Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

Petefészekrákot is jelezhet ez a sokakat érintő tünet

2024. február 26.

1 perc olvasás

ELLE

rák tünetek daganatos betegség petefészekrák
Petefészekrákot is jelezhet ez a sokakat érintő tünet
© Shutterstock

A nőket érintő egyik leggyakoribb daganatos betegség a petefészekrák.


A kutatások szerint a petefészekrák egyre több nőt fenyeget, éppen ezért kulcsfontosságú, hogy mindenki tisztában legyen azzal, milyen tünetek utalhatnak a kialakulására.

Mint minden daganatos betegség esetében, itt is a kezelés sikeressége múlhat azon, hogy sikerül-e időben diagnosztizálni a betegséget.

Néha a tünetek általánosnak és veszélytelennek tűnik, ezért a páciensek egy része nem is fordul orvoshoz. De a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy milyen jelek utalhatnak a betegségre.

A petefészekrák általános tünetekkel is jelentkezhet

A has puffadása és a teltségérzet sokaknál előforduló, gyakorinak tekinthető tünetek, ám korántsem annyira veszélytelenek, mint ahogy sokan gondolják. Számos komoly betegség is okozhatja ezeket a kellemetlenségeket, köztük a petefészekrák is, ezért az orvosok szerint mindenképpen kivizsgálást igényel az állapot, amennyiben hosszabb időn át is fennáll.

Ezen kívül az alábbiak is gyanúra adhatnak okot:

  • indokolatlan súlycsökkenés
  • kellemetlen érzés a medence területén
  • krónikus fáradtság
  • hátfájás
  • a székletürítési szokások megváltozása, székrekedés vagy hasmenés
  • gyakori vizelési inger
petefeszekrak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fentiek közül egyet, vagy akár többet is tapasztal, kérjen egy teljeskörű kivizsgálást, ugyanis csak ez deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves