az első helyen debütálhatott a koreai listákon (és néhány nemzetközin is).

Az Enhypen azonnal meghódította a K-pop világát várva várt debütálásával, és kevesebb mint egy év leforgása alatt a K-pop egyik leggyorsabban növekvő népszerűséggel bíró csapatává nőtte ki magát. Első teljes albumuk, a „Dimension: Dilemma”, csak a múlt hónapban jelent meg, és már 1. helyet ért el a Billboard World Albums Chart-on. Lenyűgöző koreográfiájával, hibátlan harmóniájával és szórakoztató egyéniségeivel az Enhypen egy olyan K-pop banda, amelynek feltétlenül szerepelnie kell a radarodon.

Everglow

Tagok: Sihyeon, E:U, Mia, Onda, Aisha, Yiren

Az Everglow 2019-ben robbant be a K-pop világba „Bon Bon Chocolat” című debütáló számával, amely a Billboard World Digital Song Sales toplistáján az 5. helyezést ért el. Ezt gyorsan követte egy csomó más sláger, köztük az „Adios”, a „Dun Dun”, a „La Di Da” és a „First” – amelyek mindegyike a Billboard top 5-je között szerepelt. A szextett leginkább energikus és fülbemászó dalairól ismert, amelyek a női egyenjogúságról szólnak. Pazar zenei klipjeiket jó nézni, a látványvilág lenyűgöző, a koreográfia erőteljes, és a klipeket néha hollywoodi kaliberű CGI egészíti ki.

A lányok nemcsak hihetetlenül tehetséges énekesek és táncosok, de hajlandóak jóra is használni befolyásukat és tehetségüket. 2021 augusztusában az Everglow együttműködést kezdeményezett az UNICEF-fel a „Ígéretkampány” elnevezésű kampányában, amelynek célja a rászoruló gyermekek támogatása szerte a világon. Kiadták „Promise” című kislemezüket, valamint elindítottak egy táncos kihívást, hogy felhívják a figyelmet és finanszírozzák a kampányt. Az Everglow új minialbuma, a „Return of the Girl” december 1-jén jelent meg. Te meghallgattad már?

Mamamoo

Tagok: Solar, Moonbyul, Wheein, Hwasa

A K-pop egyik legikonikusabb lánycsapata, a Mamamoo az elmúlt hét évben slágert slágerre halmozott – igazából úgy tűnik, gyakorlatilag minden daluk, amit valaha kiadtak, azonnal a koreai és nemzetközi K-pop rajongók fülébe mászott. 2014-es debütáló számuk, a „Mr. Ambiguous ” – amelyet még mindig a K-pop valaha volt egyik legsikeresebb debütálásaként tartanak számon – bemutatta a közönségnek a csapat retró, jazzes és R&B hangulatát, valamint minden egyes tag elképesztő vokális képességeit. 2016-ban a kvartett az SXSW K-Pop Night Out című műsorának főszereplője volt, és egy perc alatt elfogytak a jegyek első szólókoncertjükre – ez a tendencia számos későbbi koncertjükön is folytatódott.

Az évek során, ahogy a Mamamoo különböző hangzásokkal kezdett kísérletezni, dalaik és albumaik folyamatosan több Billboard listán is landoltak. 2019-ben megerősítették státuszukat az iparág egyik legjobb női előadójaként, amikor megnyerték a Queendom K-pop vetélkedőt, amelyben jóval felülmúlták a többi top női K-pop előadót. A Mamamoo hölgyei a csapatként elért eredményeik mellett sikeres szólókarrierekbe is kezdtek, bizonyítva, hogy minden tag a saját jogán vezető személyiség.

Forrás: Elle

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

10 film, ami után átértékeled az életedet
1

10 film, ami után átértékeled az életedet

2022.07.17. 6 perc olvasás

10 film, ami után átértékeled az életedet

A 10 legjobb thriller a Netflixen
2

A 10 legjobb thriller a Netflixen

2022.03.06. 2 perc olvasás

A 10 legjobb thriller a Netflixen

 Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról
3

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

2022.09.01. 2 perc olvasás

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

10 horror film, amit képtelenség végignézni 
4

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

2022.10.14. 5 perc olvasás

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?
5

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

2022.07.27. 1 perc olvasás

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

5 fordulatos krimi, ha tetszett a Tőrbe ejtve 2.
6

5 fordulatos krimi, ha tetszett a Tőrbe ejtve 2.

2023.01.14. 3 perc olvasás

5 fordulatos krimi, ha tetszett a Tőrbe ejtve 2.

30 ikonikus hollywoodi barátság
7

30 ikonikus hollywoodi barátság

2019.06.07. 1 perc olvasás

30 ikonikus hollywoodi barátság

Natalie Portman kitálalt: így fogyasztják és hizlalják a hollywoodi sztárokat
8

Natalie Portman kitálalt: így fogyasztják és hizlalják a hollywoodi sztárokat

2022.06.23. 2 perc olvasás

Natalie Portman kitálalt: így fogyasztják és hizlalják a hollywoodi sztárokat

ezek is érdekelhetnek

Ez a dal lett a legtöbbet hallgatott karácsonyi szám

Ez a dal lett a legtöbbet hallgatott karácsonyi szám

2022.11.30. 1 perc olvasás

Christmas time

Itt van minden, amit a You 4. évadáról tudni lehet

Itt van minden, amit a You 4. évadáról tudni lehet

2022.11.29. 1 perc olvasás

Sorozat

A kedvenc dalod elárulja, hogy milyen vagy párkapcsolatodban

A kedvenc dalod elárulja, hogy milyen vagy párkapcsolatodban

2022.11.24. 3 perc olvasás

Új tanulmány

Nagy bejelentést tett Taylor Swift

Nagy bejelentést tett Taylor Swift

2022.11.02. 2 perc olvasás

Zene

Itt van minden, amit tudni lehet a Sárkányok háza 2. évadáról

Itt van minden, amit tudni lehet a Sárkányok háza 2. évadáról

2022.10.18. 2 perc olvasás

Sorozat

Shakira brutális fotókkal üzent közösségi oldalain

Shakira brutális fotókkal üzent közösségi oldalain

2022.10.11. 2 perc olvasás

SZAKÍTÁS

Madonna lánya videóklippel debütált, hatalmas botrány lett belőle

Madonna lánya videóklippel debütált, hatalmas botrány lett belőle

2022.08.25. 1 perc olvasás

Lock&Key

 Döbbenetes: ez a pszichopaták kedvenc dala

Döbbenetes: ez a pszichopaták kedvenc dala

2022.08.24. 1 perc olvasás

ZENE

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves