Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Furcsa tünetek

Az orrvérzés a rák egyik jele lehet, sokan figyelmen kívül hagyják

2024. április 18.

2 perc olvasás

ELLE

rák tünetek daganatos betegség orrvérzés
Az orrvérzés a rák egyik jele lehet, sokan figyelmen kívül hagyják
© Shutterstock

Bizonyos esetekben a rák akár furcsa tüneteket is produkálhat, és akár az orrvérzés is utalhat a betegség kialakulására.


Bár nem tartozik a leggyakoribb daganattípusok közé, de a rák akár az orrjáratokat is megtámadhatja. A orrüreg és az orrmelléküreg is érintett lehet, és a betegség előrehaladtával egyre több kellemetlenséget okozhat a betegség.

Mint minden daganatos betegség esetén, itt is nagyon fontos a rák mielőbbi diagnosztizálása, ám ez gyakran egyáltalán nem könnyű, mert olyan általános tünetek jelentkeznek, amelyeket a páciensek veszélytelennek gondolnak.

A szakemberek azonban felhívták a figyelmet, hogy milyen jelek utalhatnak a betegség jelenlétére.

Akár az orrvérzés is jelezheti a rák kialakulását

Az orrvérzés egy általános tünetnek tekinthető, egyesek hajlamosabbak rá, míg másoknál szinte soha nem fordul elő. A legtöbb esetben egy hajszálér elpattanása okozza, de akár komolyabb betegségek is állhatnak a háttérben. Amennyiben gyakran előfordul, mindenképpen ki kell vizsgáltatni a jelenséget, mert akár rákos elváltozás is okozhatja a kellemetlen tünetet.

Ezen kívül az alábbiak is gyanúra adhatnak okot:

  • orrdugulás, amely csak az egyik orrjáratban tapasztalható, és hosszabb időn át is fennáll
  • csökkent szaglás vagy szaglásvesztés
  • nyálkás orrváladék, amely akár véres is lehet
  • az orrból származó nagymennyiségű nyálka, amely a torok felé szivárog
rak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet, vagy akár többet is tapasztal, mielőbb forduljon szakorvoshoz, mert csak egy teljeskörű kivizsgálás deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves