Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tipp

Meglepő: ezért nem szabad hagyni felforrni a tészta vizet

2024. november 08.

2 perc olvasás

ELLE

víz tészta forrás
Meglepő: ezért nem szabad hagyni felforrni a tészta vizet
© Freepik

A tészta főzővizet sosem szabadna hagyni felforrni. 


Szürreállisan hangzik igaz? Pedig a helyzet az, hogy a tészta főzővizét tényleg nem szabadna hagyni felforrni. Máris elmondjuk, hogy miért nem és azt is, hogyan akadályozhatod meg a forrást. 

Ne hagyd kifutni a tészta főzővizét!

Biztosan te is jártál már úgy, hogy minden igyekezeted ellenére a felforrt víz kifutott a lábosból. Ez elképesztően kellemetlen tud lenni, főleg mert szörnyű rendetlenség a vége, a főzés után pedig még a főzőlapot, tűzhelyet is takaríthatod. Szóval, ha szeretnél magadnak megspórolni egy extra takarítást, akkor egyszerűen ne hagyd, hogy a víz felforrjon. Erre több módszer is létezik, mutatjuk a legjobbakat. 

Egy kis jégkocka 

A jégkocka módszer hihetetlenül egyszerű: ha azt látod, hogy a víz hamarosan felforr, dobj egy-két jogkockát az edénybe. A jégkockák egy pillanat alatt visszahűtik annyira a vizet, hogy az nem fog tudni a hirtelen forrás miatt kifutni a lábosból. Ezen a ponton már mehet bele a tészta, ilyenkor pedig érdemes visszavenni takarékra a lángot. 

A fakanalas trükk 

A trükk lényege, hogy a fakanalat az edény szélére kell helyezni, úgy, hogy hozzáérjen a forrásban lévő vízhez. A víznek természetes felületi feszültsége van, ami lehetővé teszi a forrás során a buborékok kialakulását és azok felemelkedését. A fakanál viszont megtöri ezt a feszültséget azon a ponton, ahol a vízzel érintkezik. Így a forrásban lévő vízhez képest hűvösebb felületet biztosít. Amikor pedig a buborékok felemelkednek és elérik a fakanalat nemes egyszerűséggel szétrobbannak, a víz pedig nem tud kifutni. 

(via)

Neked ajánljuk

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves