Itt a Michelin-csillagos éttermek listája!
Magyarország gasztronómiája ismét a nemzetközi figyelem középpontjába került, ugyanis tíz hazai étterem őrizhette meg Michelin-csillagos minősítését, derült ki a rangos francia étteremkalauz csütörtök esti, budapesti díjátadóján, amelynek idén a Magyar Állami Operaház adott otthont. A tavaly már kétcsillagosként elismert tatai Platán és a budapesti Stand megőrizte kiváló minősítését, mellettük pedig az eddigi egy Michelin-csillagos étterem is újra megkapta az elismerését 2025-ben.
Az eseményen Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára arról beszélt, hogy a hazai turizmus soha nem látott sikereket ér el. Mint mondta, Magyarország tavaly rekordot döntött a vendégforgalomban, az uniós átlagnál háromszor gyorsabb növekedéssel.
Idén is töretlen a lendület: hónapról hónapra nő a vendégéjszakák száma és a szálláshelyi, valamint vendéglátó-bevételek, ami bizonyítja, hogy a turizmus a gazdaság egyik legfontosabb hajtóereje. A nemzetközi és belföldi vendégeink ma már nemcsak látnivalókat keresnek, hanem autentikus élményeket: akár egy vacsorát, amelyre egy életen át emlékeznek, egy ízes falatot, amelyben a magyar föld kincsei, a magyar szakemberek munkája és újítókedve testesül meg. A Michelin-kalauz díjai ezeknek az élményeknek adják meg a nemzetközi hitelességet
– fogalmazott az államtitkár.
Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója kiemelte, hogy a gasztronómia napjainkra sokkal több lett, mint kulináris élvezet: közös kulturális nyelv, amely hidat képez országok és emberek között.
A helyi ízek és alapanyagok felfedezése ma az utazás egyik legerősebb motivációja és ebben Magyarország különösen erős
– mondta, valamint kiemelte, a teljesítmények mögött rengeteg munka, odaadás és kreativitás áll. Az értékelés alapjául az alapanyagok minősége, a technikai tudás, a séf személyiségének megjelenése az ételekben és az ízek harmóniája szolgál.
A fenntarthatóságért járó Michelin Zöld Csillagot idén az őriszentpéteri Pajta kapta, míg az év nyitásának a rátkai Padi éttermet választották, amely a „Selected Restaurants” válogatásba is bekerült.
A legjobb szervizért járó elismerést az UMO Budapest csapata vehette át, a legígéretesebb fiatal séfnek járó díjat Pallag Dávid, a budaörsi Rutin séfje kapta. A legjobb sommelier címet pedig Varga Norbert (Stand, Budapest) érdemelte ki. A Bib Gourmand minősítést, amely a kedvező ár-érték arányú éttermeket emeli ki, idén a Cabrio Étterem és a 94’ Konyha & Bar (Budapest) kapta meg.
Magyarországon jelenleg két kétcsillagos, nyolc egycsillagos, hat zöld csillagos és tizenhárom Bib Gourmand-díjas étterem található, valamint 55 olyan vendéglátóhely, amelyet a Michelin Guide ajánl.
A díjátadón elhangzottak alapján a Michelin-csillagok nemcsak elismerések, hanem a kitartó munka, a szenvedély és az alkotóerő szimbólumai is.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!