Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Főzési tippek

A szakértők szerint ezt a hibát mindenki elköveti tésztafőzés közben

2023. október 31.

2 perc olvasás

ELLE

tippek főzés tészta tésztaétel tésztafőzés
A szakértők szerint ezt a hibát mindenki elköveti tésztafőzés közben
© Shutterstock

A tésztafőzés egyszerű feladatnak tűnik, mégis könnyű elrontani a vacsorát egy rossz szokással.


A legtöbb család hetente legalább egyszer valamilyen tésztaételt fogyaszt. Sok háziasszony azért is kedveli ezeket az ételeket, mert a tésztafőzés nem igényel sok időt, és számos különböző módon el lehet készíteni: gondolj csak a bolognai spagettire, a túrós tésztára, vagy egy sajtós tejfölös makarónira.

Annak ellenére, hogy gyors és egyszerű dologról van szó, van egy hiba, amit szinte mindenki elkövet a szakemberek szerint, méghozzá rögtön a főzés elején.

A tésztafőzés leggyakoribb hibája

Peri Eagleton, a Seggiano kézműves tésztagyártó szakértője elmagyarázta, hogy sokan egyszerűen nem tudják felmérni, hogy az adott mennyiségű tésztát hogyan főzzék meg.

Nagyon gyakori hiba, hogy a tésztát túl kevés vízben főzik meg, ez pedig katasztrofális következményekkel járhat, mivel a tésztában lévő keményítő kioldódik a főzés közben, és ha a víz szintje túl alacsony, az ragacsossá teszi a tésztát is.

Ez egyrészt esztétikailag is elrontja majd, ami a tányérra kerül, másrészt az íze sem lesz tökéletes, hiszen a szósz is másképp keveredik össze a ragacsos tésztával.

teszta-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A szakértő azt javasolja, hogy 80-100 gramm tésztához 0,5-1 liter vizet használjunk, tehát ha 200 gramm tésztára van szükség, akkor a víz mennyiségét is meg kell duplázni.

Érdemes magas falú fazekat használni, hogy elegendő hely legyen a víznek és a tésztának is, amely a főzés közben megduzzad – így elkerülhető, hogy a forrásban lévő víz túlcsorduljon.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves