Quantcast

Mianmar

Négy év börtönre ítélték a Nobel-békedíjas politikusnőt

Négy év börtönre ítélték a Nobel-békedíjas politikusnőt
© AFP/ Getty Images

Mianmar egykori vezetőjét rövid demokratikus vezetés után a hadsereg távolította el pozíciójából. 

„Közrendzavarásra való felbujtás”, valamint az „egészségügyi előírások megsértése” miatt négy év börtönbüntetést szabtak ki Aung Szan Szú Kji volt burmai államfőre. Az országban február elsején végbement katonai puccs óta a politikus házi őrizetben tartózkodik, mert több bűncselekmény, köztük hangosfilmek illegális behozatala, felbujtás, korrupció és választási csalás vádjával folyt ellene eljárás.

A felbujtási ügy középpontjában az a februári puccsot követően közzétett nyilatkozat állhat, amelyet a politikusnő pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) adott ki – ebben arra szólították fel a nemzetközi szervezeteket, hogy ne működjenek együtt a juntával. A bírósági eljárásról keveset tudni, a tárgyalás zárt ajtók mögött zajlik, és az ügyvédeket is próbálják megakadályozni abban, hogy a médiának nyilatkozzanak.

Élete végéig is börtönben maradhat

Politikai elemzők szerint a megbuktatott vezető ellen felhozott vádak csupán átlátszó ürügyként szolgálnak arra, hogy Aung Szan Szú Kjit eltávolítsák mint politikai fenyegető tényezőt, miután a tavalyi választásokon elsöprő győzelmet aratott pártjával. „A hatalmuk demonstrálására tett legutóbbi kísérlet ellenére a mianmari emberek továbbra is nap mint nap az életüket kockáztatják, hogy megmutassák, teljes mértékben elutasítják ezt a hadsereget” – nyilatkozta Charles Santiago, az ASEAN Parlamenti képviselők az emberi jogokért csoportjának elnöke.

Amennyiben a politikusnőt minden vádpontban bűnösnek találják, úgy akár élete végéig is börtönben maradhat.

Egy helyi jogvédő civil szervezet szerint több mint 1300 embert öltek meg és több mint tízezret tartóztattak le a junta másként gondolkodók elleni fellépése során. „Az Aung Szan Szú Kji ellen e hamis vádak alapján kiszabott súlyos ítélet a legújabb példája annak, hogy a hadsereg eltökélten törekszik minden ellenzékiség felszámolására és a szabadságjogok megfojtására Mianmarban” – mondta Ming Yu Hah, az Amnesty International regionális kampányokért felelős igazgatóhelyettese.

Forrás: Elle