Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Megelőzés

A petefészekrákra ez a sokakat érintő tünet is utalhat

2024. január 22.

2 perc olvasás

ELLE

rák tünetek daganatos betegség petefészekrák
A petefészekrákra ez a sokakat érintő tünet is utalhat
© Shutterstock

A mellrák mellett a petefészekrák a nőket érintő egyik leggyakoribb daganatos betegség.


A petefészekrák rengeteg nőt érint, minden évben nagyon sok új pácienst diagnosztizálnak a betegséggel. A kóros sejtburjánzás komoly roncsolást végezhet a szervezetben, ezért a tumort általában műtéti úton távolítják el.

Mint minden daganatos betegség esetében, itt is életmentő lehet, hogy minél hamarabb fény derüljön a betegségre, mert ez nagyban befolyásolja a kezelés sikerességét.

Ehhez azonban a betegeknek is tisztában kell lenniük a lehetséges tünetekkel, amelyek néha egészen megtévesztőek lehetnek.

A petefészekrák gyakori tünete, amit kezdetben senki nem tart veszélyesnek

Meglepő lehet, de a daganatos betegségek esetenként a test távoli pontjain okoznak tüneteket, és mivel nincs direkt kapcsolat a tumor és a tünetek között, előfordulhat, hogy a páciens csak sokkal később fordul orvoshoz.

A petefészekrák szokatlan tünete lehet például a hátfájás, amely a lakosság jelentős százalékát sújtja, így sokan figyelmen kívül hagyják. Azonban minden esetben érdemes a végére járni, hogy mi okozza a tüneteket.

Az alábbiak adhatnak okot gyanúra:

  • a has puffadása vagy méretének megváltozása
  • étkezéskor tapasztalható gyors jóllakottság érzet
  • indokolatlan súlycsökkenés
  • diszkomfortérzet a medence környékén
  • fáradtság
  • a székletürítési szokások megváltozása, például székrekedés
  • gyakori vizelési inger
petefeszekrak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A szakemberek azt tanácsolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet vagy többet is tapasztal, haladéktalanul keressen fel egy szakorvost, ugyanis csak egy teljeskörű vizsgálat segíthet kideríteni, hogy mi lehet a tünetek valódi kiváltó oka.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves